Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Η σημασία της Αυτοάμυνας στην καθημερινότητά μας

Όλοι γνωρίζουμε ότι  η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από ταχύτερες, μεγαλύτερες και συχνά απροσδόκητες αλλαγές του τεχνολογικού, οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Οι αλλαγές αυτές μας υποχρεώνουν σε αντίστοιχες αλλαγές των ρόλων, στόχων και μέσων των οργανισμών και ατόμων προς το περιβάλλον.

Ο όρος Άμυνα-Προστασία απαιτεί πρώτα απ’ όλα να καταγράψουμε από τι απειλούμαστε. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προετοιμαστούμε, γνωρίζοντας τους κινδύνους, και τελικά να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον «εχθρό».

Υπάρχουν τρεις γενικές κατηγορίες επιθέσεων που μπορεί να δεχτούμε:

• Σωματική επίθεση. Οτιδήποτε μπορεί να βλάψει τη σωματική μας ακεραιότητα ή να απειλήσει και τη ζωή μας ακόμα (ασθένειες, ατυχήματα πεζών, φυσικές καταστροφές ,τρομοκρατική ενέργεια, σεξουαλική παρενόχληση, εγκληματική ενέργεια)
• Ψυχολογική επίθεση. Οτιδήποτε τραυματίζει τον ψυχισμό μας, είτε αυτό γίνεται εσκεμμένα, είτε γίνεται «από λάθος» (τι ακούς, τι βλέπεις, αρνητικές σκέψεις, κακές συνήθειες)
• Πνευματική επίθεση. Οτιδήποτε μας βλάπτει ως πνευματικές οντότητες, και μπορεί να προέρχεται «εκ των έσω», αλλά και από «άλλες» πηγές.