Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Σύροι στη Λεμεσό συντόνιζαν την έλευση μεταναστών

Εγκληματική οργάνωση που διακινούσε που διακινούσε παράτυπους μετανάστες εξάρθρωσε στις 24/8/20223 η Αστυνομία,  με τη σύλληψη πέντε προσώπων, ενώ καταζητούνται άλλοι επτά.

Ο εντοπισμός και σύλληψη των υπόπτων, όλοι από τη Συρία, έγινε μετά από πληροφορίες που λήφθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών, την ανάλυσή τους για τρεις μήνες, την παρακολούθηση προσώπων για πάνω από έναν μήνα και την επιχείρηση που διοργανώθηκε από την Αστυνομία στη Λεμεσό. Η ενέργεια αυτή, όπως ανακοίνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας εντάσσεται στο πλαίσιο αναθεώρησης της πολιτικής για Σύρους υπηκόους οι οποίοι διαμένουν στην Κύπρο και διακινούν παράτυπους μετανάστες.

Το κύκλωμα φαίνεται να είχε πλοκάμια στον Λίβανο και τη Συρία και κατηύθυνε τους συνεργάτες του για τον τρόπο διακίνησης των μεταναστών, στην πλειοψηφία τους από τη Συρία. Όπως διαπιστώθηκε, το κύκλωμα δρούσε στο τρίγωνο Κύπρος – Λίβανος – Συρία σπρώχνοντας και εκμεταλλευόμενο Σύρους παράτυπους μετανάστες στη χώρα μας. Όπως εκτιμάται, με την εξέλιξη αυτή θα τεθεί φραγμός σε ένα κύκλωμα που έστελνε σχεδόν καθημερινά μέσω βαρκών παράτυπους μετανάστες. Το θαλάσσιο δρομολόγιο των διακινητών άρχιζε από τις ακτές του Λιβάνου, όπου άδεια σκάφη, ως επί το πλείστον σαπιοκάραβα, έφευγαν και κατευθύνονταν στο λιμάνι της Ταρτούς στη Συρία. Εκεί, αφού φόρτωναν τους παράτυπους μετανάστες, τους οδηγούσαν στα παράλια του Κάβο Γκρέκο. Ενδεικτικό είναι πως μέσω αυτού του δρομολογίου τον τελευταίο τρίμηνο έφτασαν πάνω από 45 βάρκες με μεγάλο αριθμό μεταναστών. Οι Αρχές δεν αποκλείουν και ξήλωμα άλλων κυκλωμάτων αφού μελετούνται διάφορες πληροφορίες για το πως διακινούνται οι μετανάστες και ποιοι τους κατευθύνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», από μαρτυρίες παράτυπων μεταναστών, καταθέσεις αλλά και έλεγχο των κινητών υπόπτων, διαφάνηκε ότι οι διακινητές τόσο στο εξωτερικό όσο και εδώ, δρούσαν πανομοιότυπα, δηλαδή γέμιζαν τις βάρκες με παράτυπους μετανάστες από τις ακτές της Συρίας και όχι από τον Λίβανο, προκειμένου να θεωρηθεί ότι ξεκινούν από εκεί και να μην μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να τους επαναπροωθήσει. Προηγουμένως, οι μετανάστες πήγαιναν στο Λίβανο και από εκεί έφευγαν για τα κυπριακά παράλια, αφού δεν είχαμε συνάψει συμφωνία επιστροφής τους στη γειτονική χώρα.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση ξηλώματος του κυκλώματος έγινε στη βάση στοιχείων που διαβιβάστηκαν από την Ομάδα Ανταλλαγής Πληροφοριών μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου, η οποία συγκροτήθηκε μετά το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, στη Βηρυτό, για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών διά θαλάσσης. Οι πληροφορίες έτυχαν αξιολόγησης από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, η οποία σε συνεργασία με στελέχη της ΜΜΑΔ, του ΤΑΕ Αρχηγείου και της ΥΚΑΝ, οργάνωσε ειδική επιχείρηση για τον εντοπισμό και την ταυτόχρονη σύλληψη ατόμων που φέρονται να λειτουργούν ως μεσάζοντες ή συνεργάτες σε δίκτυο διακίνησης μεταναστών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι συλληφθέντες που βρίσκονται στην Κύπρο με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας εδώ και 2-3 χρόνια, φέρονται να έβρισκαν εδώ άτομα που ήθελαν να φέρουν στην Κύπρο συγγενείς τους και στη συνέχεια συντόνιζαν μέσω προσώπων στο Λίβανο και τη Συρία, την έλευσή τους. Όταν έφταναν εδώ, τους καθοδηγούσαν και ακολούθως πληρώνονταν για τα λεφτά που είχαν συμφωνήσει.

Οι πέντε οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο διέταξε την κράτησή τους για οκτώ ημέρες. Εναντίον τους διερευνώνται σοβαρά αδικήματα, μεταξύ αυτών και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διακίνηση μεταναστών.

Από τον περασμένο Ιούνιο και μετά, έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στον τρόπο δράσης των διακινητών, για την αντιμετώπιση των οποίων γίνονται ενέργειες σε πολιτικό, διπλωματικό, τεχνοκρατικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Λόγω του ευρωπαϊκού εμπάργκο στις επαφές με την κυβέρνηση Άσαντ στη Συρία, η Κυπριακή Δημοκρατία εστιάζει τις προσπάθειές της στον Λίβανο, όπου φαίνεται να δρουν κυκλώματα διακινητών μεταναστών, κατά κύριο λόγο Σύρων υπηκόων, τους οποίους μεταφέρουν με ψαροκάικα, θέτοντας σε κίνδυνο και τη ζωή τους.

Μετά τις πρόσφατες επαφές του Κωνσταντίνου Ιωάννου με την κυβέρνηση του Λιβάνου, έγινε εφικτή η επιστροφή αρκετών μεταναστών που είχαν ως αφετηρία τη γειτονική χώρα. Ωστόσο, ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών.

Σημειώνεται ότι σε επιχειρησιακό επίπεδο λαμβάνονται μέτρα για εντοπισμό των διακινητών των μεταναστών, ενώ γίνονται και ενέργειες για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των συναρμόδιων ευρωπαϊκών υπηρεσιών και ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως είναι η EUROPOL. Μάλιστα, έχει αποφασιστεί ώστε να μην ενθαρρύνονται οι παράτυπες αφίξεις μεταναστών, όπως οι αιτούντες διεθνούς προστασίας, οι οποίοι έχουν αφιχθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία μετά την 1/1/2023, να μην περιλαμβάνονται στους καταλόγους δικαιούχων υποψήφιων για το πρόγραμμα εθελούσιας μετεγκατάστασης. Με το πρόγραμμα αυτό, η Δημοκρατία μέσω κονδυλίων από την ΕΕ, έδινε ένα ποσό 1.000-1.500 ευρώ στους παράτυπους μετανάστες για να επιστρέψουν εθελούσια στις χώρες τους. Στόχος της αλλαγής της εν λόγω πολιτικής, είναι όπως το πρόγραμμα μετέγκαταστασης να μην αποτελεί παράγοντα έλξης για υπηκόους συγκεκριμένων τρίτων χωρών, οι οποίοι, πιθανόν να το εκμεταλλεύονται και να χρησιμοποιούν την Κύπρο ως διαμετακομιστικό σταθμό προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αναθεώρηση πολιτικής για Σύρους

Για τρεις μήνες ανέλυαν πληροφορίες οι Υπηρεσίες του κράτους για το κύκλωμα που έφερνε διά θαλάσσης παράτυπους μετανάστες στην Κύπρο.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος και επίδειξης μηδενικής ανοχής του φαινομένου, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατ’ επανάληψη έχει υπογραμμίσει και μετά από σχετικές οδηγίες προς όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην επαρχία Λεμεσού, συντονισμένη επιχείρηση εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης παράτυπων μεταναστών προς την Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, όπως αναφέρεται, στην οποία συμμετείχαν περίπου 40 αστυνομικοί, εντοπίστηκαν καισυνελήφθησαν πέντε πρόσωπα συριακής υπηκοότητας, οι οποίοι τέθηκαν υπό κράτηση ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης παράτυπων μεταναστών, ενώ αναμένονται και νέες συλλήψεις στη βάση ενταλμάτων που έχουν ήδη εκδοθεί. Η δράση της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης κατά τους τελευταίους τρεις μήνες βασίστηκε σε ανάλυση συγκεκριμένων πληροφοριών.

Στο πλαίσιο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος, ένα από τα βασικά ζητούμενα παραμένει η αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο και τις ζωές των παράτυπων μεταναστών που επιχειρούν να μεταφέρουν στη χώρα μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνει η Προεδρία, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών έχει συσταθεί ειδική ομάδα με όρους εντολής τηνεξέταση αναθεώρησης της πολιτικής που αφορά σε Σύρους υπηκόους, που ήδη βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία και που εμπλέκονται σε κυκλώματα διακίνησης παράνομων μεταναστών, ώστε να αποτραπούν περαιτέρω ροές. Η Κυπριακή Δημοκρατία, εντός του πλαισίου των διεθνών υποχρεώσεων της, θα εξακολουθήσει να λαμβάνει και να ενισχύει τα μέτρα που στόχο έχουν τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και την αποτροπή τους.

Η κατάσταση με αριθμούς

Η κατάσταση φέτος είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρσι, ωστόσο, από τον περασμένο Ιούνιο η χώρα μας κατακλύζεται σχεδόν καθημερινά με παράτυπους μετανάστες που έρχονται δια θαλάσσης.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΣ, το 2021 αφίχθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία 12.391 παράτυποι μετανάστες, ενώ το 2022, 17.434 μετανάστες. Από την αρχή του 2023 μέχρι και αυτόν τον μήνα αφίχθηκαν στην Κύπρο 6.258 παράτυποι μετανάστες.

Επίσης, από την 1-15 Αυγούστου φέτος υπέβαλαν αιτήσεις ασύλου 464 άτομα, ενώ οι διαμένοντες στο «Πουρνάρα» από τα 1.805 άτομα που βρίσκονταν στις 21/08/2022, φέτος την ίδια ημέρα μειώθηκαν στα 892. Επίσης, πέρσι τον Ιούλιο υπέβαλαν αίτημα για άσυλο 1.770 πρόσωπα σε σύγκριση με 900 φέτος.

 philenews