Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Συνομιλίες Ν. Κορέας-Β. Κορέας για την επανέναρξη των συναντήσεων οικογενειών που χώρισε ο πόλεμος

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας πρότεινε σήμερα σε αυτή της Βόρειας Κορέας να αρχίσουν συνομιλίες για τον τρόπο που θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν οι συναντήσεις οικογενειών που χωρίστηκαν πριν από δεκαετίες, καθώς ο χρόνος είναι μετρημένος πλέον για τα πιο ηλικιωμένα μέλη τους.

Εξαιτίας του χάους του Πολέμου της Κορέας (1950-1953), εκατομμύρια άνθρωποι, γονείς και παιδιά, παντρεμένα ζευγάρια, αδελφοί και αδελφές, ζουν έκτοτε χωριστά.

Η σύρραξη είχε κλείσει με συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, όχι με συμφωνία ειρήνης, τα δύο κράτη βρίσκονται ακόμη από τεχνική άποψη σε εμπόλεμη κατάσταση, χωρίζονται από αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες και οι απευθείας επικοινωνία, η ανταλλαγή επιστολών και τηλεφωνημάτων απαγορεύεται αυστηρά.

Η απρόσμενη προσφορά αυτή καταγράφεται εν μέσω υψηλής έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και τη Σεούλ. Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε τη Νότια Κορέα ότι προκάλεσε το πρόσφατο ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού και την απείλησε με αντίποινα.

«Σήμερα, η νοτιοκορεατική κυβέρνηση προτείνει τη διεξαγωγή συνομιλιών με τον Βορρά με θέμα το ζήτημα των χωρισμένων οικογενειών», είπε ο υπουργός Ενοποίησης Κουόν Γιονγκ-σε.

«Θα προσεγγίσουμε αυτόν τον διάλογο με ανοικτό πνεύμα και θα φροντίσουμε να λάβουμε υπόψη τις επιθυμίες του Βορρά, ιδίως για την ημερομηνία, την τοποθεσία, την ημερήσια διάταξη και το σχήμα των συνομιλιών, με θετικό τρόπο».

Ο χρόνος πιέζει, καθώς 40.000 μέλη των χωρισμένων οικογενειών είναι μεταξύ 80 και 90 ετών, σύμφωνα με τον κ. Κουόν. Περίπου 400 εξ αυτών πεθαίνουν κάθε μήνα.

Τέτοιες συναντήσεις έχουν οργανωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν, ανάλογα με την πορεία των σχέσεων των δύο κρατών. Οι τελευταίες έγιναν το 2018, στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης της Σεούλ και της Πιονγκγιάνγκ.

Ο τότε πρόεδρος Μουν Τζε-ιν είχε διαδραματίσει καίριο ρόλο για να αρχίσουν συνομιλίες ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Όμως οι διαπραγματεύσεις της Ουάσινγκτον με την Πιονγκγιάνγκ περιήλθαν σε απόλυτο αδιέξοδο μετά την αποτυχία της συνόδου κορυφής στο Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, των κ.κ. Κιμ και Τραμπ. Το μήλο της έριδος ήταν η σταδιακή άρση των κυρώσεων που επιβάλλονται στην Πιονγκγιάνγκ κατ’ αντιστοιχία με την πορεία της διαδικασίας αποπυρηνικοποίησής της.

Έκτοτε, η κυβέρνηση του Κιμ Γιονγκ Ουν έκοψε τις γέφυρες· φέτος προχώρησε σε οπλικές δοκιμές με ρυθμό χωρίς προηγούμενο, συμπεριλαμβανομένης δοκιμής διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), για πρώτη φορά από το 2017, όταν κήρυξε μορατόριο μονομερώς.

φωτογραφία naftemporiki