Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

High tech εγκληματική οργάνωση πίσω από διακίνηση μεταναστών και έκδοση πλαστών εγγράφων

Πολύμηνη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής της ΕΛ.ΑΣ., η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Europol, οδήγησε στην κατάσχεση σχεδόν πέντε χιλιάδων πλαστών εγγράφων υψηλής ποιότητας, τα οποία κατασκευάζονταν στην Αθήνα.

Στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν 11 άτομα, τα οποία συνελήφθησαν και εμπλέκονταν σε δραστηριότητες που αφορούν τη λαθρεμπορία μεταναστών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Europol, έχουν διερευνηθεί περισσότερες από 50 συνδεδεμένες περιπτώσεις λαθρεμπορίας με πτητικό μέσο.

Προκειμένου να εξαρθρωθεί η σπείρα, πραγματοποιήθηκαν δράσεις τεσσάρων ημερών μεταξύ του Σεπτεμβρίου 2023 και του Φεβρουαρίου 2024.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, σημειώθηκαν συνολικά 11 συλλήψεις. Τρεις από τους συλληφθέντες ήταν Παλαιστίνιοι, τρεις Λετονοί, δύο Ιρανοί, δύο Σύριοι και ένας Λιβανέζος.

Οι Αρχές κατάσχεσαν, μεταξύ άλλων, 4.650 παράνομα έγγραφα, δέκα εκτυπωτές λέιζερ υψηλής τεχνολογίας και περισσότερα από 20.000 ευρώ σε μετρητά.

Λαθρεμπορία από… χρυσάφι

Σύμφωνα με την Europol, από τη συντονισμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι το εγκληματικό δίκτυο ήταν ενεργό από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Οι δράστες χρησιμοποιούσαν εξελιγμένο εξοπλισμό, ο οποίος περιελάμβανε συσκευές εκτύπωσης με λέιζερ, λογισμικό και σαρωτές εγγραφών. Αυτός ο εξοπλισμός καθιστούσε δυνατή «την παραγωγή υψηλής ποιότητας πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και εγγράφων ταυτότητας», που καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν ως πλαστά.

Ως αποτέλεσμα, αυτά τα πλαστά έγγραφα χρησιμοποιούνταν προκειμένου «να επιτραπεί σε παράτυπους μετανάστες να ταξιδεύουν παράνομα σε όλη την Ελλάδα και να νομιμοποιούν τη διαμονή τους στην τελική χώρα προορισμού τους».

Αναφορικά με το κόστος των πλαστών εγγράφων που έφτιαχνε το εγκληματικό δίκτυο, αυτό διέφερε ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους. Πάντως κυμαινόταν από 400 έως 1.200 ευρώ.

Η έντονη δραστηριότητα του δικτύου διαφαίνεται, σύμφωνα με την Europol, από τον μεγάλο αριθμό κατασχέσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των ημερών δράσης. Κι αυτό γιατί, όπως ανακοινώθηκε, μόνο τα πλαστά έγγραφα που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια των επιδρομών, έχουν εκτιμώμενη αγοραία αξία 600.000 ευρώ. Εκτός όμως από την παραγωγή και διάδοση των πλαστών εγγράφων, τα μέλη της οργάνωσης φέρεται επίσης να οργάνωναν και λαθρεμπόριο με αεροπλάνο. Για αυτήν την παράνομη δραστηριότητα χρησιμοποιούσαν τα δικά τους πλαστά έγγραφα και χρέωναν 6.000 ευρώ ανά άτομο «για την πλήρη εγκληματική υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εισιτηρίων».

Τα κατασχεθέντα από τις Αρχές

Ο τρόπος δράσης της σπείρας

Η πλειονότητα των εγγράφων που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από τις Αρχές, αφορούσαν χώρες της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, τα πλαστά έγγραφα που ανευρέθηκαν αποτελούσαν, μεταξύ άλλων, απομιμήσεις εγγράφων από: Ελλάδα, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Νορβηγία και Ουκρανία, ενώ εντοπίστηκαν και έγγραφα που αφορούσαν την Κολομβία.

Οι πλαστογράφοι, που διατηρούσαν ανεξάρτητα τυπογραφεία, «συνεργάζονταν μεταξύ τους κατά περίπτωση», κυρίως για την ανταλλαγή πρώτων υλών ή την προετοιμασία εξειδικευμένων εγγράφων.

Μάλιστα, οι πλαστογράφοι, προκειμένου να αποτρέψουν τον κίνδυνο του εντοπισμού τους, «απέφευγαν την άμεση επαφή με τους πελάτες, τους παράτυπους μετανάστες ή τα μέλη άλλων δικτύων διακίνησης μεταναστών».

Αντιθέτως, χρησιμοποιούσαν μεσάζοντες, οι οποίοι καλούνταν να κλείνουν τις επιμέρους συμφωνίες και οι οποίοι στη συνέχεια παρέδιδαν στους «πελάτες» τα πλαστά έγγραφα.

Πρόκειται για μια επιχείρηση που, σύμφωνα με την Europol, επιβεβαιώνει την αυξανόμενη χρήση πλαστών εγγράφων από τους διακινητές μεταναστών για τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου στην ΕΕ.

Σημειώνεται μάλιστα πως οι διακινητές παρείχαν επίσης πλαστά έγγραφα, τα οποία μπορούσαν να επιτρέψουν σε μετανάστες να αλλάξουν το καθεστώς διαμονής τους εντός της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος που η Europol υπογραμμίζει πως «η απάτη με έγγραφα είναι παρούσα σε πολλές περιπτώσεις λαθρεμπορίας μεταναστών».

Μερικά από τα ευρήματα (Διακριτικά και Σήματα), που χρησιμοποιούσε η σπείρα 

 zougla.gr