Ενημέρωση για θέματα διαφθοράς – Χρήσιμες συμβουλές από την ΕΛ.ΑΣ
Η διαφθορά αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, καθώς ακόμα και στις καλύτερα οργανωμένες και θεωρούμενες «αποστειρωμένες» κοινωνίες εμφανίζονται φαινόμενα διαφθοράς. Διαφθορά, σύμφωνα με την εννοιολογική προσέγγιση του όρου, αποτελεί η κατάχρηση δημόσιας εξουσίας η άλλων ειδών εμπιστευμένης εξουσίας, για προσωπικό όφελος.
Η διαφθορά έχει ως συνέπεια τη διάβρωση όλων των τομέων της ανθρώπινης δραστηριότητας, καταστρέφοντας τις δημοκρατικές αξίες, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Εμποδίζει τις απαραίτητες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.
Με όποια μορφή κι αν εμφανίζεται, θέτει σε κίνδυνο την Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπονομεύει τη χρηστή διοίκηση και επηρεάζει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα του κράτους.
Η ζημιά που προκαλεί, δεν επιμετράται μόνο με τη μορφή οικονομικού κόστους, αλλά έχει ευρύτερες αρνητικές επιπτώσεις, με σημαντικότερη τη μείωση της εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στους θεσμούς και στο Κράτος και αποτελεί υψηλή εθνική προτεραιότητα, ιδίως στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς αποτελεί πρωταρχική, άμεση και διαρκή προτεραιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο πλαίσιο αυτό ιδρύθηκε και λειτουργεί η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας με αποκλειστική αποστολή τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη εγκλημάτων που μαρτυρούν διαφθορά χαρακτήρα στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
1)Υπακούμε στους νόμους πάντοτε και παντού, απαιτώντας να τους τηρούν και οι πάντες γύρω μας.
2) Δεν κλείνουμε τα μάτια στις παρανομίες. Αν ανεχτούμε τις μικρές πράξεις διαφθοράς, οι εξελιγμένες μορφές τους θα κυριαρχήσουν ως μέθοδοι και νοοτροπίες. Προωθούμε τη διαφάνεια παντού.
3) Ενεργούμε αμερόληπτα, κρίνουμε με τη λογική. Η αξία του καθενός δεν εξαρτάται ούτε από την καταγωγή ούτε από τη συγγένεια ούτε από την παρέα.
4) Δεν φοροδιαφεύγουμε, δεν ξεπλένουμε χρήμα. Η συμβολή προς το κοινωνικό σύνολο ανταποδίδει οφέλη στον καθένα μας σε κάθε τμήμα της κοινής μας καθημερινότητας.
5) Η πληροφορία είναι κοινό μας αγαθό. Δεν την αποκρύπτουμε, ούτε την «κατασκευάζουμε» για να εξυπηρετήσουμε συμφέροντα. Ενημερωνόμαστε και σκεφτόμαστε.
6) Καταγγέλλουμε τα κακώς κείμενα. Οι «ομαδούλες» επικρατούν γιατί οι πολίτες δεν μιλούν. Απαιτούμε επιμερισμό ευθυνών και δικαιούμαστε να λογοδοτούν σε εμάς.
7) Ελέγχουμε τις λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρήσεων. Αποτελούν κομμάτι της ζωής μας καθημερινά. Επαγρυπνούμε για τη διαφθορά και διεκδικούμε την πληροφόρηση. Δικαιούμαστε να μαθαίνουμε.
8) Εκπαιδεύουμε τους νέους και τα παιδιά, τους μαθαίνουμε ότι η διαφθορά δεν είναι «μαγκιά». Με δημόσιες συζητήσεις και εκστρατείες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλάζουμε νοοτροπία.
9) Σε περίπτωση που είμαστε θύματα κρούσματος διαφθοράς στους κόλπους του διοικητικού μηχανισμού κατά τη διεκπεραίωση υποθέσεώς μας με αστυνομικές ή δημόσιες υπηρεσίες (εφορίες, τελωνεία, ΟΤΑ, υπηρεσίες υγείας, ασφαλιστικά ταμεία, Πυροσβεστικό Σώμα, σωφρονιστικούς υπαλλήλους κ.α.) ή πληροφορηθήκαμε με οποιονδήποτε τρόπο υπόθεση διαφθοράς, μπορούμε να απευθυνόμαστε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία δέχεται ανώνυμες ή επώνυμες καταγγελίες και πληροφορίες τις οποίες επεξεργάζεται και αξιολογεί στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής της.