
Μελίνα Τραυλού προς ΕΕ: «Είμαστε μόνοι μας. Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει»
Σαφές μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε προχθές 10-7-2025, το μεσημέρι η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού στη διάρκεια ανεπίσημου γεύματος, σε συζήτηση με τους συνδαιτυμόνες της, για το θέμα του διπλού χτυπήματος από τους Χούθι σε ελληνόκτητα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Είμαστε μόνοι μας. Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει. Διότι τα πλοία που περνάνε από την Ερυθρά Θάλασσα μεταφέρουν εμπορεύματα κυρίως στην Ευρώπη. Γιατί να πέφτει στην Ελλάδα όλο το βάρος; Αυτοί έχουν πιο πολλές φρεγάτες και πιο πολλά λεφτά. Και δεν κάνουν τίποτα».
Οι επιθέσεις στα δύο ελληνόκτητα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελούν αιτία έντονου προβληματισμού σε πολλά επίπεδα – γεωπολιτικό, οικονομικό, και ναυτιλιακό. Η επιδείνωση της ασφάλειας στη θαλάσσια περιοχή αυτή, λόγω των επιθέσεων των Χούθι φέρνει στο προσκήνιο μια σειρά από ζητήματα:
Τα συνεχιζόμενα πλήγματα εναντίον εμπορικών πλοίων -συμπεριλαμβανομένων ελληνόκτητων- αυξάνουν τους κινδύνους για τα πληρώματα και φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη για διεθνή ναυτική προστασία. Η εμπορική ναυτιλία αντιμετωπίζει και πάλι απειλές μετά από ανακωχή επτά μηνών απειλές σε μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες εμπορικές οδούς του κόσμου.
Πιο συγκεκριμένα:
Οικονομικές Επιπτώσεις
- Οι ασφαλιστικές καλύψεις αυξάνονται ραγδαία.
- Η παράκαμψη της Ερυθράς Θάλασσας μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας ανεβάζει τα κόστη μεταφοράς και καθυστερεί τις παραδόσεις.
- Η ελληνική ναυτιλία, ως παγκόσμια δύναμη, επηρεάζεται ιδιαίτερα, δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό των πλοίων της δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο.
- Η εμπλοκή της Ελλάδας —έστω και έμμεσα— σε μια γεωπολιτικά τεταμένη ζώνη, ενδέχεται να την φέρει σε δύσκολη θέση ανάμεσα σε διεθνείς συμμαχίες, συμφέροντα και ανάγκες για προστασία.
Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα υπενθυμίζει πόσο εύθραυστη είναι η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και πόσο εκτεθειμένη είναι η ελληνική ναυτιλία σε διεθνείς συγκρούσεις. Η διαχείριση της κρίσης απαιτεί συντονισμό, διπλωματική παρέμβαση και ίσως αναθεώρηση των στρατηγικών μεταφορών για τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες.