Αλκοόλ και αυτοάμυνα – Οι πιθανές συνέπειες
Αν η κατανάλωση αλκοόλ σας κάνει ληθαργικό, είτε είστε άντρας είτε γυναίκα, είναι πολύ πιο εύκολο να είστε υποψήφια θύματα ληστείας ή άλλων ειδεχθών εγκλημάτων. Γι’ αυτό θα ήταν καλό να μην πίνετε ποτέ περισσότερο απ ‘ όσο αντέχετε και μέχρι το σημείο που είστε σίγουροι ότι τα αντανακλαστικά σας εξακολουθούν να παραμένουν σε εγρήγορση.
Σε επίπεδο 0,05% αλκοόλ στο αίμα σας, ο μετωπιαίος λοβός που είναι υπεύθυνος για την κρίση και τη συλλογιστική, είναι το πρώτο μέρος του εγκεφάλου σας που επηρεάζεται από το αλκοόλ.
Στο 0,1 – 0,15% αλκοόλ στο αίμα σας, ταξιδεύει στον εγκέφαλο, όπου ελέγχεται ο συντονισμός των μυών, η όραση και η ομιλία.
Μετά από αυτό το σημείο, το αλκοόλ κινείται προς τη Γέφυρα (το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέει τον νωτιαίο μυελό και τον θάλαμο) και το νωτιαίο μυελό όπου επηρεάζεται το αναπνευστικό σας σύστημα και το καρδιακό σας σύστημα.
Το αλκοόλ επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων
Αυτό που σας επιτρέπει να σταματήσετε να ενεργείτε από κοινωνικά απαράδεκτες, αλλά φυσικές παρορμήσεις ονομάζονται «ανασταλτικά νεύρα».
Και καθώς το αλκοόλ είναι κατασταλτικό, αυτά τα νεύρα καταστέλλονται, κάνοντάς σας να φαίνεστε πιο τολμηροί, ενώ στην πραγματικότητα ενεργείτε παρορμητικά.
Δεδομένου επίσης ότι το αλκοόλ αναστέλλει επίσης το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Είναι αυτό το νευρικό σύστημα που σας δίνει την αίσθηση «μάχης ή φυγής».
Το αλκοόλ αυξάνει το χρόνο αντίδρασης και επίσης αυξάνει σφάλματα κατά τη λήψη αποφάσεων. Οι επιδράσεις του αλκοόλ στον εγκέφαλο σε άτομα με υψηλή δόση αλκοόλ στο σύστημα τους φαίνεται να τους καθιστά σε θέση να γνωρίζουν καλά το περιβάλλον και τι κάνουν. Ουσιαστικά, τείνουν να γίνονται τολμηροί θέλοντας να «τα βάλουν» με άλλους ή και να φύγουν τρέχοντας με το παραμικρό.
φωτογραφία: wikihealth.gr