Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Η Βάγκνερ δεν έχει πλέον «σημαντική» συμβολή στις μάχες σύμφωνα με το Πεντάγωνο

Οι μισθοφόροι της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ δεν έχουν πλέον «σημαντική» συμβολή στις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη το Πεντάγωνο, δυο εβδομάδες μετά τη ματαιωθείσα ανταρσία τους.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν βλέπουμε τις δυνάμεις της Βάγκνερ να έχουν σημαντική συμμετοχή στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι «η πλειονότητα» των μαχητών της Βάγκνερ βρίσκεται ακόμη σε περιοχές της Ουκρανίας που κατέχει η Ρωσία, διευκρίνισε.

Στα τέλη Ιουνίου, η εταιρεία μισθοφόρων Βάγκνερ, που έχει διαδραματίσει ρόλο-κλειδί σε επιχειρήσεις που διεξήχθησαν μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποπειράθηκε να ανατρέψει τη στρατιωτική ηγεσία κατά τη διάρκεια ανταρσίας-αστραπής.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο επικεφαλής της, ανέφερε πως η εξέγερση αυτή δεν είχε στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, αλλά να σωθεί η εταιρεία από τη διάλυσή της με απόφαση του γενικού επιτελείου, στο οποίο πρόσαψε ανικανότητα.

Η ανταρσία έλαβε τέλος την 24η Ιουνίου, κατόπιν συμφωνίας που κλείστηκε με μεσολάβηση του Μινσκ και προέβλεπε μετεγκατάσταση του κ. Πριγκόζιν στη Λευκορωσία. Στους μαχητές του προτάθηκε από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να ενταχθούν στον τακτικό στρατό, να πάνε στη Λευκορωσία ή να επιστρέψουν στην πολιτική ζωή.

Προχθές Τετάρτη, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε πως παρέλαβε από τη Βάγκνερ πάνω από 2.000 τεμάχια στρατιωτικού εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης), 2.500 τόνους πυρομαχικών και 20.000 ελαφριά όπλα. Ο κ. Πριγκόζιν δέχθηκε να επιστραφεί ο οπλισμός αυτός στον τακτικό στρατό μετά τη ματαίωση της εξέγερσης.

Μετά την αποτυχία της στάσης αυτής κυκλοφορούν διάφορες φήμες, που είναι αδύνατο να επαληθευτούν με δεδομένη την αδιαφάνεια στα υψηλά κλιμάκια του ρωσικού κράτους, περί αλλαγών στη στρατιωτική διοίκησης, ιδίως περί ενδεχόμενης αντικατάστασης του στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν, που θεωρείτο για καιρό ότι διάκειται ευνοϊκά έναντι της Βάγκνερ.