Καβάλα: Η αν. Μακεδονία τίμησε τη μνήμη των 2076 Εβραίων πολιτών της που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς της ανατολικής Μακεδονίας απέτισαν φόρο τιμής στους Εβραίους της Καβάλας και της Δράμας, που βρήκαν τραγικό θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα και του Άουσβιτς. Οι μνήμες όλων γύρισαν ογδόντα χρόνια πίσω, όταν τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής στις δυο πόλεις συγκέντρωσαν βίαια τους εβραϊκούς πληθυσμούς κατά απαίτηση των Ναζί συμμάχων τους και αφού πρώτα τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια, αναγκάζοντάς τους να διαμείνουν μέσα σε καπναποθήκη της εποχής υπό άθλιες συνθήκες, στη συνέχεια τους οδήγησαν, μ’ ένα μακρύ σιδηροδρομικό ταξίδι, στα στρατόπεδα εξόντωσής τους.
Στο εβραϊκό νεκροταφείο της Καβάλας, ο πόνος για τα 80 χρόνια του αφανισμού των 386 οικογενειών στην Τρεμπλίνκα, συνάντησε τον πόνο των 57 οικογενειών στα Τέμπη, αναφωνώντας όλοι οι παραβρισκόμενοι «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ». Στη δημοτικό ωδείο της ακριτικής πόλης της Δράμας, οι απόγονοι μιας από τις σημαντικότερες εβραϊκές οικογένειες ταξίδεψαν από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναζητώντας ξανά τις οικογενειακές ρίζες. Και στις δυο πόλεις, τα μαρμάρινα μνημεία που έχουν ανεγερθεί στη μνήμη των συνολικά 2076 Εβραίων πολιτών (1484 από την Καβάλα και 592 από τη Δράμα- περίπου 4500 σε όλη την περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), συγκέντρωσαν πλήθος κόσμου, που κατέθεσε στεφάνια, με την ελπίδα η ανθρωπότητα να μην ζήσει ένα νέο Ολοκαύτωμα.
Στην πόλη της Καβάλας, οι εξαήμερες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, που οργάνωσε ο δήμος με την Περιφέρεια ΑΜΘ, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο και το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, με μια συμβολική πορεία στο κέντρο της πόλης, παρουσία του πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς, εκπροσώπους φορέων και απογόνους Εβραίων της Καβάλας που ζουν στο εξωτερικό.