Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Πως να διατηρήσετε το όπλο σας

Τα όπλα αποτελούνται από μέταλλο και ξύλο. Τα μεταλλικά μέρη μπορεί να είναι από χάλυβα ή ειδικού τύπου αλουμίνιο αλλά και από συνδυασμό αυτών των δύο μετάλλων.

Τα ξύλινα τμήματα μπορεί να είναι από καρυδιά, αγριοκερασιά (σπανιότερα) και οξιά (σε φτηνότερα όπλα). Σε κάποια όπλα αντί για ξύλο έχει χρησιμοποιηθεί πολυμερικό υλικό (πλαστικό), στο σύνολο ή σε κάποια τμήματά τους.

Τελευταία, παρατηρείται η χρησιμοποίηση ξύλου που είναι επενδυμένο με κάποιο ειδικό «φίλμ» απομίμησης καρυδιάς, με πολύ όμορφα μουαρέ.

Αυτά τα υλικά συνθέτουν τα απάρτια του όπλου. Σπάνια θα συναντήσουμε κάτι διαφορετικό, όπως ανθρακονήματα, τιτάνιο ή άλλα «σύγχρονα» υλικά. Ίσως τα επόμενα χρόνια αυτά τα «σύγχρονα» υλικά να χρησιμοποιούνται περισσότερο στην κατασκευή όπλων, όμως προς το παρόν στην πλειοψηφία τους χρησιμοποιούνται τα «παραδοσιακά» υλικά που προανέφερα.

Οι εξελίξεις στον χώρο των όπλων δρομολογήθηκαν με το σκεπτικό να απαιτείται λιγότερη συντήρηση και καθαρισμός για απροβλημάτιστη λειτουργία σε όλο το φάσμα των γομώσεων. Επίσης, έχουν κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολη η αποσυναρμολόγηση και συναρμολόγησή τους.

Οι εξελίξεις στην παραγωγή του χάλυβα όπως ο επακριβής προσδιορισμός των μετάλλων που καθορίζουν τη σύνθεσή του, η χρήση του ergal, η εσωτερική χρωμίωση των κανών, κ.ά. σηματοδοτούν μια νέα εποχή, με αρκετά πλεονεκτήματα. Παράλληλα όλα αυτά μας κάνουν τη ζωή ευκολότερη αφού μας απαλλάσσουν από την υποχρέωση της καλής και τακτικής συντήρησης του όπλου που είχαμε παλαιότερα.

Ο συχνός και σχολαστικός καθαρισμός που απαιτούνταν στο εσωτερικό των αχρωμίωτων καννών δεν είναι πλέον απαραίτητος στις χρωμιωμένες κάννες. Το ίδιο ισχύει και για τα αυτογεμή όπλα, που μετά την χρησιμοποίηση αυτοκαθαριζόμενων πιστονιών και άλλων σχετικών εξελιγμένων εξαρτημάτων, απαλλάσσουν το χρήστη του όπλου από την υποχρέωση του συχνού καθαρισμού που απαιτούνταν στο παρελθόν.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις θα ισχύει πάντα ο εξής κανόνας: «Τα όπλα δεν παθαίνουν τίποτα από την χρήση, αλλά από την κακή συντήρηση».

Το καλοσυντηρημένο όπλο, παλιό ή καινούριο, φαίνεται με την πρώτη ματιά και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει την φροντίδα που έχει δεχθεί. Εκτός από τα σημεία που υποδεικνύουν την άμεση επαφή του χρήστη με το όπλο (δηλαδή τριβές, που πρέπει να είναι ορατές, γιατί διαφορετικά φανερώνουν επεμβάσεις που έχουν γίνει, όπως βαφή, επισκευή, κ.λ.π.) το καλοσυντηρημένο όπλο διακρίνεται για τα εξής. Οι κάνες του εσωτερικά είναι καθαρισμένες, είναι λαδωμένο όπως πρέπει, έχει καλοσυντηρημένα ξύλινα μέρη, οι αρθρώσεις – ενώσεις των μεταλλικών και ξύλινων μερών δεν «κουνάνε». Ειδικά στα αχρωμίωτα όπλα δεν υπάρχουν αλλοιώσεις στο εσωτερικό.

Στα αυτογεμή, η σκανδαλοθήκη και όλοι οι εσωτερικοί μηχανισμοί στη βάση του όπλου είναι καθαροί. Στο εξωτερικό μέρος δεν υπάρχουν σημάδια από σκουριά στα μεταλλικά τμήματα ή «κρατήρες» από σκουριά που έχει αφαιρεθεί, κ.ά.

Αυτά είναι μερικά από τα σημεία που εξετάζονται για να διαπιστωθεί αν ο κάτοχος του όπλου το συντηρεί σωστά ή το έχει εγκαταλείψει θεωρώντας ότι «…τα όπλα δεν παθαίνουν τίποτα…».

Αφιερώστε λίγο περισσότερο χρόνο για τον καθαρισμό και τη συντήρηση του όπλου σας. Το καλοσυντηρημένο όπλο εκτός της ασφάλειας που σας παρέχει αποτελεί και καλή έξωθεν μαρτυρία για εσάς. Στην περίπτωση που δεν είστε σε θέση να διαθέσετε χρόνο για τον καθαρισμό και τη συντήρησή του, ή δεν γνωρίζετε να το κάνετε μόνος σας, αναθέστε αυτήν την απαραίτητη εργασία σε κάποιον οπλουργό. Το κόστος είναι μικρό, σε σχέση με το όφελος που θα εξασφαλίσετε και πρώτα απ’ όλα, πολλά χρόνια καλής και απροβλημάτιστης λειτουργίας.

Να θυμάστε ότι τα όπλα που έφτασαν στα χρόνια μας και έχουν «στις πλάτες τους» ιστορία 100 ή ακόμα και 200 ετών χρήσης, ναι μεν ήταν ποιοτικά, όμως σίγουρα πάνω απ΄ όλα συντηρούνταν συστηματικά και σωστά.

ΚΙΤ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Πρώτα απ’ όλα, θα χρειαστείτε ένα κιτ καθαρισμού. Το κιτ καθαρισμού αποτελεί σημαντικό μέρος της κατοχής όπλου και είναι εξίσου απαραίτητο με τα φυσίγγια για το όπλο σας. Ας εξετάσουμε από τί αποτελείται ένα κιτ καθαρισμού.

  • Σύρμα καθαρισμού κατάλληλου μήκους
  • Βούρτσα με τρίχες επιμεταλλωμένες με ορείχαλκο
  • Πανάκια
  • Θήκες για πανάκια
  • Διάλυμα καλίμπρας
  • Μια σκληρή οδοντόβουρτσα
  • Γράσο όπλου

Αν έχετε στην κατοχή σας πολλά όπλα, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι έχετε βούρτσα, σύρμα και πανάκια για κάθε όπλο ξεχωριστά. Μην χρησιμοποιείτε τα ίδια σύνεργα για κάθε όπλο, καθώς ενδέχεται να μην γίνει σωστά ο καθαρισμός, που απαιτείται. Ιδανικά, θα πρέπει να αποθηκεύετε χωριστά τα εξαρτήματα για τα διαφορετικά όπλα και διαμετρήματα σε μια πλαστική σακούλα ή σε άλλο αποθηκευτικό μέσο για ασφάλεια.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ ΣΑΣ

Ίσως να κουραστείτε να το ακούτε, αλλά η ασφάλεια προηγείται. Είναι απαραίτητο να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες ασφαλείας, για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς κατά τη διάρκεια του καθαρισμού ή μετά από αυτόν.

Έχοντας την ασφάλεια κατά νου, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε πριν καθαρίσετε το όπλο σας είναι να βεβαιωθείτε ότι το όπλο δεν είναι γεμάτο. Ένα όπλο που δεν είναι γεμάτο δεν μπορεί να εκπυρσοκροτήσει κατά λάθος. Θα πρέπει επίσης, να ελέγξετε το εγχειρίδιο που συνοδεύει το όπλο για τις κατάλληλες οδηγίες σχετικά με την αποσυναρμολόγηση του όπλου πριν από τον καθαρισμό – ειδικά αν πρόκειται για καινούργιο χόμπι. Έπειτα, ελέγξτε και εξετάστε προσεκτικά την καλίμπρα για σημάδια μολύβδωσης, σκουριάς ή εμπλοκών. Στη συνέχεια, πρέπει να πάρετε το διάλυμα καλίμπρας και να το εφαρμόσετε σε άχυρο σιδήρου ή στη βούρτσα και να καθαρίσετε την κάνη του όπλου. Έπειτα, χρησιμοποιώντας το στεγνό πανάκι, καθαρίστε την καλίμπρα σας. Αυτό που πρέπει να ψάξετε είναι σκουριά και μολύβδωση. Αν δεν βρείτε ίχνη σκουριάς ή μολύβδωσης, μπορείτε να τοποθετήσετε λάδι σε ένα πανάκι και με αυτό να καθαρίσετε την καλίμπρα σας. Χρησιμοποιώντας ένα πανάκι μουσκεμένο σε διάλυμα καλίμπρας και μια βούρτσα, αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα ή ακαθαρσίες από το όπλο σας. Αφού καθαρίσετε διεξοδικά το όπλο σας, χρησιμοποιήστε το γράσο όπλου, εφαρμόζοντας μια λεπτή στρώση στις μεταλλικές εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες. Επανασυναρμολογήστε σωστά το όπλο σας και, στη συνέχεια, τοποθετήστε το σε κλειδωμένο αποθηκευτικό χώρο για ασφαλή αποθήκευση μέχρι την επόμενη χρήση του.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ ΣΑΣ

Με κατάλληλη συντήρηση και καθαρισμό, και εφόσον ακολουθείτε τις οδηγίες ασφάλειας, το όπλο σας θα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την σωστή συντήρηση του όπλου σας.

Εξοικειωθείτε με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του όπλου σας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζετε πώς να το γεμίζετε και να το αδειάζετε σωστά, καθώς και να χρησιμοποιείτε τις συμβουλές ασφαλείας, που συνοδεύουν το όπλο σας. Χρειάζεται να γνωρίζετε ό,τι αφορά στο όπλο σας, γιατί κανένα όπλο δεν είναι ακριβώς το ίδιο με κάποιο άλλο. Πριν να το χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει λεπτομερώς το εγχειρίδιο χρήσης που συνοδεύει το όπλο. Η γνώση όλων των λεπτομερειών του όπλου θα σας βοηθήσει να το χρησιμοποιείτε σωστότερα, πράγμα που θα βοηθήσει επίσης τη σωστή συντήρηση και φροντίδα του.

Να διατηρείτε το όπλο σας πάντα καθαρό και χωρίς κανένα είδος εμποδίου. Αν το όπλο σας πέσει σε χιόνι, ακαθαρσίες ή λάσπη, θα πρέπει να το καθαρίσετε αμέσως. Ανοίξτε το όπλο, αδειάστε το και ελέγξτε την κάνη για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει εμπλοκή ή κάποιο εμπόδιο.

Τακτικοί έλεγχοι. Γενικά, θα πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο επαγγελματικός έλεγχος του όπλου σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να επιθεωρήσετε σπασμένα ή φθαρμένα μέρη και να κάνετε τυχόν απαραίτητες προσαρμογές.

Μην κάνετε τροποποιήσεις. Τυχόν τροποποίηση του όπλου σας θα μπορούσε να έχει πολλά, διαφορετικά αποτελέσματα. Καταρχήν, το όπλο ενδέχεται να μην λειτουργήσει σωστά, με συνέπεια να τραυματιστείτε εσείς ή κάποιος τρίτος ή μπορεί ακόμη και να καταστραφεί εντελώς. Δεύτερον, τυχόν εγγύηση που ισχύει για το όπλο θα θεωρηθεί άκυρη και μη ισχύουσα. Τρίτον, ενδέχεται να είναι παράνομη η τροποποίηση του όπλου σας σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Διαβάστε τη νομοθεσία. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους νόμους που ισχύουν στην χώρα σας σχετικά με την αποθήκευση, τη μεταφορά, καθώς και άλλους νόμους περί κατοχής πυροβόλων όπλων. Η αποθήκευση του όπλου σας θα πρέπει να θεωρείται προτεραιότητα, είτε αυτό απαιτείται στην χώρα σας είτε όχι. Το όπλο σας θα πρέπει να αποθηκεύεται σε ένα καθαρό, κλειδωμένο ντουλάπι, το οποίο να είναι αρκετά μεγάλο για το μέγεθός του. Το όπλο σας θα πρέπει να μην είναι γεμάτο κατά την περίοδο αποθήκευσης. Ποτέ να μην αποθηκεύετε ένα γεμάτο όπλο. Θα πρέπει επίσης να διατηρείτε τα φυσίγγια και τα όπλα ξεχωριστά το ένα από το άλλο, σε περίπτωση που κάποιος, που δε θα έπρεπε, αποκτήσει πρόσβαση είτε στο όπλο είτε στα φυσίγγια.

Πηγή; sites.google.com