Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Özgür Özel, Πρόεδρος CHP: “Η Τουρκία πρέπει να είναι μια γροθιά για την Δυτ. Θράκη”

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ο κ. Özgür Özel, Πρόεδρος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Τουρκίας – CHP, είχε κεντρικό ρόλο ως ομιλητής στην 7η Τακτική Γενική Συνέλευση του αλυτρωτικού εθνικιστικού συλλόγου γνωστού ως “Συνομοσπονδία Τούρκων της Βαλκανικής Ρωμυλίας” που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο  Ατατούρκ.

Ο κ. Özgür Özel,σε αυτή την εκδήλωση, πλειοδότησε σε εθνικιστική ρητορική,ξεπερνώντας ακόμη και τους συνομιλητές του, όπως ήταν ο Umit Ozdag Πρόεδρος του παρακρατικού κόμματος ZAFER, και ο Sabri Mutlu πρόεδρος της “Συνομοσπονδίας” που συντονίζει την δράση που αναπτύσσουν μέλη της οργάνωσής του σε 52 επαρχίες, 15 ομοσπονδίες και 30 ενώσεις στην Τουρκία.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Özgür Özel συνοψίζονται στα εξής:

  • 1.Για τα θέματα της Δυτ. Θράκης η Τουρκία πρέπει να είναι μια καρδιά, μια γροθιά. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα σχετικά με τα προβλήματα των Τούρκων στη Βουλγαρία και την Ελλάδα με ακομμάτιστο τρόπο.
  • 2. Ν’αναλάβουμε πρωτοβουλία για να συγκροτήσουμε ομάδα εργασίας με IYI, ZAFER και να επικοινωνήσουμε και με το AK Party. Γιατί σε αυτό το θέμα η Τουρκία πρέπει να είναι μια καρδιά, μια γροθιά. Υπάρχουν καυγάδες στην πολιτική, αλλά στην πολιτική υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ συγγενών.
  • 3.Είναι απαραίτητο να εργαστούμε σε υψηλό επίπεδο για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Ενώ το 1995 λειτουργούσαν στην Ελλάδα 231 μειονοτικά σχολεία, σήμερα υπάρχουν 86 μειονοτικά σχολεία. Οι δάσκαλοι των μειονοτικών σχολείων δεν γίνονται δεκτοί εάν αποφοιτούσαν από την Τουρκία. Με άλλα λόγια, θέλουν [σσ οι Έλληνες ] να περάσει μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα αυτή η διαδικασία διότι ανησυχούν ότι θα πάρουν μια εθνική συνείδηση [σσ οι αποφοιτοι απο τουρκικά πανεπιστήμιοα] ​​από εδώ και θα την εμφυσήσουν εκεί.
  • 4.Το αξίωμα του μουφτή είναι φυσικά σημαντικό, αλλά δεν έχουν μόνο καθήκοντα που σχετίζονται με τη θρησκευτική διδασκαλία και την ελευθερία της λατρείας. Είναι οι ηγέτες της κοινής γνώμης που εκλέγονται εκεί, διασφαλίζοντας τη συνέχιση ενός δικαίωμα που αποκτήθηκε στη Λωζάνη και διασφαλίζοντας την ύπαρξη της Τουρκίας και όλων μας εκεί.Κάνουν πολύ σημαντική δουλειά εκπροσωπώντας μας
  • 5.Ο ίδιος και το CHP, είναι ένα βήμα πίσω και ημιτελές ως προς το ενδιαφέρον τους για τη γεωγραφία των Βαλκανίων και θέλει οπωσδήποτε να πάει στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και το Σαντζάκ πριν από το τέλος του έτους.
  • 6.Η Τουρκία δεν πρέπει να δημιουργήσει μια σχέση κηδεμόνευσης εναντίον των συμπατριωτών της στα Βαλκάνια και πρέπει να υπάρχει μία συνεργασία μεταξύ ίσων στα Βαλκάνία, την Βουλγαρία, την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε από εδώ και από εκεί. Η σχέση μας εκεί είναι μια σχέση συγγένειας. Για αυτό παλεύουμε μέσα από μια σχέση πίστης ώστε οι Τούρκοι εκεί να ζήσουν ελεύθερα τα πιστεύω τους και να έχουν μουφτήδες και δασκάλους της επιλογής τους. Δεν είναι κακό να υποστηρίζουμε τους Τούρκους και τους Μουσουλμάνους εκεί, αλλά η σχέση μας εκεί δεν είναι αυτή της Ούμα γιατί έχουνδιαφορετική κουλτούρα, τρόπο ζωής και το να προσπαθείς να το επιβάλεις και να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις έναν δεσμό μέσω μιας umma δεν είναι υγιές πράγμα. [σσ ιερού σκοπού]
  • 7. Τα Βαλκάνια είναι ελεύθερα και δεν υπόκεινται σε καταπίεση. Αν κάποιος αναρωτιέται πόσο λάτρεις της ελευθερίας είναι τα Βαλκάνια, ας δει τη ζωή του Γκαζή Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Επίσης υιοθετούμε τον τρόπο ζωής του Γκαζή Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ της Θεσσαλονίκης. Εκπροσωπούμε εκατομμύρια ανθρώπους που σκέφτονται όπως ο Γκαζή Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Είμαστε οι στρατιώτες αυτής της Δημοκρατίας που ίδρυσε. Αγωνιζόμαστε να μην ρίξουμε τη σημαία που δεν έριξε, αλλά να την κρατήσουμε να κυματίζει. Είμαστε στρατιώτες αυτού, τόσο εδώ όσο και στα Βαλκάνια, και δεν θα το χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο για τα διαφορετικά σχέδια κανενός. Στεκόμαστε δίπλα, στεκόμαστε πίσω και εγγυόμαστε την ελευθερία των πολιτών και των συγγενών μας να επιλέγουν και να εκλέγονται, την ελευθερία τους να μην παρεμβαίνουν στον τρόπο ζωής τους και την ελευθερία τους να επιλέγουν ελεύθερα τον τρόπο ζωής, τον τρόπο που ντύνονται , τον τρόπο που τρώνε, το κόμμα ή τον σύλλογο στον οποίο θα είναι μέλος και θα ψηφίσουν.

Αντί Επιλόγου