Αυτοκίνητο: Πώς ο καιρός επηρεάζει την απόδοση & διάρκεια ζωής της μπαταρίας
Η μπαταρία αποτελεί τον αποκλειστικό παράγοντα εκκίνησης ενός αυτοκινήτου και η κατάστασή της είναι υπεύθυνη για το αν θα καταφέρουμε να εκκινήσουμε ένα όχημα. Καλά κρυμμένη στον χώρο του κινητήρα είναι αυτή που δίνει την πρώτη ενέργεια στο όχημά μας. Όταν ο καιρός είναι ζεστός δουλεύει χωρίς προβλήματα. Όταν, όμως, οι συνθήκες είναι χειμωνιάτικες, τότε το κρύο μπορεί να την επηρεάσει αυξάνοντας την πιθανότητα αστοχίας της.
Στο εσωτερικό μίας μπαταρίας μολύβδου οξέος θα συναντήσουμε πλάκες μολύβδου μέσα σε υγρό ηλεκτρολύτη που δημιουργούν ηλεκτροχημική αντίδραση για την παραγωγή φόρτισης στους ακροδέκτες της μπαταρίας. Η θερμότητα επιταχύνει αυτήν τη χημική δραστηριότητα. Όταν αυτή είναι ιδιαίτερα υψηλή επιταχύνει την εσωτερική διάβρωση των κυψελών της, που με τη σειρά της μειώνει τη διάρκεια ζωής της. Αντίθετα, οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν τις χημικές αντιδράσεις. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο μια μπαταρία κατά τη διάρκεια της εκκίνησης αργεί να κινήσει τον κινητήρα, παρ’ όλο που αυτή βρίσκεται σε καλή κατάσταση.
Σε ψυχρότερες θερμοκρασίες, η ικανότητα της μπαταρίας να παρέχει επαρκή ισχύ για την εκκίνηση και τη λειτουργία του κινητήρα μειώνεται. Οι μπαταρίες αυτοκινήτων βαθμολογούνται σε CCA (Cold-Cranking Amperage). Αυτή είναι η ποσότητα ρεύματος που μπορεί να δώσει μια μπαταρία για 30 δευτερόλεπτα στους -18 βαθμούς Κελσίου χωρίς να σταματήσει η παροχή της. Μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία μολύβδου-οξέος μπορεί να επιβιώσει έως και στους -50 βαθμούς Κελσίου, αλλά μια μπαταρία με χαμηλή κατάσταση φόρτισης μπορεί να παγώσει στους -1 βαθμούς Κελσίου.
Η απόδοση της μπαταρίας παίζει σημαντικό ρόλο και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σε κρύες ημέρες η χωρητικότητα των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται αρκετά, ενώ το ίδιο γίνεται και στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.
Ως προς τις μπαταρίες εκκίνησης των συμβατικών αυτοκινήτων, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγχουν τις μπαταρίες τους μετά από τρία χρόνια χρήσης. Εάν η μπαταρία αρχίζει να δυσκολεύει την εκκίνηση του κινητήρα το πρωί τότε πολύ σύντομα θα πρέπει να αντικατασταθεί πριν χάσει την πλήρη φόρτισή της. Αυτό άλλωστε είναι και το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι της μπαταρίας που δεν πρέπει να αγνοηθεί.
Επίσης, αν για κάποιο λόγο δεν υπάρχει εκκίνηση του κινητήρα, αλλά κάποιοι μικρής διάρκειας ήχοι, τότε οι οδηγοί θα πρέπει να ελέγχουν τους ακροδέκτες ή τα καλώδια.
Εάν η μπαταρία σας έχει καπάκια, αφαιρέστε τα και ελέγξτε ότι το υγρό που βρίσκεται μέσα είναι λίγο πιο πάνω από τις πλάκες. Εάν η στάθμη είναι χαμηλή, συμπληρώστε με απιονισμένο νερό και αποφύγετε την υπερπλήρωση. Σκουπίστε για να δείτε τυχόν διαρροή. Τα τελευταία χρόνια οι μπαταρίες είναι κλειστού τύπου και είναι μόνιμα σφραγισμένες. Αυτές δεν απαιτούν καμία συντήρηση, επομένως δεν μπορείτε να ελέγξετε το υγρό.