ΟΗΕ: Θα χρειαστούν σχεδόν 300 χρόνια για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων
Διακρίσεις, θέσεις ευθύνης, βιοτικό επίπεδο… Με τον τρέχοντα ρυθμό, θα χρειαστούν περίπου 300 χρόνια για να επιτευχθεί η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, επισημαίνει ο ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι οι αλλεπάλληλες κρίσεις επιδεινώνουν τις διακρίσεις μεταξύ των φύλων.
«Με τον σημερινό ρυθμό προόδου (…) θα χρειαστούν 286 χρόνια για να καλυφθούν τα κενά σε ό,τι αφορά τη νομική προστασία και την κατάργηση των διακρίσεων», σημειώνουν ο ΟΗΕ Γυναίκες και το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (UNDESA). Θα χρειαστεί επίσης να περιμένει η ανθρωπότητα έως και 140 χρόνια «μέχρις ότου οι γυναίκες να εκπροσωπούνται επί ίσοις όροις σε θέσεις εξουσίας και σε ηγετικές θέσεις στον χώρο εργασίας και τουλάχιστον 40 χρόνια για την ίση εκπροσώπησή τους στα εθνικά κοινοβούλια.
Ο ΟΗΕ είχε θέσει ως στόχο του να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων μέχρι το 2030.
«Οι παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η πανδημία της Covid-19 και οι συνέπειές της, οι βίαιες συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και η αρνητική στάση απέναντι στη σεξουαλική υγεία και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τις ανισότητες», σημειώνουν οι δύο οργανισμοί στην ανακοίνωσή τους.
Στα τέλη του 2022 υπολογίζεται ότι 383 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια θα ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με λιγότερο από 1,90 δολάριο την ημέρα. Ο αντίστοιχος αριθμός για τους άνδρες υπολογίζεται στα 368 εκατομμύρια, συνεχίζει η ανακοίνωση, όπου σημειώνεται ως ανησυχητική η αντιστροφή της τάσης μείωσης της φτώχειας στον κόσμο.
Σήμερα, οι εκτοπισμένες γυναίκες και τα κορίτσια είναι περισσότερες από ποτέ. Περισσότερες από 1,2 δισεκ. γυναίκες και κορίτσια αναπαραγωγικής ηλικίας ζουν σε χώρες όπου ισχύουν περιορισμοί στις αμβλώσεις. «Είναι κρίσιμης σημασίας να ενωθούμε τώρα για να επενδύσουμε στις γυναίκες και τα κορίτσια ώστε να επιταχύνουμε την πρόοδο που έχει γίνει», σχολίασε η Σίμα Μπάχους, η εκτελεστική διευθύντρια του ΟΗΕ Γυναίκες. «Τα δεδομένα δείχνουν αδιαμφισβήτητα την υποχώρηση των δικαιωμάτων τους, σε ό,τι αφορά το εισόδημα, την ασφάλεια, την εκπαίδευση, την υγεία. Όσο περισσότερο αργούμε να αναστρέψουμε αυτήν την τάση, τόσο υψηλότερο θα είναι το κόστος για όλες και όλους μας», πρόσθεσε.