Γ. Φλωρίδης: Επτά υπουργεία ρίχνονται στη μάχη για την αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων
Έρχονται σε δημόσια διαβούλευση σχετικές διατάξεις
“Στην αντιμετώπιση της ανήλικης παραβατικότητας, τον πρώτο λόγο έχει η οικογένεια και το σχολείο” λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης. “Αν ο ανεπιτήρητος ανήλικος υποπέσει σε σοβαρό έγκλημα βίας, εύλογο η ποινική ευθύνη να επιμερίζεται και στον αδιάφορο ή ασυνείδητο γονέα” προσθέτει.
Σε μια πολυεπίπεδη πρωτοβουλία που αναπτύσσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της βίας και της εγκληματικότητας μεταξύ ανηλίκων αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος μετά και το «πράσινο φως» που έδωσε το υπουργικό συμβούλιο ετοιμάζει να τεθούν οι σχετικές διατάξεις σε δημόσια διαβούλευση.
Στο πλαίσιο συνέντευξης στον «Ελεύθερο Τύπο», ο υπουργός τονίζει τη σημασία της οικογένειας και του σχολείου για την εξάλειψη του φαινομένου, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό της τραγωδίας των Τεμπών και της επικείμενης δίκης καθώς και στο νέο κληρονομικό δίκαιο.
Ο κ. Φλωρίδης δίνει προτεραιότητα στην ανήλικη παραβατικότητα, όπου όπως σημειώνει «στις σύγχρονες κοινωνίες είναι, αναμφισβήτητα, αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, κυρίως της υπερέκθεσης των παιδιών σε επιθετικά και βίαια πρότυπα κοινωνικής συμβίωσης, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της διαπαιδαγωγικής λειτουργίας θεσμών όπως η οικογένεια και το σχολείο. Τα σόσιαλ μίντια εδώ, έχουν μερίδιο ευθύνης. Όμως, σύνθετα προβλήματα δεν λύνονται μονοσήμαντα και κυρίως με απαγορεύσεις».
Αιχμές άφησε και κατά των επικρίσεων από την αντιπολίτευση για ποινικοποίηση κοινωνικών συμπεριφορών. «Οι ποινές που συνεπάγονται στέρηση της ελευθερίας τους, πρέπει να αποτελούν το έσχατο μέτρο για ειδικές περιπτώσεις σοβαρών πράξεων» σημείωσε για να προσθέσει: «Εδώ όμως, επιτρέψτε μου να κάνω μια πολιτική παρατήρηση: Δεν πρέπει να συγχέουμε την ανάγκη κοινωνικής συμβίωσης που θα διέπεται από πρότυπα και κανόνες με τη δήθεν ποινικοποίηση των κοινωνικών συμπεριφορών, όπως λανθασμένα αναμασούν, αποτυχημένες αντιπολιτευόμενες αντιλήψεις. Η βασική θέση της κυβέρνησης, όπως επανειλημμένα έχει διακηρύξει ο πρωθυπουργός, είναι «νομιμότητα παντού». Αυτήν υλοποιούμε συστηματικά μέσα από τις νομοθετικές και πολιτικές παρεμβάσεις μας σε όλα τα θεσμικά και κοινωνικά μέτωπα».
Γ. Φλωρίδης: Συνολικό σχέδιο παρέμβασης 7 υπουργείων σε διαβούλευση
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης «η κυβέρνηση διαμορφώνει συνολικό σχέδιο παρέμβασης με τον συντονισμό επτά υπουργείων σε τρία επίπεδα: θεσμικό – ελεγκτικό (υπουργεία Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης), παιδαγωγικό – μορφωτικό (υπουργεία Παιδείας και Οικογενειακής Συνοχής) και αναμορφωτικό (υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού)».
Διευκρίνισε ότι «στην αντιμετώπιση της ανήλικης παραβατικότητας, τον πρώτο λόγο έχει η οικογένεια και το σχολείο. Πρέπει η οικογένεια να συνεργαστεί και να βοηθήσει το δάσκαλο. Ταυτόχρονα η Πολιτεία νομοθετεί και ελέγχει, με την ειδική ευαισθησία που απαιτείται πάντα, όταν έχουμε να κάνουμε με νέους ανθρώπους. Τέλος, υπάρχουν, λειτουργούν και αναπτύσσονται θεσμοί και λειτουργίες αναμόρφωσης, πολιτιστικοί, αθλητικοί κ.ά. που επανεντάσσουν και αναδιαπαιδαγωγούν τους νέους μας».
Για να επισημάνει: «Πάνω απ’ όλα όμως, χρειάζεται υπόδειγμα ειρηνικής κοινωνικής συμβίωσης και θετικό πνεύμα προσέγγισης των νέων μέσα από την κινητοποίηση όλων. Αυτή την ολιστική αντίληψη υλοποιούμε ως κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται στην ειλικρινή αποδοχή του προβλήματος, στη διερεύνηση και τον εντοπισμό των αιτιών του, κατευθύνεται δε στον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων για πολυεπίπεδη δράση, με αφετηρία την αφύπνιση της οικογένειας και την στήριξη του σχολείου».
Μάχη για αντιμετώπιση βίας: Ο ρόλος των γονέων και οι ποινικές ευθύνες
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και στο ρόλο της οικογένειας. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι οι γονείς να κινητοποιηθούν και ν’ αντιληφθούν ότι έχουν ευθύνη συστηματικής επαφής και σωστού προσανατολισμού των παιδιών στο σχολείο και στην κοινωνία. Υποχρεούμαστε να γνωρίζουμε ως γονείς, ότι η παραμέληση εποπτείας ανηλίκου που διαπράττει έγκλημα είναι ήδη αξιόποινη πράξη, σύμφωνα με το άρθρο 360 του Ποινικού Κώδικα. Οι γονείς του ανηλίκου έχουν ευθύνη να τον διαπαιδαγωγούν και να τον κατευθύνουν να μην παραβιάζει τους νόμους, να σέβεται τους κανόνες και τα δικαιώματα των άλλων».
Υποστήριξε ότι «αν ο ανεπιτήρητος ανήλικος υποπέσει σε σοβαρό έγκλημα βίας, ειδικά σε βάρος συνομηλίκου του, τότε είναι εύλογο η ποινική ευθύνη να επιμερίζεται και στον αδιάφορο ή ασυνείδητο γονέα, η οποία, κατά κανόνα, θα εκτίεται με εναλλακτικούς τρόπους ή ακόμα και με επιβολής υψηλής χρηματικής ποινής».
Ο νέος Δικαστικός Χάρτης και το κληρονομικό δίκαιο
Σχολιάζοντας τις αλλαγές στο κληρονομικό δίκαιο, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε πως «υπάρχουν λόγοι που καθιστούν αναγκαίο τον εκσυγχρονισμό του, δεδομένου ότι παραμένει επί 80 χρόνια χωρίς ουσιώδεις αλλαγές και καλούμαστε να εξετάσουμε την αναμόρφωσή του».
Και όπως τόνισε «οι νέες ρυθμίσεις θα στηρίζονται στις σύγχρονες συνθήκες ζωής στη χώρα μας, αλλά και τη μέχρι σήμερα εμπειρία εφαρμογής του κληρονομικού δικαίου στην πράξη. Θα μπορούσαμε, ανάμεσα σε άλλα θέματα, να εντοπίσουμε την ανάγκη να έχουμε ασφαλέστερες διαθήκες με τη βοήθεια της ψηφιοποίησης, να παράσχουμε μεγαλύτερη προστασία σε πρόσωπα, τα οποία δεν συνδέονται τυπικά αλλά ουσιαστικά με τον κληρονομούμενο και τέλος να κινηθούμε στην κατεύθυνση της ισχυροποίησης και διαφύλαξης της βούλησης εκείνου που διαθέτει την περιουσία του.
Όλα αυτά τα θέματα, θα τα εξετάσει ομάδα εργασίας από υψηλού κύρους επιστήμονες, έγκριτους νομικούς και θεσμικούς εκπροσώπους οργάνων, που γνωρίζουν σε βάθος και υπηρετούν θεωρητικά και πρακτικά, το κληρονομικό δίκαιο. Είναι τομέας του δικαίου, με σοβαρή επίδραση στις ζωές των ανθρώπων που δεν έχει υποστεί τις αναγκαίες μεταβολές και η κοινωνική εξέλιξη, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, επιβάλλει την αναμόρφωση και επικαιροποίησή του».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπεραμύνθηκε επίσης του νέου Δικαστικού Χάρτη, μιλώντας για «τομή στη σύγχρονη δικαστική πραγματικότητα της χώρας. Βαθιά μεταρρύθμιση που ενοποιεί, συγκεντρώνει και κατανέμει σωστά το πρωτοβάθμιο δικαστικό δυναμικό της ελληνικής δικαιοσύνης, ώστε να γίνει πιο ποιοτικό, αποδοτικό και γρήγορο το έργο της. Η συντριπτική πλειοψηφία του δικαστικού και νομικού κόσμου της χώρας είδε με θετικό μάτι και τοποθετήθηκε υπέρ των ρυθμίσεων του δικαστικού χάρτη, πέρα από επιμέρους παρατηρήσεις και ενστάσεις».
Γ. Φλωρίδης για Τέμπη: Ευθύνη να διευκολύνουμε μία δίκαιη και γρήγορη δίκη
Μιλώντας για την ανάγκη να εργαστούν για το «ποτέ ξανά», ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως «σε κάθε περίπτωση, ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος σε τέτοιες τραγωδίες ανήκει στην ελληνική δικαιοσύνη, η οποία θα καταλογίσει ευθύνες και παραλείψεις και θ’ απονείμει δικαιοσύνη στα πλαίσια μιας συντεταγμένης και ευνομούμενης πολιτείας, όπως είναι η χώρα μας».
Σχολιάζοντας το ρόλο της κυβέρνησης, δήλωσε πως «από τη μεριά μας, έχουμε την ευθύνη να διευκολύνουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας δίκαιης και γρήγορης δίκης και αυτό κάνουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Εχοντας μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία από προηγούμενες δίκες, οι οποίες καθυστέρησαν πάρα πολύ για τον λόγο ότι δεν υπήρχαν αίθουσες, κινηθήκαμε γρήγορα, βρήκαμε χώρο και τον οποίο ετοιμάζουμε στη Λάρισα. Είναι κτίριο, που το διαμορφώσαμε εξ αρχής. Πρέπει να σημειώσω ότι ενώ πηγαίναμε στην ολοκλήρωση αυτού του κτιρίου , ετοιμάζοντάς το για 120 – 130 δικηγόρους, πρόσφατα πληροφορηθήκαμε από τις δικαστικές αρχές ότι οι δικηγόροι είναι πλέον 250, άρα επεκτείνουμε τον χώρο για τους δικηγόρους, με τη δημιουργία ανάλογων θέσεων. Από πλευράς μας, θα είναι όλα έτοιμα, όταν ξεκινήσει η δίκη».
φωτογραφία αρχείου