Ο ΥΦΕΘΑ Γιάννης Κεφαλογιάννης στις Στρατολογικές Υπηρεσίες
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, επισκέφθηκε, χθες Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, τις Στρατολογικές Υπηρεσίες στο Ρουφ, όπου τον υποδέχθηκαν ο Διευθυντής B΄ Κλάδου ΓΕΕΘΑ Υποπτέραρχος Κωνσταντίνος Μπούζος και ο Διευθυντής Νομικού Σώματος ΓΕΕΘΑ Υποστράτηγος Δημήτριος Οικονομίδης.
Ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί αξιόλογη πρόοδος με τη συνδρομή του Μηχανογραφικού Κέντρου Στρατολογίας, με αποτέλεσμα το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στρατολογίας Ενόπλων Δυνάμεων να θεωρείται πλέον πρότυπο, όχι μόνο για το Υπουργείο μας αλλά και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προχωρά η υλοποίηση web services, δηλαδή ηλεκτρονικών διασυνδέσεων με φορείς του δημοσίου, όπως για παράδειγμα τους ΟΤΑ και τις ΔΟΥ. Αυτό το βήμα εντάσσεται στο γενικότερο κυβερνητικό σχέδιο για ανταλλαγή των απαραίτητων δεδομένων μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών και για τη σταδιακή κατάργηση των έγγραφων πιστοποιητικών.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Υφυπουργός ανέφερε:
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσα σε συναδέλφους νομικούς, που στελεχώνουν τις Στρατολογικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και τις υπόλοιπες Μονάδες του Κοινού Νομικού Σώματος. Το έργο που επιτελείτε είναι πραγματικά σημαντικό, δεδομένου ότι στην Ελλάδα ισχύει η αρχή της καθολικότητας της στράτευσης. Η στρατιωτική θητεία αποτελεί τη σπουδαιότερη θεσμοθετημένη εκδήλωση του «χρέους εθνικής αλληλεγγύης», την εκπλήρωση του οποίου το κράτος δικαιούται να «αξιώνει από όλους τους πολίτες», σύμφωνα με το άρθρο 25 του Συντάγματος. Επρόκειτο για ένα από τα σημαντικότερα μέτρα του Ελευθερίου Βενιζέλου, τη λήψη του οποίου είχε επισπεύσει το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η αποστολή που έχετε αναλάβει δεν ήταν καθόλου εύκολη μιας και η περισσότερη δουλειά επί σειρά δεκαετιών έπρεπε να γίνεται χειρόγραφα.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί αξιόλογη πρόοδος με τη συνδρομή του Μηχανογραφικού Κέντρου Στρατολογίας, με αποτέλεσμα το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στρατολογίας Ενόπλων Δυνάμεων να θεωρείται πλέον πρότυπο, όχι μόνο για το Υπουργείο μας αλλά και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η πρόοδος αυτή αναδείχθηκε ιδίως την περίοδο της πανδημίας, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέστη δυνατή η εξ αποστάσεως υποβολή αιτημάτων στρατολογικής φύσεως. Πρέπει να υπογραμμιστεί, ότι το σύνολο σχεδόν των στρατολογικών αιτημάτων είναι διαθέσιμο μέσω της ψηφιακής πύλης gov.gr, χωρίς να δαπανηθεί δημόσιο χρήμα, χάρη στην εργασία των στελεχών σας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που με βάση πρόσφατη έρευνα οι Ένοπλες Δυνάμεις κατέχουν την πρώτη θέση μεταξύ των θεσμών της ελληνικής πολιτείας, που οι Έλληνες εμπιστεύονται. Είμαι βέβαιος ότι ένα τεράστιο μερίδιο της καλώς εννοούμενης ευθύνης ανήκει και στο ποιοτικό έργο το οποίο προσφέρεται ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
Πάντα βέβαια υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Για τον λόγο αυτόν, στο πλαίσιο του πολυδιάστατου εκσυγχρονιστικού σχεδίου μας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Κοινωνία της Πληροφορίας, προχωράμε στην υλοποίηση web services, δηλαδή ηλεκτρονικών διασυνδέσεων με φορείς του δημοσίου, όπως για παράδειγμα τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις ΔΟΥ. Αυτή η ρηξικέλευθη μεταρρύθμιση έχει διπλή στόχευση: Αφενός να διευκολύνει την καθημερινότητά σας και να μειώσει τη γραφειοκρατία και αφετέρου να απλουστεύσει, ακόμα περισσότερο, τη ζωή των πολιτών. Αυτό το βήμα εντάσσεται στο γενικότερο κυβερνητικό σχέδιο για ανταλλαγή των απαραίτητων δεδομένων μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών και για τη σταδιακή κατάργηση των έγγραφων πιστοποιητικών. Δεν μπορεί στον 21ο αιώνα ο πολίτης να είναι ταχυδρόμος του κράτους.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι το Σώμα σας συνδράμει καθημερινά, με την παροχή νομικών συμβουλών, στη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία. Θα ήθελα να εξάρω το υψηλό επίπεδο των στρατιωτικών νομικών συμβούλων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι κάτοχοι τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών. Το πνεύμα πρωτοβουλίας διά βίου μάθησης και καινοτομίας που αναπτύσσεται, διακρίνει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ωθεί όλους μας προς τη θέση και επίτευξη υψηλότερων στόχων. Κλείνοντας με αυτές τις σκέψεις, θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω για τη μέχρι τώρα πορεία σας και να σας προτρέψω να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο την εργασία σας.»