Τα θύματα του, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που υπολογίζονται ετησίως σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια, εξαναγκάζονται να ζουν και να εργάζονται κάτω από άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες, να υφίστανται κάθε είδους κακοποίηση και κυρίως σεξουαλική, να γίνονται δότες οργάνων παρά τη θέληση τους, γεγονός που συχνά τους στοιχίζει την ίδια τους τη ζωή ή, στη καλύτερη περίπτωση τα καθιστά δια βίου ανάπηρα.

Οι αιτίες της ύπαρξης και της ραγδαίας ανάπτυξής του trafficking είναι πολλές και ποικίλες: Από την μια μεριά οι δυνάμεις του κακού είναι ισχυρές κι έχουν απλώσει παντού τα πλοκάμια τους, ενώ από την άλλη, οι πόλεμοι, οι βίαιες συγκρούσεις, οι φυσικές καταστροφές, η παγκόσμια οικονομική κρίση, η ανεργία και γενικότερα τα δεινά που προκαλούν τη φτώχεια, την ορφάνια και τα κύματα μετανάστευσης, δημιουργούν εύκολα θύματα.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί η έλλειψη αυστηρής νομοθεσίας για τους εμπόρους του trafficking, η ανεπάρκεια των μηχανισμών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μηχανισμών επαγρύπνησης και καταστολής του φαινομένου, γίνεται φανερό το γιατί σήμερα ανθεί το trafficking.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες χώρες το trafficking δεν θεωρείται καν έγκλημα, ενώ οι προβλεπόμενες ποινές για τους εμπόρους ανθρώπινων όντων είναι πολύ μικρές, θεαματικά μικρότερες απ’ εκείνες που επιβάλλονται στους εμπόρους ναρκωτικών.
Η κυριότερη όμως αιτία για τη διάπραξη αυτού του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, είναι η ύπαρξη πρόθυμης πελατείας: Αν δεν υπήρχαν άνθρωποι διατεθειμένοι να εκμεταλλευτούν με το χυδαιότερο και πιο απάνθρωπο τρόπο άλλους ανθρώπους, εκείνοι που εμπορεύονται ανθρώπινα όντα δεν θα είχαν κίνητρο για να στήνουν τις παγίδες τους.

Το trafficking υπάρχει γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν σέβονται την ανθρώπινη ύπαρξη, που δεν διστάζουν να καταπατήσουν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα για δικό τους όφελος, οικονομικό ή άλλου είδους.

Πηγή: mvvfoundation.gr