Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Η μάστιγα της ενδοοικογενειακής βίας: Πάνω από 55.000 γυναίκες πέρασαν από συμβουλευτικά κέντρα

Περισσότερες από 5.230 κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή

“Δεν πρόκειται για μια κακή στιγμή, ένα λάθος, ένα μεμονωμένο περιστατικό” δηλώνει η υπουργός Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Σοκάρουν τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία που παρουσίασε η αρμόδια υπουργός Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, κατά την ενδιαφέρουσα διημερίδα που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Λαμίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

«Η ενδοοικογενειακή βία μας αφορά πραγματικά όλους. Όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και οποιοδήποτε μέλος μίας οικογένειας, τον άντρα, το παιδί, τους ηλικιωμένους. Δεν πρόκειται για μια κακή στιγμή, ένα λάθος, ένα μεμονωμένο περιστατικό» τόνισε η κυρία Ζαχαράκη.

Όπως ανέφερε η υπουργός 55.174 γυναίκες έχουν περάσει μέχρι σήμερα από τα Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, ενώ στους Ξενώνες έχουν συνολικά φιλοξενηθεί 2.247 γυναίκες και 2.298 παιδιά.

Ειδική αναφορά έκανε στο Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας, όπου συνολικά έχουν εξυπηρετηθεί μέχρι σήμερα 1.258 γυναίκες, ενώ ο Ξενώνας του Δήμου Λαμιέων έχει συνολικά προσφέρει στέγη σε 83 γυναίκες και 114 παιδιά.

«Τα νούμερα αυτά αντικατοπτρίζουν το μέγεθος του προβλήματος αλλά και την ετοιμότητα της ελληνικής πολιτείας να συνδράμει όσες γυναίκες βρίσκονται σε κίνδυνο» σημείωσε η υπουργός.

Ανησυχητικά όμως και τα στοιχεία για την χρήση της τηλεφωνικής γραμμής 15900, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Σύμφωνα με την κυρία Ζαχαράκη «το 2023 η τηλεφωνική μας γραμμή δέχθηκε συνολικά 8.575 κλήσεις, καταγγέλλοντας περιστατικό βίας σε ποσοστό 68%. Το 2024 έχουμε ήδη φτάσει στις 5.237 κλήσεις».

Μάστιγα ενδοοικογενειακής βίας: Οι δράσεις του υπουργείου

Όσον αφορά το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε πως «συνεχίζουμε την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών, ώστε καμία γυναίκα να μην νιώθει μόνη».

Και πρόσθεσε πως «στο εθνικό μας δίκτυο λειτουργούν σήμερα 20 ξενώνες και 44 συμβουλευτικά κέντρα. Στις δομές μας αυτές παρέχεται δωρεάν ψυχοκοινωνική και νομική βοήθεια από εξειδικευμένους επαγγελματίες προκειμένου κάθε γυναίκα να λάβει την αναγκαία υποστήριξη και καθοδήγηση στον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων της. Στόχος να μπορέσει κάθε θύμα ενδοοικογενειακής βίας να φύγει με ασφάλεια από ένα κακοποιητικό περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας τις υλικές δυσκολίες και φυσικά τα ψυχικά τραύματα».

Η συνδρομή του ΚΕΘΙ και των δικηγόρων

Καθοριστική χαρακτήρισε η κυρία Ζαχαράκη τη συνδρομή του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) στον αγώνα κατά της ενδοοικογενειακής βίας, όπου με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, έχει αναλάβει τον επιστημονικό και οργανωτικό συντονισμό του συνόλου των δομών του δικτύου.

Παράλληλα, όπως είπε «το ΚΕΘΙ έχει αναλάβει και την προετοιμασία και ψυχολογική εποπτεία των στελεχών των δομών μας, για την ενδυνάμωση και την ψυχολογική τους υποστήριξη. Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το έργο των εργαζομένων στις δομές μας είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό και επίπονο και για τα ίδια τα στελέχη μας».

Ειδική επισήμανση έκανε η υπουργός και στη συνδρομή των δικηγόρων, τονίζοντας την σημασία των «Δικηγορικών Συλλόγων σε όλη την επικράτεια, για την παροχή δωρεάν νομικής αρωγής. Η συνεργασία μας αυτή με τους Δικηγορικούς Συλλόγους είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να έχουν δυνατότητα αποτελεσματικής νομικής προστασίας».

Το panic button και ο ρόλος της ΕΛΑΣ

Επεσήμανε δε πως «σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, επεκτείναμε την ψηφιακή εφαρμογή του panic button σε όλη την επικράτεια, καταφέρνοντας μάλιστα και διεύρυνση των ωφελούμενων».

Βάσει των δηλώσεων της υπουργού «το panic button, μία εφαρμογή που κυριολεκτικά σώζει ζωές ειδοποιώντας αθόρυβα τις αρχές, μπορεί σήμερα να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από γυναίκες αλλά και από κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε «από την αρχή του 2024, 3506 άτομα έχουν λάβει την εφαρμογή, μεταξύ των οποίων και 195 άντρες. Κατά το τρέχον έτος μάλιστα το κουμπί πανικού έχει ήδη πατηθεί σε περίπου 400 περιπτώσεις».

Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την ετοιμότητα της ελληνικής αστυνομίας σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. «Για τον βέλτιστο συντονισμό μας, δημιουργήθηκε και διυπουργική ομάδα εργασίας με έμπειρα στελέχη από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Υγείας αλλά και την Ελληνική Αστυνομία. Στόχος μας να εντοπίσουμε από κοινού πιθανές ασάφειες ή κενά και να λύσουμε κάθε πιθανό πρόβλημα με την δημιουργία ενιαίου πρωτοκόλλου αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας» κατέληξε.

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες

Η υπουργός αναφέρθηκε και στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες λέγοντας μεταξύ άλλων πως:

* Υλοποιείται σήμερα πρόγραμμα εργασιακής ένταξης 10.000 ευάλωτων συμπολιτών μας, στο οποίο εντάσσονται μεταξύ άλλων και γυναίκες θύματα βίας.

* Πρόσφατα μάλιστα, προχωρήσαμε στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και την ΔΥΠΑ, στο πλαίσιο της κοινής δράσης για τη στήριξη κακοποιημένων γυναικών «Ανεξάρτητη Δυνατή Ελεύθερη».

* Πρόκειται για δράση με πανελλαδική εμβέλεια για την εργασιακή ένταξη γυναικών θυμάτων βίας, χωρίς μάλιστα να απαιτείται οι τελευταίες να είναι εγγεγραμμένες άνεργες.

* Υπενθυμίζω παράλληλα, πως οι γυναίκες που φιλοξενούνται στους ξενώνες μας είναι ήδη δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ενώ μπορούν να καταστούν ωφελούμενες και στο Πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία.

φωτογραφία αρχείου