Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Εκατοντάδες κάμερες στους δρόμους, ψηφιακές κλήσεις στο GOV, έλεγχοι οχημάτων μέσω smartphones

Σε μια νέα εποχή περνά ο έλεγχος της παραβατικότητας των οδηγών με στόχο πρώτιστο να διαμορφωθεί  κάποια μίνιμουμ συνείδηση συμμόρφωσης στους κανόνες του ΚΟΚ ώστε να περιοριστούν τα ατυχήματα που προκαλούν θανάτους ή  ανήκεστες βλάβες σε εκατοντάδες ανθρώπους. Η διαπίστωση των παραβάσεων από κάμερες, ψηφιακές κλήσεις, ηλεκτρονική πληρωμή προστίμων, ενστάσεις με βιντεοκλήση και τροχονομικοί έλεγχοι με smartphones μέσω των οποίων θα εμφανίζεται αυτόματα στην οθόνη κάθε στοιχείο που σχετίζεται με το όχημα αλλά και τον ιδιοκτήτη του είναι η νέα ελληνική πραγματικότητα. Για τον λόγο αυτό και θεσμικά δημιουργείται το Ενιαίο Εθνικό  Σύστημα Ψηφιακής Καταγραφής & Διαχείρισης Ελέγχων & Προστίμων της Τροχαίας/Ελληνικής Αστυνομίας.

Πως θα γίνεται η παρακολούθηση στους δρόμους  

Οι επικεφαλής των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και της Περιφέρειας Αττικής, έχουν ήδη παρουσιάσει τα δεδομέα που προβλέπουν εγκατάσταση και λειτουργία 1.388 καμερών σε περίπου 100 σημεία στους κύριους οδικούς άξονες και στους δρόμους της Αθήνας, για την καταπολέμηση των τροχαίων ατυχημάτων και την καταγραφή-τιμωρία των παραβατικών συμπεριφορών στους Αθηναϊκούς δρόμους.

Οι κάμερες θα βεβαιώνουν υπέρβαση ορίου ταχύτητας, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, παράνομη χρήση ΛΕΑ, oδήγηση οχήματος χωρίς ασφάλιση και κυκλοφορία οχήματος χωρίς έγκυρο δελτίο ΚΤΕΟ. Οι κλήσεις θα στέλνονται στις ηλεκτρονικές θυρίδες των πολιτών στο gov.gr, ενώ ψηφιακά θα μπορεί να γίνεται η εξόφλησή τους και οι πιθανές ενστάσεις. Σε συνεργασία με το υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη, το υλικό θα στέλνεται άμεσα σε κεντρικό server διαχείρισης παραβάσεων, ενώ θα καταγράφεται μόνο το πίσω μέρος του οχήματος, για να μη φαίνονται οι επιβάτες. Αποκλειστική πρόσβαση θα έχει μόνο η ΕΛΑΣ, επιβάλλοντας ποινές στους παραβάτες, με βάση φυσικά όσα ορίζει ο ΚΟΚ.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου σχετικά έχει αναφέρει: «Σήμερα έχουμε 12 κάμερες σταθερής ταχύτητας από τον ΟΑΣΑ και 17 στην Αττική Οδό. Οι κάμερες θα καταγράφουν όριο ταχύτητας, παράβαση ερυθρού σηματοδότη, παράβαση διάβασης πεζών, μη τήρηση χρήσης κράνους, χρήση κινητού τηλεφώνου, μη χρήση ζώνης και έλεγχο ΚΤΕΟ. Το νέο σύστημα θα ισχύσει από τους θερινούς μήνες του 2025 και έπειτα, ενώ σκοπός είναι όταν γίνεται μια παράβαση να πηγαίνει άμεσα στον παραβάτη. Ο ανάδοχος δεν θα πληρώνεται με βάση των αριθμό καμερών που εγκατέστησε, αλλά με βάση τον αριθμό αυτών που λειτουργούν. Αυτό γιατί δεν θα μπορούσε να είναι δουλειά της Τροχαίας, το να τρέχει και να συντηρεί κάμερες. Αυτή θα είναι η δουλειά του αναδόχου.

Το εγχείρημα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις υφιστάμενες κάμερες, αλλά και σε όσες θα τοποθετηθούν μελλοντικά ώστε να φτάσουν τις 1.388 μόνο στην Αττική, ενώ η νέα πραγματικότητα θα μπορεί να υποστηρίζει και να δέχεται στοιχεία από τουλάχιστον 10.000 κάμερες ανά την επικράτεια.

Οι κάμερες θα «κουμπώσουν» με ειδικό πληροφοριακό σύστημα, ο διαγωνισμός για το οποίο βρίσκεται ήδη στον αέρα από την «Κοινωνία της Πληροφορίας με στόχο με την ολοκλήρωσή του η διαδικασία να μπορεί να διεκπεραιωθεί ψηφιακά από την αρχή μέχρι το τέλος.

Το Ενιαίο Σύστημα θα αποτελεί το κεντρικό σύστημα καταγραφής και διαχείρισης των ελέγχων και προστίμων που διενεργεί η Τροχαία ανά την επικράτεια. Θα διαλειτουργεί με υφιστάμενες κάμερες και όσες τοποθετηθούν μελλοντικά, θα επεξεργάζεται και θα αναλύει το δεδομένα των αισθητήρων-καμερών, ενώ θα ψηφιοποιεί πλήρως τη διαδικασία ελέγχου και έκδοσης προστίμων στο πεδίο.

insurance-eea.gr