Υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και του ΑΠΘ
Προγραμματική συμφωνία συνεργασίας με την ονομασία «Αριστοτέλης» μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) συνυπέγραψαν στις 10 Νοεμβρίου, ο διευθυντής του Κλάδου Προσωπικού του ΓΕΕΘΑ υποναύαρχος Ιωάννης Πάττας ΠΝ και ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ καθηγητής Παναγιώτης Γκλαβίνης, στις εγκαταστάσεις της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) στην Θεσσαλονίκη.
Σκοπός της συμφωνίας είναι η συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και του ΑΠΘ, τόσο σε ερευνητικό όσο και σε εκπαιδευτικό πλαίσιο, καθώς και η διαρκής αναβάθμιση της παρεχόμενης ακαδημαϊκής εκπαίδευσης στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε συνέχεια της υφιστάμενης συμφωνίας του κοινού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στις «Στρατηγικές Σπουδές», μεταξύ της ΑΔΙΣΠΟ και του ΑΠΘ.
Ειδικότερα, η προγραμματική συμφωνία συνεργασίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:
● Υποστήριξη του υφιστάμενου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στις «Στρατηγικές Σπουδές».
● Σύσταση κοινής Ομάδας Εργασίας μεταξύ ΑΠΘ και ΑΔΙΣΠΟ με έργο την υποβολή τριμηνιαίων αναλυτικών αναφορών (reports) σε σχέση με τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις, προς ενημέρωση και αξιοποίηση από την ΑΔΙΣΠΟ και το ΓΕΕΘΑ.
● Επίβλεψη ερευνητικών εργασιών που εκπονούνται στο πλαίσιο των μαθημάτων «Γεωπολιτικής» και «Διαχείρισης Κρίσεων» του κοινού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών, και ανάρτηση επιλεγμένων εξ αυτών σε ηλεκτρονική βάση που θα δημιουργήσει το ΑΠΘ.
● Οργάνωση και διεξαγωγή δύο συνεδρίων κατ’ έτος, επί θεμάτων επικαιρότητας ή ιδιαίτερης σημασίας για την ασφάλεια της Χώρας.
● Διεξαγωγή ομιλιών με διαλέκτες εγνωσμένου κύρους, προερχόμενους από το εξωτερικό.
‘Οπως ανακοινώθηκε, η υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας συνεργασίας αποτελεί ένα ακόμα βήμα μετά την υπογραφή του κοινού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών, η οποία αντικατοπτρίζει τον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, ως προς την διαλειτουργικότητά των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα την εξωστρέφειά τους προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς εμπλουτίζει τις γνώσεις και τις ικανότητες του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, και ενισχύει έτι περαιτέρω την επαγγελματική κατάρτιση και εξέλιξή του.