Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Ποινές σε γονείς που απειλούν εκπαιδευτικούς

Μετά τα αυστηρά μέτρα για τους μαθητές που κάνουν χρήση του κινητού τους τηλεφώνου στο σχολείο, που φτάνουν ακόμη και σε αλλαγή σχολείου, ήρθε η ώρα των γονιών. Οσοι αντιδρούν με φωνές, ύβρεις και απειλές κατά των εκπαιδευτικών των παιδιών κινδυνεύουν με φυλάκιση. Εγκύκλιος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Γιάννη Κατσαρού προς τα σχολεία υπενθυμίζει το σχετικό άρθρο 33 του νόμου 5090 του 2024. Η διάταξη φυσικά είναι γενική και σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου πιάνει και τους εξωσχολικούς που μπορεί απειλήσουν για να εισέλθουν στο σχολείο, με το μυαλό να πηγαίνει στις καταλήψεις σχολείων, που συνήθως γίνονται το φθινόπωρο, λίγο μετά την έναρξη του σχολικού έτους.

Ειδικότερα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γονιών που, διαμαρτυρόμενοι για υπόθεση του παιδιού τους, φωνάζουν και απειλούν τους εκπαιδευτικούς. Υπενθυμίζονται πρόσφατες περιπτώσεις σε δημόσια σχολεία της Ηλείας, της Ρόδου, αλλά και σε ιδιωτικό σχολείο της Αττικής.

Μάλιστα, υπάρχουν αντιδικίες εκπαιδευτικών – γονιών που έχουν φτάσει μέχρι το δικαστήριο. Το υπουργείο Παιδείας επιχειρώντας να θέσει όρια στους γονείς, στη χθεσινή εγκύκλιο αναφέρει ότι «όποιος εισέρχεται σε χώρο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή μαθητών διαταράσσει τη λειτουργία του, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή». Προφανώς, καθώς οι κύριοι αποδέκτες του μηνύματος της εγκυκλίου είναι οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να τους ενημερώσουν σχετικά. Επισημαίνεται ότι το άρθρο 33 εφαρμόζεται και για τους «ταραξίες» επισκέπτες σε υγειονομικούς χώρους (νοσοκομεία κ.λπ.).

Παράλληλα, στην αιτιολογική έκθεση του άρθρου 33 σημειώνεται ότι στο πεδίο εφαρμογής του εμπίπτει και η περίπτωση της παρακώλυσης ή της παρεμπόδισης της εισόδου στο εκπαιδευτικό προσωπικό, στους εργαζομένους, στους υπαλλήλους ή στους μαθητές». Αυτό παραπέμπει στους επίδοξους καταληψίες των σχολικών μονάδων. Την ίδια στιγμή, η υπουργική απόφαση που καθορίζει το νέο πλαίσιο της απαγόρευσης χρήσης κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές μέσα στο σχολείο προβλέπει και ότι οι σύλλογοι διδασκόντων μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να επιβάλλουν ποινές στους μαθητές και για πράξεις τους εκτός σχολείου.

Συγκεκριμένα, η υπουργική απόφαση στο άρθρο 28 ορίζει ότι «παιδαγωγικά μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν με γνώμονα το συμφέρον των μαθητών που παρουσιάζουν αποκλίνουσα συμπεριφορά εντός και εκτός σχολικής μονάδας». Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, η εκτός σχολικής μονάδας αποκλίνουσα συμπεριφορά αφορά πράξεις που σχετίζονται με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου από τον μαθητή για φωτογράφηση ή βιντεοσκόπηση θίγοντας ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, μέσω κινητού ή οποιασδήποτε άλλης συσκευής που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός των σχολικών και υπαίθριων χώρων.

Σε αυτή την περίπτωση, φυσικά, οι ποινές θα είναι αυστηρότερες, καθώς κλιμακώνονται από προφορική παρατήρηση σε επίπληξη, ωριαία απομάκρυνση, αποβολή από τα μαθήματα μέχρι τρεις ή πέντε ημέρες, αποβολή από τα μαθήματα μέχρι πέντε ημέρες, αποκλεισμό από τις εκδρομές που διοργανώνει το σχολείο και καταλήγουν σε αλλαγή τμήματος και σχολικού περιβάλλοντος.

Πηγή