Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Λ. Αυγενάκης: «Υλοποιήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο τα 10 από τα 13 μέτρα που είχαμε εξαγγείλει για την αντιμετώπιση φαινομένων κακοποίησης στον Αθλητισμό»

Στην πρόοδο του αγώνα για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση των φαινομένων κάθε είδους κακοποίησης και κακοδιοίκησης στον αθλητισμό αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στη σχετική Ημερίδα «Αθλητισμός και Κακοποίηση», που διοργάνωσε η Επιτροπή Διοίκησης του Καυτανζογλείου Σταδίου.

«Εμείς δεν γυρίσαμε την πλάτη, απεναντίας αντιμετωπίσαμε τα ζητήματα ευθέως, επιχειρώντας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς. Δεν πρέπει να σωπαίνει κανένας όταν υφίσταται ή  αντιλαμβάνεται την κακοποίηση γύρω του» τόνισε ο κ. Αυγενάκης, θυμίζοντας ότι το ελληνικό #Metoo άρχισε στις 14 Ιανουαρίου 2021, όταν στο Υφυπουργείο Αθλητισμού διοργανώθηκε η εκδήλωση «Σπάσε τη Σιωπή», στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Εκεί, η Σοφία Μπεκατώρου βρήκε το θάρρος και έσπασε τη σιωπή της και οι καταγγελίες που ακούστηκαν αποτέλεσαν το εφαλτήριο του ντόμινο εξελίξεων τόσο στον αθλητισμό όσο και σε πολλά άλλα πεδία της ελληνικής κοινωνίας.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμούς υπογράμμισε ότι:

«Έναν χρόνο μετά από τις 15 Φεβρουαρίου 2021, οπότε και ανακοινώσαμε σειρά 13 άμεσων μέτρων για την καταπολέμηση των φαινομένων κακοποίησης και κακοδιαχείρισης στον αθλητισμό, κατόπιν συνεργασίας και διαλόγου με τη βάση της πυραμίδας του αθλητισμού, τα νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία και τους αθλητές, είμαστε πολύ χαρούμενοι, καθώς έχουν ήδη υλοποιηθεί τα 10 από τα 13 μέτρα, μένοντας συνεπείς στις δεσμεύσεις μας:

  1. Δημιουργήθηκε στη ΓΓΑ το Κέντρο Υποστήριξης Αθλητισμού (Help Desk).
  2. Θωρακίσαμε την υποχρεωτική έκδοση κωδίκων Ακεραιότητας και Δεοντολογίας από κάθε Ομοσπονδία, με την πρόβλεψη ποινών στον πρόσφατο νόμο 4908/22.
  3. Ενεργοποιήσαμε το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ), έναν σημαντικό πυλώνα στον τομέα της αθλητικής έρευνας και ιατρικής της άσκησης.
  4. Θεσπίσαμε την υποχρεωτική απασχόληση Συμβούλου Αθλητικής Ψυχολογίας σε όλες τις αθλητικές Ομοσπονδίες για την παροχή υποστήριξης και ενθάρρυνσης στους αθλητές (νόμος 4908/2022).
  5. Δημιουργήσαμε το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών (ν. 4809/2021).
  6. Ενισχύεται το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, δημιουργώντας συνθήκες τάξης, διαφάνειας και νομιμότητας στο αθλητικό οικοδόμημα.
  7. Θεσπίστηκε και τίθεται σε λειτουργία το Μητρώο Προπονητών.
  8. Διενέργεια επιτόπιων ελέγχων της χρηστής λειτουργίας των αθλητικών σωματείων από Κλιμάκια Ελέγχου Αθλητικών Φορέων του Υφυπουργείου Αθλητισμού (ν. 4809/2021).
  9. Αυξημένος συντελεστής βαρύτητας για θέματα καλής διακυβέρνησης αθλητικών Ομοσπονδιών στο σύστημα αξιολόγησης «ΧΙΛΩΝ», που εξασφαλίζει αξιοκρατία και διαφάνεια στις επιχορηγήσεις τους.
  10. «Έτρεξε» καμπάνια με βιντεομηνύματα για την προώθηση μηνυμάτων πρόληψης της βίας και αντιμετώπισης της διαφθοράς και της κακοποίησης στον αθλητισμό, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι εκκρεμούν ακόμη και θα υλοποιηθούν συντομότατα και τα άλλα τρία μέτρα της δέσμης:

Συμβουλευτική Γραμμή Υποστήριξης

Αθλητικός Συνήγορος

Ψηφιακή Βίβλος 2020-2025

καταλήγοντας  ότι «θέλουμε να μιλάμε με αποτελέσματα και ουσιαστικό αποτύπωμα και όχι να μένουμε σε ευχολόγια. Δίνουμε φωνή στους αθλητές μας, αφουγκραζόμαστε τους αδύναμους και ενισχύουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, που αποτελεί τη βάση του αθλητικού μας οικοδομήματος. Σφυρηλατούμε σχέσεις ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης».

Και κατέληξε:

Φίλες και Φίλοι, σας καλώ να είμαστε Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση.

Στον στόχο αυτό είμαστε όλοι στην «ίδια ομάδα».

Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει πίσω.

Ο αθλητισμός και το μέλλον του μας θέλει όλους μαζί!

Στη νέα εποχή του αθλητισμού που απλώνεται, οφείλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές και όχι παρατηρητές.

Μαζί συνδιαμορφώνουμε το μέλλον του αθλητισμού στη χώρα μας».