Δικογραφία σε βάρος 51 ατόμων – Με τη μέθοδο Phishing απέσπασαν από εταιρικό λογαριασμό 194.900 ευρώ
Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος συνολικά 51 ατόμων και συγκεκριμένα 46 ημεδαπών και 5 αλλοδαπών, εκ των οποίων 23- άνδρες και 28 γυναίκες, καθώς και σε βάρος άγνωστου αριθμού συνεργών τους, -κατά περίπτωση- για σύσταση εγκληματικής ομάδας-συμμορία που έχει οργανωθεί για τη διάπραξη απατών, απάτη, απάτη με υπολογιστή, με προκληθείσα ζημία που υπερβαίνει τις -120.000- ευρώ, συνέργεια σε κακουργηματική απάτη, απόπειρα απάτης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, οι δράστες, με τη μέθοδο «vishing», κατάφεραν να αποσπάσουν το συνολικό χρηματικό ποσό των 194.900 ευρώ.
Πιο αναλυτικά, όπως καταγγέλθηκε, την 5-8-2022 το απόγευμα, άγνωστος δράστης κάλεσε στο κινητό τηλέφωνο συγγενικού προσώπου του παθόντος και προσποιούμενος ότι είναι ο γιος του λογιστή του, του ζήτησε έναν τραπεζικό λογαριασμό, προκειμένου να προβεί σε ενέργειες για τη λήψη επιδόματος που δικαιούταν.
Ακολούθως, τον παρέπεμψε στον παθόντα, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά ο δράστης, υποδεικνύοντάς του αρχικά να εισέλθει μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας του και στη συνέχεια, με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών, τον έπεισε και του γνωστοποίησε τους κωδικούς που λάμβανε από την τράπεζα.
Ακολουθώντας τις οδηγίες του δράστη και με την ολοκλήρωση της συνομιλίας, ο παθών διαπίστωσε ότι δεν είχε πρόσβαση στο λογαριασμό του, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές προς διαφορετικούς λογαριασμούς, ύψους -194.900- ευρώ.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, το συνολικό αφαιρεθέν χρηματικό ποσό των -194.900- ευρώ μεταφέρθηκε, τμηματικά, με διαδοχικές μεταφορές ποσών ύψους -6.000- έως -36.000- ευρώ, αρχικά προς -7- διαφορετικούς λογαριασμούς. Στη συνέχεια, ένα μικρό ποσοστό αυτού αναλήφθηκε απευθείας μέσω ΑΤΜ, ενώ το υπόλοιπο διαμοιράσθηκε σε μικρότερα ποσά, ύψους -2.950- έως -5.000- ευρώ, σε άλλους -44- διαφορετικούς λογαριασμούς, από τους οποίους αναλήφθηκαν ποσά κυρίως μέσω ATM.
Από την αξιολόγηση των συγκεντρωθέντων στοιχείων από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, προέκυψε ότι οι δράστες λειτούργησαν ως οργανωμένη εγκληματική ομάδα και με συγκεκριμένο τρόπο δράσης. Συγκεκριμένα, ο δράστης που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον παθόντα χρησιμοποίησε την ιδιότητα του γιου/βοηθού λογιστή και την πρόφαση λήψης επιδόματος, ενώ στη συνέχεια, οι δράστες ενήργησαν άμεσα, καταφέρνοντας να διαμοιράσουν το μεγάλο χρηματικό ποσό. Έπειτα, οι αναλήψεις των χρηματικών ποσών έγιναν άμεσα από διαφορετικά ΑΤΜ, κυρίως της Αττικής, καθώς και της Φθιώτιδας. Ως προς τους -51- δικαιούχους και συνδικαιούχους των τραπεζικών λογαριασμών, τυγχάνουν συμμέτοχοι/συνεργοί στην απάτη, δεδομένου ότι παρέδωσαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και τις κάρτες ανάληψης αυτών, σε μέλη της εγκληματικής ομάδας.
Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.