Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Η Σχολή Έφεδρων Αξιωματικών Πεζικού στο στρατόπεδο ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ στο Ηράκλειο

Η Σχολή στρατωνίζεται στο Στρατόπεδο “ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ” το οποίο βρίσκεται ανατολικά της πόλεως του ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, πλησίον του αεροδρομίου «Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ».

Ιστορία Σχολής

Ίδρυση Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών (Μάρτιος 1888).

Το έτος 1887 καθορίστηκαν οι διατάξεις, με τις οποίες καταρτίστηκε ο θεσμός της εφεδρείας. Κατά την περίοδο αυτή λειτούργησε ως Προπαρασκευαστικό Σχολείο Εφέδρων Αξιωματικών

Ίδρυση ΣΕΑΠ με Έδρα το Ηράκλειο Κρήτης (1953).

Από τον Ιούλιο του 1953 τα 2 Κέντρα Υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών, στη Σύρο και την Κέρκυρα συγχωνεύτηκαν σε μία, με την επωνυμία «Σχολή Εφέδρων Αξκών Πεζικού», με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, όπου και λειτουργεί μέχρι σήμερα.

  1. Πρώτη περίοδο λειτουργίας

Οι πρώτοι που φοιτήσαν στο προπαρασκευαστικό Σχολείο Εφέδρων Αξκων ήταν κληρωτοί του 1887 και 1888 οι οποίοι ήταν απόφοιτοι Γυμνασίου και είχαν κριθεί κατάλληλοι και κατόπιν φοιτήσεως ενός έτους στη Σχολή αποφοίτησαν με τον βαθμό του Ανθλγου και υπηρετήσαν με αυτόν έως την λήξη της θητείας τους. Από τον δεύτερο χρόνο η Σχολή μετ’ εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα και λειτούργησε εκεί έως το 1911.

  1. Πολεμική περίοδος (1912-1922) (λειτουργία ουλαμών)

Από τον Ιανουάριο του 1912, οπότε καταργήθηκε το Σχολείο Εφέδρων Αξ/κών, θεσπίστηκε με βάση το Νόμο της 7ης Ιανουαρίου και λειτούργησαν Ουλαμοί Υποψηφίων Εφέδρων Αξ/κών τέσσερις για το Πεζικό ένας για το Ιππικό, ένας για το Πυροβολικό, ένας για το Μηχανικό και ένας για το σώμα Αυτοκινήτων.

  1. Μεσοπολεμικό διάστημα (1923 – 1940)

Με το Ν.Δ. της 15 Σεπτεμβρίου 1926 θεσπίστηκε η εκπαίδευση όλων των Υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών των διαφόρων όπλων σε μια σχολή η οποία στην αρχή λειτουργούσε στην Αθήνα και μετά στην Χαλκίδα με μονοετή και αργότερα 9μηνη φοίτηση. Κατά το έτος 1934 δημιουργήθηκαν 2 Σχολές για το Πεζικό, στη Σύρο και Κέρκυρα

  1. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος (1940 – 1945)

α. Ελληνοϊταλικός Πόλεμος (1940 – 1941)

Κατά την διάρκεια του πολέμου εξ αιτίας των μεγάλων αναγκών σε στελέχη, λειτούργησε Ουλαμός Εφέδρων Αξ/κών στην Καβάλα. Επίσης, λειτούργησε και άλλος Ουλαμός στα κτήρια της Σ.Σ.Ε. στην Αθήνα που διαλύθηκε με την Γερμανική εισβολή τον Απρίλιο του 1941.

β. Κατοχή – Εθνικοί Αγώνες

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Σχολή Εφέδρων Αξ/κών λειτούργησε στην Ελεύθερη Ορεινή Ελλάδα.

  1. Μετά-απελευθερωτική Περίοδος

Από τον Ιούλιο του 1945 λειτούργησε στο Χαϊδάρι Κέντρο Εκπαιδεύσεως Υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών. Από τον Ιούλιο του 1946 λειτούργησαν 2 κέντρα Υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών, στη Σύρο και στην Κέρκυρα. Αργότερα και τα δύο Κέντρα μετονομάστηκαν αντίστοιχα σε Σχολές Υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών Κέρκυρας και Σύρου και συνέχισαν να λειτουργούν μέχρι το έτος 1953. Τον Ιούλιο του 1953 και οι δύο Σχολές συγχωνεύτηκαν σε μια με την επωνυμία «Σχολή Εφέδρων Αξ/κών Πεζικού» με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, όπου και λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Αποστολή -Οργάνωση

Αποστολή της ΣΕΑΠ κατά την ειρήνη είναι:

Να εκπαιδεύει και να προπαρασκευάζει τους ΥΕΑ(ΠΖ), για να καταστούν ικανοί να εκτελέσουν τα καθήκοντα του Διμοιρίτη. Επιπλέον, στη σχολή εκπαιδεύονται και οι ΥΕΑ ειδικότητας οικονομικού και υγειονομικού για δύο μήνες, καθώς και στρατολογικού.

Να εκπαιδεύει τους ΔΕΑ(ΠΖ) και λοιπών όπλων, ειδικότητας χειριστών βαρέων όπλων Πεζικού στην ειδική εκπαίδευση της ειδικότητάς τους

Κατά τον πόλεμο η σχολή διαλύεται με την κήρυξη του σχετικού μέτρου του εθνικού συναγερμού (ΕΘΣΥΣΥ)

Η σχολή είναι σχηματισμός διοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητος, ισότιμος με Ταξιαρχία με γενικό ποσοστό επανδρώσεως στην ειρήνη (προβλεπόμενο) 100%. Το οργανόγραμμα της περιλαμβάνει τα παρακάτω τμήματα:

Διοίκηση

Επιτελείο: Διεύθυνση Σπουδών (ΔΙΣΠ) – Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Ασφαλείας (ΔΕΠΑΣ) – Διεύθυνση Προσωπικού και ΔΜ (ΔΙΠΡΟΔΜ) – ΓΕΠ – ΣΤΓ – Γραμματεία – ΓΥΑ -Γρ. Θρησκευτικού.

Τάγμα ΥΕΑ – Πτέρυγα Ειδικής Εκπαίδευσης (ΠΤΕΕ) τα οποία υπάγονται στην ΔΙΣΠ για συντονισμό εκπαιδεύσεως.

Λόχο Διοικήσεως.

Επιλογή Προσωπικού

Λόγω των απαιτήσεων της σχολής και του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης οι υποψήφιοι έφεδροι αξιωματικοί θα πρέπει να διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα, τα οποία πιστοποιούνται από τα κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων και είναι:

Γραμματικές Γνώσεις: Πτυχιούχοι – φοιτητές ΑΕΙ / ΤΕΙ, απόφοιτοι Γενικού Λυκείου / ΤΕΕ β’ Κύκλου Υγειονομική Κατηγορία

Κατηγορία I1. Κατ’ έξαίρεση μπορούν να επιλέγονται ως ΥΕΑ και όσοι κρίνονται Ι2 αλλά όχι λόγω δυσχρωματοψίας, μονίμου συνεκτικού στραβισμού ή αναστήματος, εφόσον είναι πτυχιούχοι ανωτάτων και ανώτερων σχολών, το δε νόσημα, πάθηση, βλάβη για το οποίο κρίθηκαν Ι2 δεν τους εμποδίζει στην άσκηση των καθηκόντων τους (Προεδρικό Διάταγμα 426/84).Επίσης δεν επιλέγονται όσοι:

Έχουν ανάστημα κάτω από 1,65 εκ.,

Δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο,

Είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας (ΥΠΕΚ),

Ανήκουν σε θρησκευτικές αιρέσεις.

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση, η οποία πραγματοποιείται συμφωνά με τις ισχύουσες διαταγές, διαρκεί 17 εβδομάδες (πλην των ΥΕΑ (ΥΓ) η οποία διαρκεί 8 εβδομάδες) ενώ οι ΔΕΑ χειριστές βαρέως οπλισμού μετά την ονομασία τους συνεχίζουν για άλλες 5 εβδομάδες εκπαίδευση σε αντικείμενα της ειδικότητάς τους.

Ειδικότερα, η εκπαίδευση των ΥΕΑ περιλαμβάνει μαθήματα γενικής στρατιωτικής μόρφωσης, τακτικής εκπαίδευσης, τεχνικής εκπαίδευσης καθώς και σωματική αγωγή. Με τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων, οι εκπαιδευτές αναλύουν όλα τα στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζουν οι αυριανοί διμοιρίτες, τόσο για την εκπαίδευση των απλών οπλιτών στις μονάδες που θα μετατεθούν, όσο και για την προοπτική να τους οδηγήσουν στη μάχη σε περίοδο πολέμου.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους οι ΥΕΑ εξοικειώνονται και σε πρακτικά αντικείμενα, όπως στην κατάληψη μιας σωστής θέσης μάχης, στη δημιουργία ορυγμάτων καθώς και στη χρήση, λύση και αρμολόγηση των κύριων όπλων που χρησιμοποιεί το πεζικό. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους το πρόγραμμα της ΣΕΑΠ προβλέπει, στα πλαίσια της εξοικεί ωσής τους με τα όπλα που χρησιμοποιεί ο ελληνικός στρατός, βολές με το ατομικό τους τυφέκιο, ημερήσια και νυχτερινή, από διάφορες αποστάσεις, με το οπλοπολυβόλο HK11 με το πολυβόλο MG3 καθώς και βολή με όπλα Α/Τ και όλμους 81χιλ. με υποδιαμέτρημα. Επιπλέον, οι μελλοντικοί δόκιμοι εκπαιδεύονται και στη ρίψη χειροβομβίδας, καθώς θα πρέπει να είναι σε θέση να εκπαιδεύσουν τους στρατιώτες που θα τεθούν υπό τη διοίκησή τους.

Επιπροσθέτως την 12η εβδομάδα πραγματοποιείται ΤΑΜΣ «Η ΔΡΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ», σε καταυλισμό στην περιοχή της Χερσονήσου, ενώ οι ΥΕΑ με ειδικότητα Μ/Κ ΠΖ διεξάγουν στο πεδίο βολής Λιτοχώρου εκπαίδευση σε αντικείμενα Μ/Κ ΠΖ.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη σωματική αγωγή, έτσι ώστε οι αυριανοί μικροί ηγήτορες να είναι σε θέση και σωματικά να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της αποστολής τους. Γι’ αυτό το λόγο το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως προβλέπει σε καθημερινή βάση πρωινή γυμναστική καθώς και εκπαίδευση διέλευσης στίβου μάχης. Επιπλέον, στις εγκαταστάσεις της σχολής υπάρχουν γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ καθώς και ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο.

Οι ΔΕΑ ειδικότητας χειριστών βαρέων όπλων (όλμων, χειριστών αντιαρματικών όπλων, πολυβολητών καθώς και χειριστών όλμων των τεθωρακισμένων) συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στην πτέρυγα ειδικής εκπαίδευσης της σχολής για 5 εβδομάδες. Οι δόκιμοι χωρίζονται ανάλογα με την ει δικότητά τους σε κλάσεις, πραγματοποιώντας καθημερινά μαθήματα εξοικείωσης με τα όπλα τα οποία θα πρέπει να μάθουν να χειρίζονται με άνεση.

Το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως προβλέπει, ακόμα, επισκέψεις που είναι προγραμματισμένες σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους της νήσου, όπως το ιστορικό μοναστήρι στο Αρκάδι, τον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας και της Φαιστού, τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και αλλού.

Τα μαθήματα που γίνονται σε εξωτερικούς χώρους για το πρακτικό και στις αίθουσες για το θεωρητικό μέρος, πραγματοποιούνται τόσο κατά την ημέρα όσο και τη νύκτα με σκοπό την καλύτερη και πιο προσοδοφόρα εκπαίδευση. Η πορεία των εκπαιδευομένων ελέγχεται εβδομαδιαία με τη διεξαγωγή διαγωνισμάτων που πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις πραγματικές δυνατότητες των όπλων πραγματοποιώντας εικονικές βολές, βολές υποδιαμε τρημάτων καθώς και πραγματικές βολές στα πεδία βολής που διαθέτει η σχολή.

Όσον αφορά στην ψυχαγωγία των ΥΕΑ, θα πρέπει να τονιστεί ότι μέσα στο στρατόπεδο πέραν του ΚΨΜ υπάρχει μια πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα internet, μια βιβλιοθήκη στην οποία βρίσκει κανείς βιβλία στρατιωτικού και μη ενδιαφέροντος, ενώ οργανώνονται ψυχαγωγικές εκδηλώσεις στους χώρους της σχολής.

Αποφοίτηση ΥΕΑ

Τις τελευταίες ημέρες της εκπαίδευσης ξεκινά η προετοιμασία για την ονομασία των ΥΕΑ ως δόκιμων πλέον αξιωματικών του στρατού. Μια γιορτή ουσιαστικά για την σχολή, η οποία

πραγματοποιείται με την παρουσία των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, συγγενών και φίλων των ΥΕΑ, καθώς και με την παρουσία των πολιτικών αρχών της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της τελετής πραγματοποιείται η παράδοση της σημαίας από την προηγούμενη σειρά στη νεότερη, ενώ τελείται και η καθιερωμένη θρησκευτική λειτουργία. Με την παραλαβή των πτυχίων τους οι ΔΕΑ μαθαίνουν παράλληλα την πορεία και την επίδοσή τους στη σχολή σε ατομικό επίπεδο.

Η σχολή συνεχίζει το έργο της έτσι ώστε να τροφοδοτεί τις μάχιμες μονάδες με άρτια εκπαιδευόμενους διμοιρίτες αυξάνοντας τη μαχητική ισχύ του Στρατού Ξηράς. Η σχέση των ΔΕΑ, βέβαια, με το στρατό δεν ολοκληρώνεται με τη λήξη της θητείας τους, καθώς σε τακτά χρονικά διαστήματα καλούνται για μετεκπαίδευση στα νέα όπλα και τακτικές ενώ, παράλληλα, ανάλογα με τη μετεκπαίδευση στην οποία λαμβάνουν μέρος και τις ικανότητές τους, μπορούν να ανέβουν ιεραρχικά μέχρι και το βαθμό του Ταγματάρχη.

Εγκαταστάσεις

H Σχολή διαθέτει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις όπως:

(α) Μελετητήρια με 8 αίθουσες διδασκαλίας

(β) 2 Αμμοδόχους

(γ) Στίβο Μάχης

(δ) 4 κτίρια Λόχων ΥΕΑ

(ε) 1 κτίριο οπλιτών Λόχου Διοικήσεως

(στ) Συγκρότημα μαγειρείων – εστιατορίων

(ζ) Συγκρότημα πλυντηρίων – σιδερωτηρίων

(η) Αναρρωτήριο – Οδοντιατρείο

(θ) Κουρείο

(ι) Κέντρα Ψυχαγωχίας ΥΕΑ – οπλιτών

(ια) Αίθουσα Διαδικτύου

(ιβ) Αίθουσα κλειστού γυμναστηρίου

(ιγ) 1 κτίριο εκπαιδευομένων ΔΕΑ της Πτέρυγας Ειδικής Εκπαίδευσης

(ιδ) 3 Ιερούς Ναούς