Η ΔΕΕΣ είναι σε επαφή με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων
Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ- ICRC) βρίσκεται σε επαφή με τη Χαμάς και τις ισραηλινές αρχές προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι που κρατά το παλαιστινιακό κίνημα στο Ισραήλ, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.
Η ΔΕΕΣ κάλεσε εξάλλου “ τις δύο πλευρές να περιορίσουν τα δεινά των αμάχων”.
“Ως ουδέτερος μεσολαβητής είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε ανθρωπιστικές επισκέψεις, να διευκολύνουμε την επικοινωνία μεταξύ των ομήρων και των μελών των οικογενειών τους όπως και οποιαδήποτε απελευθέρωση”, υπογράμμισε ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την περιοχή της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής.
Η κράτηση ομήρων απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και όλοι όσοι κρατούνται θα πρέπει να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι, πρόσθεσε ο Καρμπόνι.
Δεκάδες Ισραηλινοί και αλλοδαποί – στρατιώτες, άμαχοι, γυναίκες και παιδιά- πιστεύεται ότι βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές αρχές έχουν καταμετρήσει 150 ομήρους, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και πτώματα δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.
Μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία επίσημη απελευθέρωση ομήρων.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε επίσης μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων, όπως ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, επίσημη πηγή στο AFP.
Ο αξιωματούχος της ΔΕΕΣ εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για την τύχη των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται συνεχώς από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε απάντηση στην επίθεση της Χαμάς. Από τον πόλεμο έχουν ήδη σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι και από τις δύο πλευρές.
Το Ισραήλ επέβαλε πλήρη πολιορκία στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου ζουν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, διακόπτοντας την παροχή νερού, ηλεκτρικού και καυσίμων.
Καθώς η ηλεκτροδότηση στη Γάζα έχει διακοπεί, “τα νοσοκομεία δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τα νεογνά που βρίσκονται στις θερμοκοιτίδες και τους ηλικιωμένους ασθενείς που λαμβάνουν οξυγόνο. Οι αιμοκαθάρσεις έχουν σταματήσει και δεν μπορούν να γίνουν ακτινογραφίες”, υπογράμμισε ο Καρμπόνι.
“Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκροτομεία”, κατήγγειλε, τονίζοντας ότι ήδη η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι δύσκολη. “ Κανένας γονέας δεν θέλει να είναι αναγκασμένος να δίνει βρόμικο νερό σε ένα παιδί που διψά”, σημείωσε.