Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Μηταράκης: Προβληματίζει η αύξηση των μεταναστευτικών ροών, αλλά η χώρα είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει αυτή την πίεση

Συνέντευξη του Νότη Μηταράκη στην εφημερίδα Real News

Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στα νησιά σε σχέση με το μεταναστευτικό. Ανησυχείτε μήπως ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές;

Προβληματίζει η αύξηση ροών φέτος, αλλά το σημαντικό είναι ότι πλέον, χάρη στην σκληρή δουλειά που έγινε την προηγούμενη τετραετία, η χώρα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει αυτή την πίεση. Έχουμε δημιουργήσει κλειστές και ασφαλείς δομές, με ταχύτερες διαδικασίες. Πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια πετυχημένη, αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, χωρίς να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής που εφαρμόσαμε. Όπως έχω τονίσει, δεν μπορούν οι λαθροδιακινητές να επιλέγουν ποιοι θα έρθουν στην ΕΕ. Αν δεν αντιμετωπίσουμε την κρίση, με την ίδια αποφασιστικότητα, η κοινωνία θα κατευθυνθεί προς τα άκρα. Έχουμε την εμπειρία από την περίοδο 2020-23, μειώνοντας δραστικά τις ροές και περιορίζοντας τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους, από 1 εκατ. αφίξεις την περίοδο 2015-2019, μείωση σε κάτω από 100 χιλ. την περίοδο 2019-2023. Και από 92 χιλ. διαμένοντες σε 121 δομές τον Ιανουάριο του 2020, μείωση σε 11 χιλ. και 33 δομές το Α΄ εξάμηνο του 2023. Πετύχαμε με σκληρή δουλειά, γρήγορες αποφάσεις, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Πως βλέπετε την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη και τα σενάρια για αποχωρήσεις στελεχών του με στόχο ακόμα και τη δημιουργία νέου κόμματος;

Δεν επεισέρχομαι στα εσωτερικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρατηρώ ότι το τοξικό κλίμα που είχε εισάγει στην πολιτική ζωή της χώρας, τώρα επηρεάζει εσωτερικά τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα που, πάρα την αλλαγή ηγεσίας, φαίνεται να κυριαρχεί η παλιά γενιά, και στο περιβάλλον του νέου Αρχηγού και στην εσωκομματική αντιπολίτευση.

Πάντως στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες έστειλαν μήνυμα στην Κυβέρνηση. Χάθηκαν Περιφέρειες και μεγάλοι Δήμοι. Τι λέτε;

Τα πολιτικά συμπεράσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν θετικά για τη ΝΔ και αυτό φαίνεται και σε απόλυτους αριθμούς όσο και συγκριτικά με το 2019. Οι πολίτες εμπιστεύονται τον Κ. Μητσοτάκη και λόγω της επιτυχημένης πρώτης τετραετίας, η οποία χαρακτηρίστηκε από οικονομική ανάπτυξη, επενδυτική βαθμίδα, μείωση φόρων, αύξηση συντάξεων και βασικού μισθού. Αντιμετώπισε την πανδημία, ενώ έδειξε στιβαρότητα στα εθνικά θέματα. Έκανε σημαντικά βήματα στην ψηφιακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Τώρα η Κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει σε υψηλούς ρυθμούς, προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματός της, σε αγαστή συνεργασία με όλη την Αυτοδιοίκηση.

Κ. Μηταράκη ουσιαστικά είναι η πρώτη συνέντευξή σας από όταν αποχωρήσατε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τελικά γιατί φύγατε; Επειδή λείπατε σε διακοπές την ώρα του πύρινου μετώπου;

Στην πολιτική οφείλεις να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου. Όταν αντιλήφθηκα ότι η σύντομη επίσκεψη στην οικογένειά μου, που είχε φύγει για ολιγοήμερες διακοπές, έστελνε το λάθος μήνυμα, παραιτήθηκα αμέσως. Τελικά έλειψα δύο 24ωρα από την Αθήνα. Όταν έφυγα, υπήρχε σαφής ύφεση στα μέτωπα, το περιστατικό στο στρατόπεδο της Αγχιάλου συνέβη στη συνέχεια, σε κάθε περίπτωση όμως ήταν λάθος η εκτίμηση της κατάστασης. Δείχνω πάντα απόλυτη αφοσίωση στο έργο μου, όπως ξεκάθαρα όλοι οι συνάδελφοι, με μεγάλες επιπτώσεις για τις οικογένειές μας. Αλλά αυτή είναι η φύση του λειτουργήματός μας.
Για να μην υπάρχει παρανόηση, δεν είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αρμόδιο για τον συντονισμό θεμάτων πολιτικής προστασίας και για την κατάσβεση των πυρκαγιών αλλά το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η ΕΛΑΣ ήταν παρούσα στο Κέντρο Επιχειρήσεων με τον αρμόδιο Υποστράτηγο, ενώ εγώ ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, και όταν ήμουν στο γραφείο και όταν ήμουν εκτός. Να τονίσω ότι η ΕΛΑΣ πολύ πετυχημένα συνεπικούρησε στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και συνέβαλε στη συνολική διαχείριση της κατάστασης, ενώ η εκκένωση στη Ρόδο, επί των ημερών μου, ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας, αποσπώντας συγχαρητήρια για τη διαχείριση εντός και εκτός συνόρων. Έχω λοιπόν την συνείδησή μου καθαρή ότι κάναμε το χρέος μας και το θέμα ήταν περισσότερο εικόνας και λιγότερο ουσίας.
Θεωρώ πως η ξεκάθαρη εντολή του Ελληνικού λαού, με την ανανέωση της θητείας της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη, αφορούσε σε μια ευρεία αλλαγή παραδείγματος στην διοίκηση και την Ελληνική κοινωνία. Τα θέματα που διαχειρίζεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται στην αιχμή αυτών των αλλαγών και είχα ξεκάθαρη στόχευση και απόλυτη επιθυμία να εργαστώ σε αυτή την κατεύθυνση. Είχα πολλά σχέδια για την αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ και του Σωφρονιστικού Συστήματος, που δυστυχώς δεν πρόλαβα να υλοποιήσω.

Κάποιοι επιμένουν πως η ανακοίνωσή σας για δημιουργία έφιππης αστυνομίας ή ακόμα και για κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας που είχατε προαναγγείλει ήταν η αιτία της απομάκρυνσής σας. Τι λέτε;

Σας απάντησα με ειλικρίνεια για την αποχώρηση μου από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Για τα δύο θέματα που αναφέρετε σας λέω πως δόθηκε δυσανάλογο βάρος. Η Έφιππη ομάδα (δεν θα έλεγα Αστυνομία) ήταν εσωτερική πρόταση, δεόντως τεκμηριωμένη. Ήρθε υπογεγραμμένη στο γραφείο μου, από όλη την υπηρεσιακή και πολιτική ιεραρχία και την ενέκρινα. Σωστά πιστεύω, καθώς αντίστοιχες ομάδες έχουν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο Πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη είπε ότι ως πρόταση «ήταν κάτι το οποίο υπήρχε -πρέπει να σας πω- εδώ και καιρό στον προγραμματισμό του Υπουργείου ως μία σκέψη».
Ως προς την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, η ασφάλεια της καθημερινότητας είναι για εμένα πρωταρχικής σημασίας. Έχω καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για ένα τρίγωνο δράσεων σε επίπεδο αστυνομίας, δικαιοσύνης και σωφρονιστικού συστήματος. Πάντως, δεν είπα ποτέ κάτι διαφορετικό από ότι ανέφερε και ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στα μέσα Ιουλίου: «…τα πανεπιστήμια χρειάζονται ένα συγκροτημένο σχέδιο ασφάλειας… Και σε αυτό το σχέδιο επικουρικά λειτουργεί η πανεπιστημιακή αστυνομία». Σήμερα η κατάσταση στα Πανεπιστήμια είναι πολύ βελτιωμένη, αλλά απαιτείται συνολική στρατηγική και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και κυρίως των Πανεπιστημίων.
Γνωρίζω ότι δεν έδωσα τον χρόνο να προετοιμαστεί «το έδαφος» για την υιοθέτηση αυτών των ιδεών αλλά είμαι άνθρωπος της δράσης, και με την ανάληψη των καθηκόντων μου προχώρησα στην εξαγγελία και ανάληψη πρωτοβουλιών. Χρειάζεται να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα. Θα ήταν λάθος να βάλω θέματα «στον πάγο», αυτή είναι μια στρατηγική ευθυνοφοβίας που δεν με χαρακτηρίζει. Κάθε ενέργεια εμπεριέχει επιλογές και για όλα τα θέματα, προφανώς, ήμουν σε διαρκή συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά την αποχώρηση σας από την κυβέρνηση έχετε μιλήσει με τον πρωθυπουργό;

Μιλήσαμε με μηνύματα για ζητήματα αυτοδιοικητικών εκλογών. Δια ζώσης δεν έχουμε βρεθεί, δεν έχει υπάρξει κάποια αφορμή. Πάντα είχαμε μια ειλικρινή σχέση, από το 2010, που γνωριστήκαμε, σε γεύμα οι δυο μας με θέμα τότε την οικονομική στρατηγική της ΝΔ, ως αντιπολίτευσης. Τον σέβομαι και τον εκτιμώ.
Κοιτάω μπροστά, πιστεύω στην πολιτική του αποτελέσματος, όχι της επικοινωνίας. Και με αυτόν τον γνώμονα δούλεψα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο σύντομο διάστημα, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και στις θητείες μου ως Υφυπουργός.

mitarakis.gr