Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Γ. Οικονόμου: Άμεση αναβάθμιση της ασφάλειας στα σύνορα και τους δρόμους

Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «Action 24» και τους δημοσιογράφους, Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού 

Εντός χρονοδιαγράμματος οι εργασίες του Φράχτη στον Έβρο

Υπάρχει μεταναστευτική πίεση σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο. Βλέπουμε τι γίνεται στην Ιταλία, υπάρχει και στη χώρα μας, με ροές κυρίως από τη θάλασσα, από τα θαλάσσια σύνορά μας, πολύ λιγότερο στον Έβρο. Η Ελληνική Πολιτεία ακολουθεί με προσήλωση την πολιτική μας στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό, την πολιτική που έχει εφαρμόσει αυτή η Κυβέρνηση. Μια πολιτική αυστηρή, αλλά δίκαιη, που θωρακίζει τα σύνορα, προσπαθεί να κάνει αποτροπές και που βεβαίως σώζει ζωές, όπου και όποτε χρειάζεται. Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε και χθες στο ΚΥΣΕΑ τις τελευταίες εξελίξεις. Γίνεται τεράστια προσπάθεια μιας καλύτερης συνεννόησης και με την Τουρκία προς την κατεύθυνση αυτή, που θα είναι κομβική στην αντιμετώπιση των λαθροδιακινητών και των παράνομων ροών.

Από εκεί και πέρα, όλος ο προγραμματισμός της Ελληνικής Κυβέρνησης για το Φράχτη στον Έβρο εξελίσσεται εντός χρονοδιαγράμματος. Πιστεύω ότι μέσα στον Οκτώβριο ή αρχές Νοεμβρίου, θα αρχίσουν να τοποθετούνται τα πρώτα κομμάτια του Φράχτη κατά μήκος του ποταμού, εκεί που έχει οριοθετηθεί και αποφασιστεί ότι θα επεκταθεί. Συνεχίζουμε προς την κατεύθυνση θωράκισης των συνόρων, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο και κάθε δυνατότητα που υπάρχει, τόσο για το Φράχτη όσο και για τα εποπτικά μέσα. Παράλληλα, φυσικά, με τις πολύ εντατικές περιπολίες και επιτηρήσεις από τους συνοριοφύλακές μας, από τους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο και ολόκληρη τη Θράκη, όπως κάνουν παντού στα σύνορά μας.

Οι εργασίες του Φράχτη έχουν ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό: πρόδρομες, χωματουργικές, καθορισμού, το που θα μπουν τα κομμάτια. Τα πρώτα κομμάτια του Φράχτη, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε -είχαμε και μία συνάντηση στο Υπουργείο με τους εκπροσώπους των εταιρειών που είναι ανάδοχοι του έργου πριν από 4-5 μέρες- θα αρχίσουν να τοποθετούνται τέλος Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι κανονικά αυτό που είχε προγραμματιστεί. Θα είμαστε απολύτως εντός για το μεγαλύτερο κομμάτι, το μεγαλύτερο μέρος της επέκτασης του Φράχτη. Και να δούμε μετά την πιθανότητα περεταίρω επέκτασής του, καθώς αποτελεί αταλάντευτη θέση της Ελληνικής κυβέρνησης όπως ξέρετε, όσο περισσότερο και όπου τεχνικά είναι δυνατόν, ο Έβρος να θωρακιστεί ακόμη καλύτερα.

Έχουμε ανοιχτό μέτωπο με τους λαθροδιακινητές και όσο καλύτερη είναι η συνεργασία όλων των κρατικών Αρχών και της Τουρκίας και των υπόλοιπων χωρών που συνορεύουμε, νομίζω τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε και τόσο πιο καλά αποτελέσματα θα έχουμε.

Για τις νέες ταυτότητες

Μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου, γύρω στα 45.000 ραντεβού, και υπάρχουν δυνατότητες για να κλείνονται ραντεβού μέχρι τέλος Νοεμβρίου και σταδιακά για κάθε εβδομάδα που θα περνάει θα ανοίγουμε και για περισσότερες ημέρες και θα έχουμε, όσο περνάει ο καιρός και περισσότερα διαθέσιμα ραντεβού.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι επειδή αυτό είναι ένα νέο, τεράστιο εγχείρημα. Επιλέξαμε στην αρχή να ξεκινήσουμε κάπως συντηρητικά και διότι και η δυνατότητα της πλατφόρμας από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεχώς θα αναπτύσσεται. Σε λίγο καιρό θα μπορούμε να παίρνουμε ενημέρωση και στο κινητό μας τηλέφωνο, ενώ τώρα η ενημέρωση γίνεται μόνο με e-mail. Αυτό χρειάζονται λίγο χρόνο οι άνθρωποι στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να φτιάξουν, που σημαίνει ότι θα πάμε σε μία καινούρια αρχιτεκτονική πλατφόρμας. Και διότι θέλαμε να δούμε πως δουλεύει το σύστημα, να δούμε που είναι εκεί που υπάρχει μεγάλη ζήτηση, που είναι εκεί που ενδεχομένως υπάρχει μικρότερη ζήτηση άρα θα μπορούμε και εμείς να αναδιατάξουμε δυνάμεις. Έτσι τον πρώτο καιρό υπάρχουν αυτά τα διαθέσιμα ραντεβού, όσο περνάει ο καιρός, θα υπάρχουν ολοένα και περισσότερα διαθέσιμα ραντεβού. Να μην ανησυχεί ο κόσμος, θα υπάρχει επαρκέστατος χρόνος και χώρος να κλείνει ο καθένας το ραντεβού του και να βγάζει την ταυτότητά του χωρίς να ταλαιπωρείται.

Το κρίσιμο και το μείζον για εμάς σε αυτή την πρώτη φάση ήταν να μην έχουμε ουρές και ταλαιπωρίες, να μην πηγαίνει κόσμος έξω από τα αστυνομικά τμήματα, να ταλαιπωρείται, εκνευρίζεται, χάνει χρόνο, να μην γίνεται όπως πρέπει να γίνεται η έκδοση της ταυτότητας αφενός και αφετέρου να μετρήσουμε, να δούμε το σύστημα σε λειτουργία, γιατί όσες δοκιμαστικές διαδικασίες να έχεις κάνει, άλλο πράγμα είναι να το δεις να λειτουργεί στο πεδίο και άλλο πράγμα είναι η δοκιμαστική διαδικασία. Άρα συμπερασματικά, όσο περνάει ο καιρός και θα ανοίγει το χρονικό διάστημα προς τα πίσω -Δεκέμβριο, Ιανουάριο θα μπορεί κανείς να κλείνει ραντεβού- και θα μπορούν να ανοίγουν και περισσότερα ραντεβού μέσα στις μέρες, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός συμπολιτών μας.

Για την παραβατικότητα των ανηλίκων

Είναι από τα κρισιμότερα και πιο δύσκολα ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς που έχουμε να αντιμετωπίσουμε γιατί έχει να κάνει με παιδιά. Η διάσταση της αντιμετώπισης είναι διπλή. Ξεκινώ από την πρώτη, που είναι και της αρμοδιότητάς μου, την αστυνομική. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι υποθέσεις αυτές εξιχνιάζονται και με δυσκολίες γιατί πολλές τα παιδιά που είναι θύματα αρνούνται να συνεργαστούν, να κατονομάσουν και να καταγγείλουν σε πολλά τέτοια περιστατικά. Με εντονότερη και πιο συστηματική αστυνόμευση επιχειρούμε να περιορίσουμε και το εύρος των επιθέσεων. Δεν είναι πάντα εύκολα, γιατί όσο έντονη και πυκνή αστυνόμευση να υπάρχει, πάντα θα υπάρχουν αθέατα σημεία που επιδιώκουν αφελώς, επιπόλαια, ανεξήγητα τα παιδιά να βρίσκονται και να γίνονται οι επιθέσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι και θα το κάνουμε να έχουμε εντονότερη παρουσία -εκεί που κινούνται οι έφηβοι, οι νέοι- πιο ολοκληρωμένη διαχείριση μέσα από το Διαδίκτυο και την παρακολούθηση συγκεκριμένων ιστοσελίδων που προπαρασκευάζονται τέτοιου είδους πράγματα.

Η Αστυνομία κατάφερε σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο της Αθήνας με τη συστηματική της παρουσία να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό. Οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε την παρουσία μας, σε ό,τι αφορά την πρόληψη και φυσικά να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς επιτυχίας σε ό,τι αφορά την εξιχνίαση. Οφείλουμε η παρουσία μας να είναι συστηματική παντού, η επικοινωνία σε κάθε γειτονιά και Δήμο, με τα σχολεία, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τις οικογένειες, την τοπική κοινωνία να είναι συστηματική. Ξεκινάμε μια τέτοιου είδους προσπάθεια. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα ασχοληθεί συνολικά με το ζήτημα αυτό. Για να είμαστε ειλικρινείς στο θέμα της βίας των ανηλίκων, η Αστυνομία έρχεται να διαχειριστεί το τελευταίο στάδιο, μια συνολική μας κοινωνική αποτυχία, στην οικογένεια, την εκπαίδευση, την κοινωνία.

Όταν βλέπεις συμμαθητές και διπλανούς να έχουν τέτοιου είδους επεισόδια μεταξύ τους, παιδιά 14-17 χρονών να έχουν αυτές τις βίαιες συμπεριφορές, το ζήτημα προφανώς δεν είναι μόνο αστυνομικό, μόνο αποτροπή. Το ζήτημα είναι πως θα διαχειριστεί κανείς αυτόν τον πολύ έντονο θυμό, τη στρεβλή λογική που έχουν μέσα τους τα νέα παιδιά και που τα οδηγεί σε συμπλοκές και συγκρούσεις. Δεν απέχει και πολύ από το να γίνει η πολύ μεγάλη ζημιά. Δυστυχώς, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Είναι πανευρωπαϊκό, αν κοιτάξει κάποιος τι συμβαίνει στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, σε πολλές χώρες της Ε.Ε. θα δει πολλά περισσότερα περιστατικά βίας. Οφείλουμε έγκαιρα, με ό,τι εργαλείο έχει η συντεταγμένη Πολιτεία, σε όλους τους χώρους που κινούνται οι νέοι άνθρωποι και θα έλεγα ολιστικά -όχι μόνο αστυνομικά, αλλά κοινωνικά, εκπαιδευτικά, επιστημονικά, με ψυχολόγους- να δούμε όσο πιο βαθιά γίνεται, στη ρίζα του το φαινόμενο αυτό και να το αντιμετωπίσουμε, να το αποδομήσουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούμε αυτό το φαινόμενο να εξελίσσεται και να δημιουργεί τεράστιες αμφιβολίες σε θέματα ασφάλειας στις οικογένειες.

Οδική ασφάλεια: Η βούληση και η κατεύθυνση είναι στην αυστηροποίηση των ποινών

Όλοι, ο καθένας στο πεδίο των αρμοδιοτήτων μας, οφείλουμε να επισημάνουμε πράγματα που πρέπει να κάνουν τους οδηγούς, όλους μας, να συμπεριφερόμαστε πιο υπεύθυνα. Είναι μια κακή χρονιά η φετινή σε ό,τι αφορά στα τροχαία ατυχήματα και δυστυχώς τα θανατηφόρα που αποδεικνύεται στην πράξη ότι οφείλονται σε συγκεκριμένους λόγους: την επιθετική οδήγηση, πολλές φορές ως απόρροια της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Υπάρχουν μια σειρά από παραβάσεις που δυστυχώς συνδέονται ευθέως με θανατηφόρα ατυχήματα. Οφείλουμε εκεί, από τη δική μας την πλευρά -γιατί αυτό έχει να κάνει και με την εκπαίδευση, πώς χορηγούνται οι άδειες, τα διπλώματα- να εξετάσουμε τρόπους αυστηροποίησης. Αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης, όταν διαπιστώνονται αυτές οι παραβάσεις και μάλιστα επαναλαμβανόμενα. Στην αρχή πολύμηνη, μετά ενδεχομένως πολυετής και στο τέλος της ημέρας και οριστική, σε μια σειρά από τέτοιου είδους παραβάσεις. Θα το διαβουλευτούμε και με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία προς την κατεύθυνση αυτή.

Πρέπει να το εξετάσουμε σοβαρά, όχι από γινάτι ή γιατί πρέπει να βάλουμε κάποιον απέναντι. Αν κάποιος μένει απαθής και απλά διαπιστωτικός παρατηρητής απέναντι στα γεγονότα, τότε τα γεγονότα θα γίνουν χειρότερα. Έχουμε, δυστυχώς τέτοιου είδους ζητήματα που -ανάμεσα στα άλλα μπορεί να είναι θέμα φωτισμού, δρόμου, κυρίως στο επαρχιακό δίκτυο- οφείλονται σε αυτού του είδους την επιθετική συμπεριφορά. Είναι προφανές ότι κάτι πρέπει να κάνουμε και ως προς την κατεύθυνση των ποινών, ούτως ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος ακόμη περισσότερο στο να είναι συγκεντρωμένος στην οδήγηση.

Η βούληση και η κατεύθυνση πρέπει να είναι στην αυστηροποίηση εκεί ακριβώς, σε ό,τι αφορά την άδεια της οδηγικής ικανότητας -επαναλαμβάνω- για κάποιες συγκεκριμένες παραβάσεις. Υπάρχουν και κάποιες άλλες, οι οποίες θα είναι πολύ έντονες σε προτεραιότητα για την Τροχαία το επόμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα το διπλοπαρκάρισμα σε αρκετούς δρόμους, στο κέντρο της Αθήνως και άλλων Δήμων, με την κυκλοφοριακή συμφόρηση που προκαλεί.

Είναι η επιτομή της ανευθυνότητας που προκαλεί φοβερή ταλαιπωρία σε όλους τους συμπολίτες μας. Πάει ο άλλος για δέκα λεπτά, για ένα τέταρτο ανάβει τα αλάρμ, να σταματήσει να πάρει καφέ, να κάνει μια κατάθεση, να πάρει χρήματα από το ΑΤΜ, να κάνει τη δουλειά του και να φύγει -και νομίζει ότι αυτό είναι εντάξει- και οι τρεις λωρίδες κυκλοφορίας γίνονται μία. Ήδη κινούμαστε σε αυτό το θέμα, κάθε μέρα η Τροχαία Αττικής κινείται σε συγκεκριμένους δρόμους που παρατηρείται το έντονο πρόβλημα -μας υποδεικνύουν και οι άνθρωποι στις τοπικές κοινωνίες, στην Αυτοδιοίκηση. Άνδρες και γυναίκες της Τροχαίας γράφουν κλείσεις, συνομιλούν με οδηγούς, βεβαιώνουν παραβάσεις.

Κάθε μέρα υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα δρόμων, πολλοί από αυτούς τους δρόμους επαναλαμβάνονται, γιατί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην αντιμετώπιση  τροχαίων παραβάσεων είναι η αποσπασματικότητα. Πολλές φορές γίνεται κάτι για κάποιο χρονικό διάστημα και μετά το σύστημα είτε από μόνο του χαλαρώνει, είτε μπαίνει σε μία λογική αδράνειας, οπότε υπάρχει μία ανεκτικότητα. Θα προσπαθήσουμε και θα το πετύχουμε, με επιμονή και με σωστό σχέδιο, κάποια βασικά πράγματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα της ζωής της πόλης σε ό,τι αφορά την τροχαία αστυνόμευση, να τα εμπεδώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στους συμπολίτες μας στην Αθήνα και στους υπόλοιπους Δήμους του Λεκανοπεδίου.

Η Κυβέρνηση κρίνεται από τους πολίτες για την αποτελεσματικότητά της

Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κρίνονται από τους πολίτες για την αποτελεσματικότητα που επιδεικνύει στα μικρά και τα μεγάλα που συμβαίνουν γύρω μας και απασχολούν την κοινωνία. Αυτό είναι εκείνο που κρίνουν οι πολίτες και όσο η Κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο πρόγραμμά της, στην υλοποίηση των στόχων της, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, των δυσκολιών -πολλές φορές δυσκολιών που κανείς δεν μπορούσε να υπολογίσει ότι θα εμφανιστούν, αλλά αυτό έχει αποκτήσει, δυστυχώς, στοιχεία κανονικότητας με την κλιματική κρίση το τελευταίο διάστημα- και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών, νομίζω ότι θα δικαιολογεί την πολιτική και ιδεολογική πρωτοκαθεδρία, πρωτοπορία στο πολιτικό σκηνικό. Οι πολίτες θέλουν αποτελέσματα και πολιτική που να έχει συντεταγμένες, να έχει σπονδυλική στήλη, να μην είναι τυχοδιωκτική και αποσπασματική.

Εντονότερη αστυνόμευση – Διαρκής η μάχη με την εγκληματικότητα

Προχωρούμε με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς, ήδη έχουν δοθεί τα πρώτα φύλλα πορείας για αρκετές δεκάδες, νομίζω για μερικές εκατοντάδες από αυτούς τους αστυνομικούς, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια κατόπιν και εντολής του Πρωθυπουργού, μιας αναδιάταξης δυναμικού από ανθρώπους που ήταν στην υπηρεσία φύλαξης στόχων για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την εμφανή αστυνόμευση: τις ομάδες ΔΙΑΣ, την ΟΠΚΕ, την Ασφάλεια, τα αστυνομικά τμήματα. Έχουμε ανάγκη από πυκνότερη και εντονότερη αστυνόμευση και για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, στην Ελληνική Αστυνομία γίνεται σε συνεργασία με όλους τους Αξιωματικούς, το Επιτελείο, γίνεται μία τεράστια προσπάθεια αναδιάταξης και ανατοποθέτησης του δυναμικού αυτού σε θέσεις οι οποίες είναι πιο αναγκαίες για μία εντονότερη και αποτελεσματικότερη αστυνόμευση στο πεδίο. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έχουμε και το νου μας και για τα μέτρα ασφάλειας για συγκεκριμένους ανθρώπους, όπως ορίζουν οι νόμοι και οι θεσμοί να φυλάσσονται.

Γι’ αυτόν τον λόγο γίνεται η κίνηση αυτή, για να υπάρχει πιο έντονη αστυνομική παρουσία στις γειτονιές, ήδη υπάρχει αστυνομική παρουσία, να γίνει πιο έντονη, αυτό προφανώς δεν λύνεται μόνο με τους περισσότερους ανθρώπους, θέλει και μία σειρά και από άλλα πράγματα, γι’ αυτό και επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο αλλαγής και δομών στην Ελληνική Αστυνομία, για να ανταποκριθεί πολύ πιο ουσιαστικά, πρακτικά και αποτελεσματικά και στη μορφή, τη διάσταση που έχει πάρει η πόλη της Αθήνας, οι γειτονιές και οι Δήμοι της Αθήνας και στις μορφές και τις εκφάνσεις της εγκληματικότητας, μικρής, μεσαίας και μεγαλύτερης εγκληματικότητας και στην αξιοποίηση της τεχνολογίας. Η μάχη και το μέτωπο με την εγκληματικότητα σε κάθε διάστασή του, είναι μία μάχη συνεχής. Μία μάχη κατά την οποία χάνουμε, ορισμένες φορές κάποιες μάχες, κερδίζουμε άλλες, το σίγουρο είναι ότι η βούλησή μας είναι τον πόλεμο να τον κερδίζουμε, εμπεδώνοντας ένα αίσθημα ασφάλειας με όλο αυτό το σχέδιο που συζητήσαμε προηγουμένως.

φωτογραφία αρχείου