Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Οδηγός επιβίωσης σε περίπτωση που χαθείτε στο δάσος

Ο άνθρωπος εκ φύσεως έχει το ένστικτο της επιβίωσης και μπορεί να προσαρμοστεί σχεδόν παντού . Παρακάτω θα απαριθμήσουμε δέκα βήματα που θα βοηθήσουν να βγούμε από την δύσκολη θέση σε περίπτωση που χαθείτε στο δάσος.

1) Έρευνα και προγραμματισμός

Τα πρώτα βήματα αφορούν ορισμένες ενέργειες που μπορούν να διασφαλίσουν πως δεν θα χαθούμε εξ αρχής. Ας υποθέσουμε πως έχετε αποφασίσει να πάτε για πεζοπορία, ελεύθερο κάμπινγκ ή κάποια άλλη δραστηριότητα που περιλαμβάνει την επίσκεψή σας στο δάσος. Εάν δεν είστε σίγουροι πως το μονοπάτι που θα ακολουθήσετε είναι μία απλή ευθεία και περιλαμβάνει ορατή σήμανση, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συγκεντρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες γι αυτό.

2) Ενημερώστε κάποιον για το που πηγαίνετε και για το πόσο θα λείψετε

Το συγκεκριμένο βήμα είναι απαραίτητο για όλες τις εξορμήσεις στη φύση. Σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης θα γνωρίζετε ότι  κάποιος θα ξέρει που βρίσκεστε και θα ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές εάν δεν επιστρέψετε.

3) Κάντε μία μικρή έρευνα σχετικά με τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε και πάρτε ορισμένα σημαντικά αντικείμενα μαζί σας

Εάν πάτε για πεζοπορία και σκοπεύετε να διανυκτερεύσετε είναι απαραίτητο να έχετε μερικά είδη όπως μία σφυρίχτρα, ένα καλό μαχαίρι, μερικά σπίρτα (σε αδιάβροχο περιτύλιγμα) μία πυξίδα, ένα καλό sleeping bag, χοντρά ρούχα και φυσικά τον κατάλληλο ρουχισμό. Σημαντικό είναι επίσης το να εξασφαλίσετε πως δεν θα ξεμείνετε από πόσιμο νερό. Σε περίπτωση που ξεχάσατε κάτι μπορείτε πάντα να αυτοσχεδιάσετε.  Επειδή το κινητό σας κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει σήμα ή μπαταρία κατά την διάρκεια της περιπέτειά σας, θα ήταν καλό να προμηθευτείτε μία συσκευή power bank και να μην ξεχνάτε την Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112.

4) Μην πανικοβάλλεστε και προσπαθήστε αν μπορείτε να μεταδώσετε την τοποθεσία σας

Όταν διαπιστώσετε πως έχετε χαθεί ελέγξτε πρώτα το κινητό σας. Εάν δεν έχει σήμα τότε προσπαθήστε να ειδοποιήσετε κάποιον μέσω μίας κλήσης στο 112 όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

5) Εξερευνήστε την περιοχή, αλλά μην χάσετε επαφή με το «σημείο μηδέν»

Πολύ συχνά ο κόσμος ξεχνάει το πόσο σημαντικό είναι το να μείνεις στο ίδιο σημείο όταν έχεις χαθεί, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες να σε εντοπίσουν.  Συχνά ωστόσο είναι απαραίτητο να μετακινηθούμε, επομένως η πιο λογική κίνηση είναι να βάλουμε κάποιο εμφανές σημάδι στο σημείο που χαθήκαμε (π.χ. μία στοίβα από πέτρες, κλαδιά κ.τ.λ.) και μετά τις εξορμήσεις μας να επιστρέφουμε στο «σημείο μηδέν» ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

6) Εντοπίστε μία πηγή νερού και προσπαθήστε να την καταστήσετε πόσιμη

Πάντα να θυμάστε πως το νερό είναι ότι πιο πολύτιμο κουβαλάτε μαζί σας σε ένα ταξίδι για κάμπινγκ. Μπορείτε να επιβιώσετε εβδομάδες χωρίς φαγητό, ωστόσο ο οργανισμός σας δεν αντέχει περισσότερες από τρεις μέρες δίχως νερό, γι αυτό φυλάξτε το αναλόγως. Η καλύτερη δυνατή περίπτωση είναι να βρείτε μία πηγή νερού.

7) Εάν πρέπει να διανυκτερεύσετε χτίστε ένα μικρό κατάλυμα

Εάν αρχίσει να σκοτεινιάζει και δεν έχετε μαζί σας κάποια σκηνή, θα ήταν καλή ιδέα να προσπαθήσετε να χτίσετε ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο για να περάσετε το βράδυ. Αυτό θα σας προστατέψει ως ένα βαθμό από ακραίες θερμοκρασίες και φαινόμενα όπως βροχή και χιονόπτωση, προσέχοντας ωστόσο να μην απομακρυνθείτε πολύ από το «σημείο μηδέν».

8) Ανάψτε μία φωτιά

Από την στιγμή που θα διαπιστώσετε πως πιθανώς θα περάσετε ένα άγνωστο χρονικό διάστημα στο δάσος, θα πρέπει να ξεκινήσετε να εργάζεστε για την δημιουργία μίας εστίας φωτιάς. Αυτό θα σας βοηθήσει όχι μόνο στο να μην κρυώσετε το βράδυ, αλλά και στο να ζεστάνετε φαγητό και νερό, να στεγνώσετε τα ρούχα σας, ή ακόμα και να σημάνετε την τοποθεσία σας σε μία κοντινή απόσταση.    Θυμηθείτε να περιβάλλετε την εστία της φωτιάς σας με πέτρες πριν την ανάψετε ώστε να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα και προσθέστε ξύλα αργά αλλά σταθερά, ώστε να διατηρήσετε τις φλόγες στο επιθυμητό επίπεδο.

9) Βρείτε μία ασφαλή πηγή φαγητού

Αν και όχι τόσο σημαντικό όσο το νερό, το φαγητό μπορεί να σας σώσει τη ζωή εάν παραμείνετε αποκλεισμένοι για πολύ καιρό στο δάσος. Ωστόσο σιγουρευτείτε πως αυτό που ετοιμάζεστε να φάτε είναι ασφαλές.

10) Σκεφτείτε θετικά

Ασχέτως με την κατάσταση που αντιμετωπίζετε, η θετική σκέψη και το καθαρό μυαλό θα σας βοηθήσουν πολύ περισσότερο από όσο νομίζετε. Κάντε οτιδήποτε σας βοηθάει να ξεχαστείτε. Σκεφτείτε όλες τις απίθανες ιστορίες που θα αποκομίσετε από αυτή την εμπειρία και όλα όσα θα έχετε να πείτε στους φίλους και τον περίγυρό σας όταν επιστρέψετε με ασφάλεια στο σπίτι σας.