Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Π.Ο.Λ.: Άδεια Ανατροφής Τέκνου (9μηνο) – Παρερμηνείες και Διακρίσεις

Επειδή πολύ συχνά εκφράζονται παράπονα συναδέλφων από όλη την Ελλάδα για  διακριτική μεταχείριση στο άρρεν προσωπικό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, όταν  αιτείται την 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου, παραθέτω πληροφορίες – διευκρινήσεις σχετικά με το νομικό πλαίσιο που διέπει την συγκεκριμένη ευεργετική διάταξη.

 Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Π.Δ. 80/2015 αναφέρονται τα ακόλουθα:

Άρθρο 6, παράγραφος 3: «η άδεια ανατροφής τέκνου λαμβάνεται άπαξ και συνεχόμενη και εξαντλείται μέχρι το τέκνο να συμπληρώσει το έκτο έτος της ηλικίας του»

 Άρθρο 6, παράγραφος 7: « Οι διευκολύνσεις των παραγράφων 2 και 3 παρέχονται στο άρρεν και θήλυ προσωπικό Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ., ανεξάρτητα εάν ο σύζυγος ή η σύζυγος απασχολείται ή όχι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας

Άρθρο 6, παράγραφος 10: « Οι διευκολύνσεις των παραγράφων 2 και 3 παρέχονται στο άρρεν και θήλυ προσωπικό Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. ολικώς ή κατά το μέρος εφόσον ο σύζυγος ή η σύζυγος (…) δεν προβεί σε χρήση…» όμοιων διευκολύνσεων.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι:

Α) Οι προϋποθέσεις για να χορηγηθεί η άδεια είναι το τέκνο να μην έχει υπερβεί το έκτο έτος και να μην έχει κάνει χρήση όμοιων διευκολύνσεων ο/η σύζυγος.

Β) Η άδεια παρέχεται χωρίς διάκριση και στα δύο φύλλα.

Σύμφωνα όμως με μαρτυρίες συναδέλφων, όταν κάποιος αιτείται άδεια ανατροφής, τείνει να γίνει πάγια τακτική της διοίκησης να αρνείται την χορήγηση της άδειας προβάλλοντας υπηρεσιακές ανάγκες και να προτείνει στον αιτούντα να επανέλθει με νέα αίτηση σε μεταγενέστερο χρόνο.

Επίσης, παρατηρείται διάκριση εις βάρος των ανδρών που αιτούνται την άδεια ανατροφής τέκνου.

Ήδη από το 2010 ο Συνήγορος του Πολίτη σε ανάλογες καταγγελίες που «αφορούσαν στην επίκληση υπηρεσιακών αναγκών για την μη χορήγηση ή τη μετάθεση χορήγησης της άδειας ανατροφής της σε άλλη χρονική στιγμή» είχε τονίσει ότι «η άρνηση χορήγησης γονικής άδειας ανατροφής, αφενός δεν μπορεί να ερείδεται σε υπηρεσιακές ανάγκες κατά την κρίση της Διοίκησης, διότι τέτοια διακριτική ευχέρεια δεν προβλέπεται από την οικεία διάταξη, αφετέρου, μπορεί να συνιστά έμμεση διάκριση λόγω φύλου όταν η άρνηση χορήγησης αφορά αιτήματα πατέρων υπαλλήλων σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι αιτήματα μητέρων υπαλλήλων». Και συμπληρώνει πως σύμφωνα «με την τελολογική ερμηνεία της συγκεκριμένης ρύθμισης, εάν ήταν στην πρόθεση του νομοθέτη να θέσει όρους για την χορήγηση των αδειών ανατροφής παιδιού, θα το είχε δηλώσει ευθέως στη διάταξη».

Συμπερασματικά λοιπόν δεν προβλέπεται από την νομοθεσία δυνατότητα της διοίκησης να εισηγηθεί αρνητικά επικαλούμενη υπηρεσιακές ανάγκες ούτε να προτείνει χορήγηση της άδειας σε μεταγενέστερο του αιτήματος χρόνο.

Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να απαιτούνται επεξηγήσεις για ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα το οποίο έχει εδραιωθεί από το 2015. Η συγκεκριμένη διάταξη αφενός ενισχύει το δικαίωμα στην εργασία και των δύο γονέων σε μια εποχή που λόγω της ακρίβειας είναι αδύνατον να καλυφτούν τα έξοδα της οικογένειας από ένα μόνο εισόδημα  και αφετέρου συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

 Η Ομοσπονδία μας Π.Ο.Λ. αναδεικνύει πάντοτε τα θέματα που αφορούν τους συναδέλφους – στελέχη του ΛΣ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παρεμβαίνοντας όποτε απαιτηθεί για την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Καμπουράκης Γεώργιος

Αναπληρωτής  Γεν. Γραμματέας Ένωσης Λιμενικών Κρήτης

Πηγή: Γρ. Τύπου-Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.