Εκείνο, όμως, που αποτέλεσε καμπανάκι για τις Αρχές στη Γερμανία είναι ότι προ της παράδοσης του δράστη το Ισλαμικό Κράτος είχε εκδώσει ανακοίνωση, μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Amaq στο Telegram, που ανέφερε ότι «εκείνος που επιτέθηκε εναντίον μιας συγκέντρωσης χριστιανών στην πόλη Ζόλινγκεν της Γερμανίας ήταν ένας στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους», καθώς και ότι «η επίθεση πραγματοποιήθηκε για εκδίκηση για τους μουσουλμάνους στην Παλαιστίνη και παντού».
Μέχρι τώρα, πάντως, οι έλληνες αξιωματούχοι δεν έχουν ενημέρωση ότι υπήρξε συνεννόηση του δράστη με το ISIS, ότι δόθηκαν σχετικές κατευθύνσεις ή ότι το Ισλαμικό Κράτος γνώριζε εκ των προτέρων την ταυτότητα του δράστη.
Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί και η διαπίστωση ότι ο άνδρας που πυροβόλησε αστυνομικό φυλάκιο έξω από το Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Ναζισμό στο Μόναχο και τελικά έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών ήταν ένας 18χρονος Αυστριακός βοσνιακής καταγωγής, γνωστός στις Αρχές ως ισλαμιστής που το 2023 είχε καταγγελθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και διάδοση προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους.
Τέλος, όσον αφορά την επίθεση του 23χρονου Αλγερινού σε συναγωγή κοντά στο Μονπελιέ, οι γαλλικές διωκτικές Αρχές εκτιμούν ότι ο δράστης (σ.σ. είχε μια παλαιστινιακή σημαία στη ζώνη του) καθοδηγούνταν πιθανόν από τις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι την τελευταία τριετία έχουν καταγραφεί αρκετές τέτοιου είδους βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις από μικροποινικούς αλλοδαπούς που στρατολογούνται από ομοεθνείς τους, οι οποίοι έχουν διασυνδέσεις με το Ιράν. Μάλιστα, δύο τέτοια δίκτυα που δρούσαν στην Ελλάδα έχει εξαρθρώσει και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που συνεχίζει τις έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση της δράσης τους.
in.gr
φωτογραφία αρχείου