Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Ερευνα της Αμερικάνικης ομοσπονδίας ποδοσφαίρου για καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης

Η αμερικανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, ζήτησε από μία πρώην ομοσπονδιακό εισαγγελέα να διερευνήσει τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και εκφοβισμό, στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο γυναικών, που είχε ως αποτέλεσμα την απόλυση δύο προπονητών.

«Η US Soccer ζήτησε από την Σάλι Κ. Γέϊτς να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα, σχετικά με τις καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά και σεξουαλική επίθεση στο επαγγελματικό γυναικείο ποδόσφαιρο», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την US Soccer, η Γέϊτς, η οποία κατείχε ανώτατες θέσεις στην ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη, «έχει μεγάλη εμπειρία στη διεξαγωγή πολύπλοκων και εξαιρετικά ευαίσθητων ερευνών».

Η ανακοίνωση για την ανάθεση της έρευνας στην Γέϊτς, ήλθε μόλις δύο ημέρες μετά την παραίτηση της Λάϊζα Μπέιρντ, επίτροπου της Λίγκας Βόρειας Αμερικής για το πρωτάθλημα γυναικών (NWSL), η οποία επικρίθηκε ευρέως για τον χειρισμό της υπόθεσης μετά τις πρώτες κατηγορίες από παίκτριες.

Η έρευνα της Γέϊτς, θ΄ αρχίσει αμέσως και θα της δοθεί «πλήρης αυτονομία, πρόσβαση και πόροι για να επαληθεύσει τα γεγονότα και να βρει στοιχεία, όπου κι αν βρίσκονται», προστίθεται στην σχετική ανακοίνωση.

Ολοι οι αγώνες που είχαν προγραμματιστεί για αυτό το Σαββατοκύριακο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναβλήθηκαν μετά από απόφαση της Μπέϊρντ, καθώς αυτή η υπόθεση είχε βυθίσει το NWSL σε αναταραχή. Και η FIFA από την πλευρά της, ανακοίνωσε την Παρασκευή (01/10) ότι αρχίζει έρευνα για αυτούς τους ισχυρισμούς.

Στο επίκεντρο της αναταραχής, βρέθηκε ο 58χρονος Αγγλος προπονητής της ομάδας North Carolina Courage, Πολ Ρίλεϊ, ο οποίος απολύθηκε την Πέμπτη (30/09) από τον σύλλογο, αφού κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση από δύο παίκτες, αρνούμενος, ωστόσο, τις κατηγορίες.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας άλλος προπονητής του NWSL, ο Ρίτσι Μπιούρκ, απολύθηκε από την διοίκηση της Washington Spirit, μετά από έρευνα για κατηγορίες σχετιζόμενες με λεκτική και ηθική παρενόχληση.

Αυτές οι υποθέσεις προκάλεσαν ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις από δύο Αμερικανίδες διεθνείς, την Μέγκαν Ραπίνο και την Αλεξ Μόργκαν, οι οποίες γνώριζαν το προφίλ του Ρίλεϊ, καθώς είχαν αγωνισθεί υπό τις οδηγίες του.

«Προστατέψτε τις παίκτριες σας. Κάντε το σωστό, στην NWSL. Η Ένωση έχει ενημερωθεί πολλές φορές για αυτούς τους ισχυρισμούς και αρνήθηκε να διερευνήσει», έγραψε η Μόργκαν στο Twitter, ενώ η Ραπίνο, σχολίασε: «Οι άνδρες προστατεύουν άλλους άνδρες που επιτίθενται σε γυναίκες. Τα κεφάλια τους πρέπει να πέσουν».