Όλαφ Σολτς: Η διεθνής πίεση στη Ρωσία απέτρεψε τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
Ο κίνδυνος η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία αποκλιμακώθηκε, διότι η διεθνής κοινότητα «χάραξε κόκκινη γραμμή» στη Μόσχα, δηλώνει ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.
«Κάτι άλλαξε», το οποίο είναι πως «η Ρωσία έπαψε να απειλεί πως θα καταφύγει στη χρήση πυρηνικών όπλων», είπε ο κ. Σολτς στη συνέντευξη που δημοσιεύουν τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Funke και η γαλλική εφημερίδα Ouest France. Πρόσθεσε πως αυτό οφείλεται στο ότι η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, «χάραξε κόκκινη γραμμή» στη Μόσχα όσον αφορά τον κίνδυνο αυτό.
«Προς το παρόν, έχει αποτραπεί» ο κίνδυνος πυρηνικής κλιμάκωσης, εκτίμησε ο καγκελάριος της Γερμανίας.
Ως προς αυτό, πρόσθεσε, το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα -για το οποίο επικρίθηκε- έφερε καρπούς: «Κατά την επίσκεψή μου στο Πεκίνο, ο κινέζος πρόεδρος Σι (Τζινπίνγκ) και εγώ δηλώσαμε από κοινού ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα. Λίγο καιρό αργότερα, οι χώρες της G20 εξέφρασαν ξανά την ίδια θέση».
Ερωτηθείς για την πολεμική που πυροδοτήθηκε εξαιτίας πρόσφατων δηλώσεων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που εκτίμησε ότι πρέπει να δοθούν «εγγυήσεις» στη Ρωσία για να επιτευχθεί ισορροπία στο πλαίσιο της δημιουργίας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη, ο Όλαφ Σολτς αναγνώρισε πως το θέμα θα χρειαστεί να εξεταστεί εν καιρώ.
«Η προτεραιότητα είναι η Ρωσία να βάλει αμέσως τέλος στον πόλεμο και να αποσύρει τα στρατεύματά της», δήλωσε. «Είναι αλήθεια πως κατόπιν θα πρέπει να δούμε πώς θα εγγυηθούμε την ασφάλεια στην Ευρώπη».
«Ασφαλώς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με τη Ρωσία για τον έλεγχο των εξοπλισμών στην Ευρώπη. Το είχαμε ήδη προτείνει πριν από τον πόλεμο, και αυτή η θέση δεν έχει αλλάξει», πρόσθεσε.
Έπειτα από απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων από Ρώσους αξιωματούχους τους τελευταίους μήνες, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε χθες ότι η Μόσχα δεν θα χρησιμοποιήσει πρώτη πυρηνικά όπλα, θα καταφύγει στη χρήση τους μόνο αν εκείνη δεχθεί επίθεση με τέτοια.
Όμως έκρινε πως «η απειλή πυρηνικού πολέμου μεγεθύνεται», προσάπτοντας ευθύνες στους Αμερικανούς και στους Ευρωπαίους, με φόντο την αναμέτρηση Ρωσίας-Δύσης για την Ουκρανία.
φωτογραφία αρχείου