Άσκηση πεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από πλημμυρικά φαινόμενα «ΔΗΜΗΤΡΑ 2021»
Παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του Εθνικού Διοικητή Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιου Δημακογιάννη, του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, καθώς και του Γενικού Διευθυντή Συντονισμού της Γ.Γ.Π.Π., Φοίβου Θεοδώρου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 10:30, στην Ελευσίνα, η άσκηση ετοιμότητας, για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από πλημμυρικά φαινόμενα, με την κωδική ονομασία «ΔΗΜΗΤΡΑ 2021».
Σκοπός της άσκησης ήταν η αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, αναφορικά με το χρόνο απόκρισης και τη χρήση υλικών και μέσων, που θα διαθέσουν όλες οι εμπλεκόμενες επιχειρησιακές μονάδες στο πεδίο, σε πραγματικό χρόνο, σε τέτοιου είδους περιστατικά, καθώς και η επικαιροποίηση των μνημονίων ενεργειών, μέσω της άσκησης – εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση 5 διαφορετικών «επεισοδίων» σχετικά με:
– Εγκλωβισμό ατόμων σε λεωφορείο στη διασταύρωση Ν.Ε.Ο.Α-Κ με Σαρανταπόταμο, από υπερχείλιση του ποταμού.
– Παροχή πρώτων βοηθειών σε άτομα που επλήγησαν από την υπερχείλιση του ποταμού.
– Διάσωση ατόμου που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού στο συνοικισμό Ποντίων του Δήμου Ελευσίνας.
– Διάσωση ατόμου από φορτηγό όχημα που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και
– Άντληση υδάτων από πλημμυρισμένες κατοικίες στον Συνοικισμό Ποντίων Ελευσίνας.
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, η Ε.Μ.Υ., στις 25 Νοεμβρίου 2021, εξέδωσε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, με προγνώσεις για πολύ ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις, που αναμένεται να πλήξουν από τις πρωινές ώρες της 27/11/2021 την Αττική, με περισσότερη ένταση στο δυτικό και βορειοδυτικό τμήμα της. Το Ε.Σ.Κ.E.ΔΙ.Κ. εκδίδει προειδοποιητικό σήμα προς όλους τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις, για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, προκειμένου να τεθούν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.
Στις 27/11/2021 και ώρα 10:30 εκδηλώνονται πολύ ισχυρές καταιγίδες με κεραυνούς και χαλαζοπτώσεις, κυρίως στον ορεινό όγκο του Όρους Πατέρα και Πάστρα, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας, με συνέπεια ο όγκος νερού από τα ρέματα των καμένων εκτάσεων των πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2021, να προκαλέσει την υπερχείλιση του Σαρανταποτάμου, πλημμυρίζοντας τον συνοικισμό Ποντίων Ελευσίνας και το παραλιακό μέρος, εκεί που αυτός εκβάλει, ενώ στη συμβολή του Σαρανταποτάμου και της Ν.Ε.Ο.Α-Κ, εγκλωβίζεται λεωφορείο με 4 επιβαίνοντες. Η ΕΛ.ΑΣ. διακόπτει την κυκλοφορία, ένα (1) φορτηγό και ένα (1) μηχάνημα έργου του δήμου Ελευσίνας πραγματοποιούν διάνοιξη του δρόμου από τα φερτά υλικά και ένα (1) ειδικό ερπυστριορόφο όχημα της 1ης ΕΜΑΚ προσεγγίζει το λεωφορείο για τον απεγκλωβισμό των ατόμων, που, με τη βοήθεια ενός οχήματος μεταφοράς προσωπικού του δήμου, μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο.
Στις 10:45 η βροχόπτωση συνεχίζεται με έντονο ρυθμό στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το ισόγειο και ο χώρος εξυπηρέτησης επειγόντων περιστατικών του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας, όπου εγκλωβίζονται δύο (2) άτομα, που χρήζουν πρώτες βοήθειες, καθώς και οκτώ (8) εργαζόμενοι. Δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος συντονίζουν την επιχείρηση, το Ε.Κ.Α.Β. διαθέτει ασθενοφόρα για τα άτομα που χρειάζονται πρώτες βοήθειες, οχήματα έργου του δήμου Ελευσίνας καθαρίζουν το οδόστρωμα από φερτά υλικά, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό Σώμα πραγματοποιούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους χώρους αρμοδιότητάς τους.
Στις 11:00, και ενώ μαίνονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα, το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχεται κλήση από κάτοικο του συνοικισμού Ποντίων, για άτομο που παρασύρθηκε από ορμητικά νερά εντός του Σαρανταπόταμου, στο ύψος του συνοικισμού Ποντίων και συγκεκριμένα πριν τη συμβολή του Σαρανταπόταμου και της Ν.Ε.Ο.Α-Κ. Ενεργοποιείται η ομάδα ορμητικών νερών της 1ης Ε.Μ.Α.Κ., καθώς και δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος με πλωτό μέσο, για την ταυτόχρονη αναζήτηση του αγνοούμενου στις εκβολές του ποταμού, ο οποίος τελικά εντοπίζεται και παραλαμβάνεται από ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β.
Στις 11:15, φορτηγό όχημα με επιβαίνοντα οδηγό, παρασύρεται από τα ορμητικά νερά και ακινητοποιείται εντός της κοίτης, πλησίον της διασταύρωσης του ανωτέρω ρέματος με τη Ν.Ε.Ο.Α-Κ. Ενεργοποιείται η ομάδα ορμητικών νερών της 1ης ΕΜΑΚ, αλλά η προσέγγιση είναι πολύ δύσκολη και ζητείται η συνδρομή ελικοπτέρου του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο πραγματοποιεί τη διάσωση του ατόμου.
Στις 11:30, το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχεται πολλές κλήσεις για πλημμυρισμένα ισόγεια και υπόγεια κατοικιών εντός του συνοικισμού Ποντίων του Δήμου Ελευσίνας. Κινητοποιούνται οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος με μηχανήματα άντλησης υδάτων, μηχανήματα έργου και φορτηγά του δήμου Ελευσίνας, για την απομάκρυνση φερτών υλικών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των Πυροσβεστικών οχημάτων.
Για τη διεξαγωγή της άσκησης, συμμετείχαν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος από τη ΔΙ.Π.Υ. Αθηνών, την 1η ΕΜΑΚ, τη ΔΙ.Π.Υ. Δυτικής Αττικής, τη ΔΙ.Π.Υ. Πειραιά, την Υ.Ε.Μ.Π.Σ., την ομάδα «ΙΚΑΡΟΣ» της Περιφέρειας Αττικής, το Πυροσβεστικό Συνεργείο Αθηνών, καθώς και πυροσβεστικό όχημα καυσίμων.
Επίσης, συμμετείχαν: η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, το Δασαρχείο Αιγάλεω, η 112 Π.Μ., ο Δήμος Ελευσίνας, η ΕΛ.ΑΣ. με δυνάμεις από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, το Λιμεναρχείο Ελευσίνας, το Ε.Κ.Α.Β. και ο ΔΕΔΔΗΕ.
Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης έδωσε συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες και μεταξύ άλλων τόνισε: “…. η πιθανότητα εκδήλωσης φυσικών καταστροφών απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα κρατικών φορέων και πολιτών. Η δοκιμασία της διαλειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών, με την χρήση των μέσων κατά την εφαρμογή τους σε ρεαλιστικές συνθήκες, είναι αυτά που δοκιμάστηκαν και αξιολογήθηκαν θετικά για μια ακόμη φορά σήμερα…”
Την άσκηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Μπούρας, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Κώτσηρας, ο Βουλευτής της ΝΔ Ευάγγελος Λιάκος, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Νικόλαος Καστρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Ελευθέριος Κοσμόπουλος, , ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ελευσίνας Λεωνίδας Παππάς, οι Πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων Σοφία Στάμου και Ιωάννης Γιαννίκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας Γεώργιος Ηλιόπουλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ελευσίνας «Η Νέα Τραπεζούντα» Σοφία Κοσμίδη, ο Διοικητής του Θριάσιου Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας Δημήτριος Αντωνίου και ο Διοικητής του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας Δημήτριος Τσιάντος.
Επίσης, την άσκηση παρακολούθησαν, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο Διοικητής ΠΕΠΥΔ Αττικής Αρχιπύραρχος Θεοφιλόπουλος Κωνσταντίνος, ο Διοικητής ΔΙΠΥ Αθηνών Αρχιπύραρχος Βάγιας Θεόδωρος, ο Διοικητής ΔΙΠΥ Δυτικής Αττικής Αρχιπύραρχος Πατράκης Δημήτριος, ο Διοικητής ΔΙΠΥ Πειραιώς Αρχιπύραρχος Καρακίτσος Γεώργιος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής Ταξίαρχος Βασίλειος Κωστούλας, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής Αναστάσιος Μαργέτης, ο Διοικητής Π.Υ. Ελευσίνας Πύραρχος Πλατάς Χρήστος, ο Λιμενάρχης Λιμεναρχείου Ελευσίνας Πλοίαρχος Άγγελος Γραμματέας, καθώς και Αξιωματικοί του Π.Σ.
Κατά την εξέλιξη της άσκησης δόθηκαν οι κύριες προτεραιότητες που περιελάμβαναν, τη διάσωση του πληθυσμού και την προστασία των περιουσιών, εντός της περιοχής, που εξελίχθηκαν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.
Οι στόχοι που επετεύχθησαν σχετίζονται με την απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών, μέσω της άσκησης που ταυτόχρονα αποτελεί και πρακτικό εκπαιδευτικό «εργαλείο» ρεαλιστικών συνθηκών που δοκιμάζει, τον έλεγχο, την επάρκεια, την αξιοπιστία και την αξιολόγηση της υλικοτεχνικής υποδομής και των μέσων που διαθέτει ο κάθε φορέας, την ένταξη και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, τη δοκιμασία της διαλειτουργικότητας αλλά και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών, κατά την εφαρμογή τους, τον έλεγχο του ετήσιου σχεδιασμού, αλλά και το επίπεδο ετοιμότητας του προσωπικού όλων των εμπλεκόμενων, κυρίως στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την αντιμετώπιση των καταστροφών.