Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Χανιά: Απειλές για την σεξουαλική κακοποίηση στον 19χρονο με νοητική υστέρηση

Απειλές προκειμένου να μην αποκαλύψει σε κανέναν την σεξουαλική κακοποίηση που σύμφωνα με τον ίδιο είχε υποστεί συστηματικά από δύο ιερείς και έναν ακόμη άνδρα φέρεται να δεχόταν ο 19χρονος με νοητική στέρηση στα Χανιά ,η υπόθεση του οποίου είναι γροθιά στο στομάχι κάθε υγιούς ψυχικά ανθρώπου.

Τα βασανιστήρια που υπέμενε το παιδί , η ενδοικογενειακή βία και συστηματική κακοποίηση από τον ίδιο του τον γονιό, αλλά και οι βιασμοί από τρίτα πρόσωπα , καθώς και οι απειλές που δέχτηκε ακόμα και από τον θείο του για να μείνει «έξω από το κάδρο» ο πατέρας του, που είναι πλέον προσωρινά κρατούμενος, προκύπτουν από δύο αναφορές που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο, η ψυχολόγος και η κοινωνική λειτουργός της Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Πλατανιά τις οποίες δημοσιεύσει σήμερα το Documento.

Κακοποίηση και βιασμοί από τα 14 του χρόνια

Στις 28 Ιουλίου του 2021, μία επιστημονική ομάδα του τμήματος Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Πλατανιά επισκέφτηκε το χωριό Γλώσσα στην περιοχή των Χανίων προκειμένου να εκτιμήσει τις συνθήκες διαβίωσης ενός 19χρονου παιδιού με ειδικές ανάγκες. Τέσσερις μέρες πριν, ο πατέρας του 19χρονου μαζί με ένα ακόμη άνδρα 66 ετών προφυλακίστηκαν μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια Χανίων. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν σε ενδοικογενειακή βία και συνέργεια σε βιασμό σε βαθμό κακουργήματος σε ότι αφορά τον πατέρα, ενώ ο 66χρονος φίλος του κατηγορείται για βιασμό με την επιβαρυντική περίπτωση ότι τελέστηκε κατά προσώπου με προβλήματα με ειδικές ανάγκες.

Ο 19χρονος είχε εξομολογηθεί σε ψυχολόγο όλα όσα βίωνε από την παιδική του ηλικία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ, ο πατέρας του φέρεται να τον έδερνε και τον κλείδωνε έξω από το σπίτι, με αποτέλεσμα να κοιμάται σε ένα παλιό βρώμικο αυτοκίνητο, στα χωράφια ή ακόμα και πάνω σε δέντρα. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα σε ηλικία 14 ετών ο 19χρονος φέρεται να υπέστη βιασμό από τον 66χρονο φίλο του πατέρα του.

«Πες ότι κατηγόρησες άδικα το μπαμπά σου»

Κατά την επίσκεψη στο σπίτι, τα μέλη της ομάδας της Κοινωνικής Προστασίας συζητούν με τον 19χρονο, ο οποίος είναι ανήσυχος και «αγωνιά για το μέλλον του πατέρα του». Εκφράζει την επιθυμία να «μην τιμωρηθεί», ενώ «πιστεύει ότι έχει ήδη μετανιώσει» για όσα του έχει κάνει. Ελπίζει μάλιστα «ότι μετά την αποφυλάκισή του η συμπεριφορά του θα είναι διαφορετική» απέναντί του.

Κατά τη συνομιλία, φαίνεται πρόθυμος ακόμη και «να αναιρέσει την κατάθεσή του, προκειμένου ο πατέρας να γυρίσει στο χωριό». Σε μια στιγμή τους εξομολογείται ότι ένας θείος του του είπε πως «ο μόνος τρόπος να αθωωθεί ο πατέρας του είναι την επόμενη φορά να δηλώσει στις αρχές ότι τον κατηγόρησε άδικα..». Ότι ο 19χρονος επηρεάστηκε από μία συγχωριανή του «η οποία με δόλο προσπαθεί να παγιδέψει το μπαμπά του λόγω προσωπικών διαφορών». Όταν η ψυχολόγος και κοινωνική λειτουργός τον ρωτούν αν όλα αυτά ισχύουν ο 19χρονος είναι αρνητικός.

«..Όχι αλλά το σημαντικό είναι να βγει ο μπαμπάς μου από τη φυλακή..» αναφέρει. Η ομάδα Κοινωνικής Προστασίας αποχωρεί. Στην αναφορά τους στον εισαγγελέα Χανίων καταλήγουν στο συμπέρασμα πως «..η παραμονή του παιδιού στην οικία του παππού και το άμεσο συγγενικό περιβάλλον του πατέρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από παντελώς ακατάλληλη έως επικίνδυνη».

Η σεξουαλική κακοποίηση από δύο ιερείς

Λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 9 Αυγούστου η ψυχολόγος και η κοινωνική λειτουργός του Δήμου Πλατανιά συναντιούνται και πάλι με τον 19χρονο. Αυτή τη φορά στο Πρωτοδικείο Χανίων όπου έχει οριστεί δικάσιμος για το διορισμό δικαστικής συμπαράστασης και εποπτικού συμβουλίου.

Κατά την παραμονή τους στο Πρωτοδικείο και παρουσία του προσωρινού δικαστικού συμπαραστάτη ο 19χρονος προχωρά σε νέες αποκαλύψεις. Αυτή τη φορά για τέσσερα πρόσωπα εκ των οποίων δύο ιερείς και ένα ακόμη άτομο ΑΜΕΑ. Όπως καταγγέλλει ένα από αυτά τα πρόσωπα «συχνά τον επιβίβαζε στο αυτοκίνητό του από το σπίτι του» και τον πήγαινε σε σπίτι σε άλλο χωριό. Εκεί τον περίμεναν ένας ιερέας μαζί με το άτομο ΑΜΕΑ, ενώ ερχόταν και ο ένας ακόμη ιερέας.

Κατά το 19χρονο, τα τέσσερα αυτά πρόσωπα φέρονται «να τον κακοποιούσαν σεξουαλικά» όπως επισημαίνεται στην αναφορά προς τον Εισαγγελέα Χανίων. Το μαρτύριο του όμως δεν σταματούσε εκεί. Σύμφωνα το 19χρονο, τα ίδια πρόσωπα «τον απειλούσαν προκειμένου να μην αποκαλύψει όλα όσα συνέβαιναν».

«..Του έλεγαν ότι θα τον σταυρώσουν σαν τον Χριστό και θα τον κάψουν σαν τον Ιούδα.. Έπειτα τον επέστρεφαν στη Γλώσσα..» επισημαίνεται στην αναφορά προς την Εισαγγελία.

Τα όσα κατήγγειλε ο 19χρονος για τους δύο ιερείς ερευνώνται ακόμη από τις αρχές.

Οι δικηγόροι τους πάντως, Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Γιώργος Φραντζεσκάκης σε ανακοίνωση που εξέδωσαν κάνουν λόγο για «ενορχηστρωμένη βιομηχανία λάσπης» σε βάρος των δύο ιερέων. Όπως ανέφεραν, η έρευνα ξεκίνησε «μετά από αίτηση των δύο ιερέων προς τις Δικαστικές και Εισαγγελικές αρχές των Χανίων, με την οποία ζητούν την ταχεία διερεύνηση της υπόθεσης» και ότι η έρευνα είναι στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

documentonews.gr