Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Εντυπωσίασε η άσκηση “Παρμενίων 21” (βίντεο)

«Εξαιρετική επίδειξη της ισχύος πυρός, του συνδυασμού επίγειων και πτητικών μέσων και των συνολικών ικανοτήτων και δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης «Παρμενίων», στο πεδίο βολής Ψηλός Τάλος.

«Αίσιος Οιωνός»

Στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων», διεξήχθη την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου στο πεδίο βολής «Ψηλός Τάλος», η τελική φάση της τακτικής άσκησης μετά στρατευμάτων «Αίσιος Οιωνός». Πρόκειται για εθνική άσκηση σχηματισμών μεσαίας κλίμακας και διευθύνεται από το Δ’ Σώμα Στρατού.

Στην άσκηση συμμετείχαν μονάδες από τη διεύθυνση Ειδικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), σχηματισμοί και μονάδες της 1ης Στρατιάς στο πλαίσιο της επιχειρησιακής τους εκπαίδευσης, ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το σενάριο της άσκησης «Αίσιος Οιωνός»

Η διεξαγωγή της τελικής φάσης της άσκησης στηρίζεται σε υποθετικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο εχθρός παρασύρεται και «παγιδεύεται» σε προσχεδιασμένο χώρο.

Με τακτικό πλεονέκτημα, η 16 Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού με την εφεδρεία της την 21 Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία εκτέλεσε αντεπίθεση για την καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων.

Εκμεταλλευόμενη την σύμπτυξη του εχθρού, εκτέλεσε επιθετική ενέργεια για να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την 50 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία.

Με την υποστήριξη εναέριων μέσων, επετεύχθη ο εγκλωβισμός και η καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων.

Οι δυνάμεις που συμμετείχαν

Στην άσκηση έλαβαν μέρος, συγκροτήματα μηχανοκίνητου λόχου πεζικού, συγκροτήματα ίλης, αερομεταφερόμενος λόχος πεζικού, έξι πυροβολαρχίες, δρία όλμων, τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα Apache, έξι ελικόπτερα αναγνώρισης Kiowa Warrior, έξι μεταφορικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, 12 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, ομάδα του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών καθώς και καταδρομείς (ελεύθερος σκοπευτής και καταδείκτης Lazer).

https://www.real.gr