Πως να φροντίσω τη σκηνή μου
Η σκηνή είναι το σπίτι μας στην εξοχή και θα μας προσφέρει καταφύγιο από τα στοιχεία της φύσης όταν χρειαστεί για αυτό θα πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε. Με τη σωστή φροντίδα και συντήρηση μια καλή σκηνή θα μπορέσει να μας προσφέρει τη θαλπωρή της για χρόνια.
Τα αρχικά και βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι τα παρακάτω:
Να διαβάσουμε τις οδηγίες
Να φερόμαστε με αγάπη στα φερμουάρ και τις μπανέλες
Να καθαρίζουμε τη σκηνή και το εσωτερικό της
Να μην την αποθηκεύουμε ποτέ βρεγμένη
Όταν την στήνετε
Είναι καλό να στήσετε μια φορά τη σκηνή στο σπίτι σας για να μάθετε πως ακριβώς στήνεται. Πριν φύγετε σιγουρευτείτε ότι έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα. Τώρα όταν βρίσκεστε ήδη στη φύση ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:
Ψάχνουμε να βρούμε ένα επίπεδο και καθαρό (χωρίς βλάστηση) μέρος. Καθαρίζουμε την περιοχή και σιγουρευόμαστε πως δεν έχουμε αφήσει πέτρες, κουκουνάρια, κλαδιά ή μυτερά χόρτα. Αυτά όχι μόνο μπορεί να σκίσουν τη σκηνή μας αλλά σίγουρα θα κάνουν και τον ύπνο μας άβολο.
Τοποθετούμε ειδικό ύφασμα ή πλαστικό και πάνω σε αυτό στήνουμε τη σκηνή μας. Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε το πάτωμα της σκηνής μας από την υγρασία και διάφορα μικροαντικείμενα.
Δεν αφήνουμε τη σκηνή μας στημένη για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ήλιο. Μειώνοντας την έκθεση της σκηνής μας στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία αυξάνουμε τη μακροζωία μας. Η υπεριώδης ακτινοβολία με την πάροδο του χρόνου φθείρει τα υλικά της σκηνής μας.
Προσέχουμε τις μπανέλες. Καθώς ανοίγουμε τις μπανέλες προσέχουμε αυτές να μη χτυπήσουν σε κάποια πέτρα και σπάσουν.
Κατά τη χρήση
Προσέχουμε τα φερμουάρ. Δεν τραβάμε με το ζόρι ένα φερμουάρ που έχει πιαστεί στο ύφασμα της σκηνής. Προσπαθούμε με αργές και απαλές κινήσεις να βγάλουμε το ύφασμα χωρίς να σκίσουμε τη σκηνή μας.
Αφήνουμε τις μπότες μας εκτός σκηνής.
Αφήνουμε την τροφή μας εκτός σκηνής σε κάποιο ασφαλές δοχείο. Μικρά αλλά και μεγαλύτερα ζώα μπορεί να προσπαθήσουν να μπουν στη σκηνή για να φάνε το φαγητό μας.
Δεν αφήνουμε ποτέ το σκύλο μας μόνο του μέσα στη σκηνή.
Κατά το ξεστήσιμο
Τινάζουμε καλά τη σκηνή μας. Καταρχάς ελέγχουμε αν έχουμε πάρει όλα τα πράγματά μας από τη σκηνή και στη συνέχεια την τινάζουμε για να φύγουν διάφορα σκουπιδάκια που μπορεί να έχουν μαζευτεί.
Οι μπανέλες. Καθώς βγάζουμε τις μπανέλες από τη σκηνή είναι προτιμότερο να τις σπρώξουμε παρά να τις τραβήξουμε. Αν τραβήξουμε τη μπανέλα και το τέλος της έχει πιαστεί κάπου τότε το λαστιχάκι που είναι μέσα δέχεται μεγάλη ένταση μειώνοντας έτσι τη ζωή του και κάνοντάς το να ξεχειλώσει χωρίς λόγο.
Καθώς μαζεύουμε τις μπανέλες τις σπάμε πρώτα στη μέση και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο. Έτσι και πάλι ασκούμε λιγότερη ένταση στο λάστιχο μέσα στη μπανέλα.
Στεγνώνουμε τη σκηνή. Πριν μαζέψουμε και πακετάρουμε τη σκηνή μας την αφήνουμε να αεριστεί ώστε να απομακρυνθεί η υγρασία. Ακόμα σε σκηνές που αερίζονται πολύ καλά είναι καλό να τις στεγνώσουμε κρεμώντας τες σε ένα βράχο ή ένα κλαδί. Αν είναι ανάγκη να μαζέψετε τη σκηνή βρεγμένη τη στεγνώνετε με την πρώτη ευκαιρία.
Για να μαζέψουμε τη σκηνή μας την τυλίγουμε σε ρολό. Με τον τρόπο αυτό δεν ασκείται μεγάλη ένταση στα υφάσματα.
Στο σπίτι
Αερίζουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά τη σκηνή μας μετά από κάθε εξόρμηση και καθάρισμα. Μπορούμε να τη στήσουμε σε κάποιον εσωτερικό χώρο ή σε κάποιο σκιερό εξωτερικό χώρο. Αν δεν έχετε χώρο απλά κρεμάστε την.
Σιγουρευτείτε πως η σκηνή είναι εντελώς στεγνή πριν την αποθηκεύσετε. Είναι πολύ εύκολο ένα υγρό ύφασμα να μουχλιάσει και εκτός από την περίεργη μυρωδιά να χαλάσει και την αδιαβροχότητά της.
Είναι καλό να αποθηκεύετε τη σκηνή σε υγρό και ξηρό μέρος και όχι συμπιεσμένη. Δεν αποθηκεύουμε ποτέ τη σκηνή σε υγρό και ζεστό μέρος όπως ένα υπόγειο ή το πορτμπαγκάζ. Παρότι η θήκη στην οποία μεταφέρουμε τη σκηνή είναι πολύ βολική δεν είναι καλή ιδέα να την αποθηκεύετε μόνιμα μέσα σε αυτή. Θέλουμε τα υφάσματα να μπορούν να αναπνέουν και να είναι πιο χαλαρά.
Πως πλένω τη σκηνή
Μετά από κάθε πολυήμερη εξόρμηση η σκηνή μας συχνά χρειάζεται ένα πλύσιμο ειδικά αν έχει εκτεθεί σε άμμο, σκι, κουτσουλιές, αλμύρα ή ρετσίνι δέντρων. Σίγουρα είναι καλό να την καθαρίζετε μια φορά τη σεζόν.
Ποτέ δεν πλένουμε τη σκηνή στο πλυντήριο. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να καταστραφεί ή να τεντωθεί το υπερβολικά το ύφασμα, το δίχτυ και οι ραφές. Το ίδιο και το στεγνωτήριο ενώ η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα.
Βασικό καθάρισμα. Με ένα μαλακό σφουγγάρι, κρύο νερό και ένα ήπιο σαπούνι καθαρίζουμε τη σκηνή μας. Απαλά με το χέρι ξύνουμε τυχόν βρομιές. Φυσικά δεν χρησιμοποιούμε χλωρίνη ή άλλο λευκαντικό και απορρυπαντικό για πιάτα ή ρούχα. Τα απορρυπαντικά αυτά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές φθορές στην αδιαβροχότητα της σκηνής.
Αδιαβοχοποίηση της σκηνής
Ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσουμε τη μακροζωία της σκηνής είναι να φρεσκάρουμε την αδιάβροχη επίστρωση. Τα περισσότερα προιόντα αυτού του είδους χρειάζονται 24 ώρες για να στεγνώσουν εντελώς για αυτό καλό είναι να έχετε έναν χώρο όπου θα μπορέσετε να αφήσετε τη σκηνή σας να στεγνώσει. Επίσης σιγουρευτείτε πως έχετε επιλέξει το σωστό προϊόν αδιαβροχοποίησης για τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένη η σκηνή σας.
Ραφές: στις περισσότερες σκηνές οι ραφές είναι αδιάβροχες, όμως μιας και είναι ευαίσθητες περιοχές οπότε είναι καλό να γίνεται ένας τακτικός έλεγχος για τυχόν φθορές. Αν η ταινία αδιαβροχοποίησης έχει αρχίσει να χαλάει την απομακρύνουμε προσεκτικά σε εκείνο το σημείο. Μιας και η ταινία αφήνει υπολείμματα είναι καλό να εφαρμόσετε τη νέα αδιαβροχοποίηση από έξω. Με το ίδιο υλικό μπορείτε να κλείσετε μικρές τρύπες στο εξωτερικό.
Εξωτερικό: Αν αυτό που έχει καταστραφεί είναι η εξωτερική αδιαβροχοποίηση της σκηνής πρέπει να κάνετε μια εκτίμηση αν πρέπει να αγοράσετε μια καινούρια σκηνή ή να εφαρμόσετε κάποια αδιαβροχοποίηση. Συνήθως την αδιαβροχοποίηση τη βλέπουμε σαν μικρά κομμάτια που λείπουν από το μέσα μέρος της σκηνής
Για να περάσουμε το υλικό αδιαβροχοποίησης απομακρύνουμε απαλά όλες τις “νιφάδες” που έχουν δημιουργηθεί και στη συνέχεια εφαρμόζουμε μια λεπτή στρώση από το υλικό μας.
Μικρές επιδιορθώσεις στη σκηνή μας
Τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τη σκηνή μας είναι κάποιο μικρό σκίσιμο, σπασμένες ή στραβές μπανέλες και προβλήματα με την αδιαβροχοποίηση (τα οποία έχουμε καλύψει ακριβώς από πάνω).
Σκισίματα
Πέτρες και κλαδιά αποτελούν έναν από τους πιο συχνούς κινδύνους για τη σκηνή μας. Είναι καλό να έχουμε μαζί μας όταν κατασκηνώνουμε ένα “”κουτί πρώτων βοηθειών με μπαλώματα” ή “patch kit” με το οποίο μπορούμε να διορθώσουμε ένα σκίσιμο στο στο δίχτυ ή το εξωτερικό ή το δάπεδο της σκηνής. Ακολουθούμε λοιπόν τα παρακάτω βήματα:
- Εξωτερικό
- Καθαρίζουμε πολύ καλά το εξωτερικό χρησιμοποιώντας οινόπνευμα.
- Κόβουμε ένα κομμάτι από την επιδιορθωτική ταινία – μπάλωμα τέτοιο ώστε να καλύπτει και 2 – 3 εκατοστά την περιοχή γύρω από το σκίσιμο. Κόβουμε το κομμάτι σε όσο πιο στρογγυλό σχήμα μπορούμε γιατί διαρκεί περισσότερο έτσι.
- Βάζουμε το εξωτερικό σε κάποια σταθερή επιφάνεια και απομακρύνουμε το πίσω μέρος της ταινίας.
- Πιέζουμε την ταινία να κολλήσει καλά.
- Αν το σκίσιμο είναι σε σημείο που δέχεται μεγάλη τάση τότε είναι καλό να κολλήσουμε μπάλωμα και στο εσωτερικό της.
- Το αφήνουμε για μια μέρα και μετά μαζεύουμε τη σκηνή.
Δίχτυ
- Τοποθετούμε τη σκισμένη επιφάνεια σε ένα επίπεδο μέρος.
- Βάζουμε το μπάλωμα – δίχτυ πάνω στην τρύπα.
- Αφαιρούμε την ταινία από το μπάλωμα.
- Τοποθετούμε το μπάλωμα στο σωστό σημείο και το πιέζουμε να κολλήσει καλά.
- Το αφήνουμε για μια μέρα πριν αποθηκεύσουμε τη σκηνή.
Επισκευή μπανέλας
Μια σπασμένη ή στραβωμένη μπανέλα πρέπει να επιδιορθωθεί άμεσα ώστε να μπορέσετε να τη χρησιμοποιήσετε πάλι στη σκηνή σας. Υπάρχουν δύο τρόποι για την επισκευή της μπανέλας.
- Σωλήνας επισκευής μπανέλας
- Είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να επισκευάσετε την μπανέλα. Ο σωλήνας επισκευής είναι ένας κοντός κύλινδρος, πολλές φορές μας έρχεται μαζί με τη σκηνή, ο οποίος έχει διάμετρο ελαφρώς μεγαλύτερη από της μπανέλας.
- Ευθυγραμμίζουμε τα δύο μέρη της σπασμένης μπανέλας
- Αν η μπανέλα είναι στραβωμένη και όχι σπασμένη προσπαθούμε να την ισιώσουμε με απαλές κινήσεις.
- Τοποθετούμε το σωλήνα επισκευής στο κέντρο του σπασίματος.
- Πιάνουμε τις άκρες του σωλήνα με μια καλή ταινία πάνω στις μπανέλες.
- Αν το σπάσιμο είναι κοντά στο σημείο που τα κομμάτια από τις μπανέλες ενώνονται τότε θα πρέπει να κολλήσετε τα δύο τμήματα μαζί. Θυμηθείτε πως δεν θα μπορέσετε να κλείσετε σωστά τις μπανέλες.
- Με ένα πασσαλάκι
Αν δεν έχετε μαζί σας σωλήνα επιδιόρθωσης μπορείτε να κάνετε μια πατέντα χρησιμοποιώντας ένα από τα πασσαλάκια της σκηνής.
Ευθυγραμμίζουμε τα δύο σπασμένα τμήματα της μπανέλας.
Αν η μπανέλα είναι απλά στραβή προσπαθούμε να την ευθυγραμμίσουμε.
Τοποθετούμε το πασσαλάκι έτσι ώστε να βρίσκεται στο κέντρο του σπασίματος.
Πιάνουμε καλά το πασσαλάκι με μια γερή ταινία πάνω στη μπανέλα.
Αντικατάσταση λάστιχου μπανέλας
Καθώς περνάει ο χρόνος τα λαστιχάκια στο εσωτερικό της μπανέλας χάνουν την ελαστικότητά τους ή κόβονται. Αν σας κοπεί το λαστιχάκι ενώ κατασκηνώνετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις μπανέλες συναρμολογώντας τες πολύ προσεκτικά.
Για να αντικαταστήσετε το λαστιχάκι ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
- Αρχικά ευθυγραμμίζουμε τις μπανέλες, αν φοβόμαστε πως θα μπερδέψουμε τα κομμάτια τότε τα αριθμούμε.
- Κόβουμε το παλιό λάστιχο και το βγάζουμε προσέχοντας να μη φύγουν οι μπανέλες από τη θέση τους.
- Λύνουμε τις άκρες και χρησιμοποιούμε το παλιό λαστιχάκι σαν οδηγό για να κόψουμε το καινούριο.
- Αν το παλιό λάστιχο είναι πολύ χαλαρό κόβουμε το καινούριο σε μικρότερο μήκος.
- Κάνουμε ένα κόμπο στη μια άκρη από το λάστιχο και το περνάμε μέσα από τις μπανέλες, εκτός από την τελευταία.
- Τεντώνουμε το λαστιχάκι και κάνουμε έναν προσωρινό κόμπο, ή σταθεροποιούμε με μια πένσα, πριν από το προτελευταίο κομμάτι της μπανέλας ώστε να μη μπει μέσα το λαστιχάκι.
- Περνάμε το λάστιχο και στο τελευταίο κομμάτι της μπανέλας και φτιάχνουμε στο τέλος ένα κόμπο.
- Λύνουμε τον κόμπο που είχαμε φτιάξει πριν από το προτελευταίο κομμάτι. Ελέγχουμε αν όλα τα μέρη της μπανέλας ενώνονται σωστά.
- Αν το λάστιχο είναι πολύ χαλαρό, λύνουμε τη μια άκρη και κόβουμε μικρά κομμάτια ώστε να έρθει στο επιθυμητό μήκος.
Φερμουάρ
Αν το φερμουάρ από τη σκηνή κολλάει τότε ποτέ δεν το τραβάμε με δύναμη γιατί μπορεί να το χαλάσουμε ή να το σκίσουμε. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην ανεβοκατεβαίνει το φερμουάρ:
- Ύφασμα που έχει διπλώσει. Προσεκτικά προσπαθούμε να το βγάλουμε.
- Σκόνη, χώμα ή κάποια άλλη βρωμιά. Καθαρίζουμε καλά το φερμουάρ και προσπαθούμε πάλι.
- Αν το φερμουάρ είναι ακόμα χαλασμένο τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο κερί και να περάσουμε με αυτό τα δόντια του φερμουάρ και με μια πένσα να προσπαθήσουμε να μετακινήσουμε το φερμουάρ.