Το Ηράκλειο τίμησε τον Άγιο Τίτο και τη μνήμη των σφαγιασθέντων της 25ης Αυγούστου του 1898
Το Ηράκλειο τίμησε το πρωί της Παρασκευής 25ης Αυγούστου 2023 τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου Κρήτης.
Ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκαν στον ιστορικό Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.Ευγένιου , παρουσία και του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, στον αύλειο χώρο του ναού, για τους σφαγιασθέντες την 25η Αυγούστου του 1898 χριστιανούς. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Μάξιμο Σενετάκη, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Μιχάλη Γαυγιωτάκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου-Ταξίαρχο Αντώνη Πραγιά , τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ηρακλείου – Λασιθίου Σταύρο Καλογεράκη, τον εκπρόσωπο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Μιχάλη Χρυσό, τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Η. Στέλιο Βοργιά, τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ηρακλείου της Ν.Δ Βαγγέλη Καρκανάκη, την Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Μαρία Κασωτάκη, την Πρόεδρο του Συλλόγου Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου Χριστίνα Χατζηαδάμ και την Πρόεδρο του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης Εβελίνα Μπάκιντα.
Το «παρών» στην τελετή έδωσαν επίσης Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας , οι Αντιπεριφερειάρχες Νίκος Συριγωνάκης, Ειρήνη Χουδετσανάκη, οι Αντιδήμαρχοι Στέλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη, Γιάννης Αναστασάκης, Ρένα Παπαδάκη και Γιώργος Καραντινός , η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ευγενία Στυλιανού, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γεωργία Μηλάκη και Γιώργος Ματαλλιωτάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νίκος Γιαλυτάκης, Γιώργος Αργιμανάκης, Νίκος Αγγελάκης, ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης, κ.α..
Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Επέτειο της 25ης Αυγούστου 1898
Για την Ιστορία του τόπου μας τα γεγονότα της 25ης Αυγούστου 1898, αποτελούν την τελευταία πράξη της Τουρκικής Κατοχής. Ένα ακόμη βαρύτατο τίμημα που έμελλε να υποστεί ο Κρητικός λαός. Μια απροσμέτρητα ζοφερή σελίδα στην συλλογική μας Μνήμη.
Την ημέρα εκείνη, μία συμβολική κίνηση αλλαγής στο οθωμανικό διοικητικό σύστημα, με την τοποθέτηση χριστιανών φορολογικών υπαλλήλων στην πόλη –καθώς οι Μεγάλες Δυνάμεις είχαν αποφασίσει ένα καθεστώς ειδικής Αυτονομίας για την Κρήτη– ήταν η απαρχή για τις πρωτοφανούς αγριότητας σφαγές του άμαχου πληθυσμού της πόλεώς μας από τον εξαγριωμένο τουρκικό όχλο, που επιδόθηκε συνάμα σε εκτεταμένες καταστροφές κτιρίων και περιουσιών. Όλα συντελέσθηκαν με την παρότρυνση των τουρκικών στρατιωτικών και διοικητικών αρχών. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και Άγγλοι στρατιώτες.
Οι ωμότητες των Τούρκων ανάγκασαν τις Μεγάλες Δυνάμεις να αντιδράσουν. Η Κρητική Πολιτεία, που συγκροτήθηκε υπό τις αποφάσεις τους, ήταν το μεταβατικό στάδιο πριν από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, την 1η Δεκεμβρίου 1913.
Η ιστορική ετούτη ημέρα για το Ηράκλειο συνυπάρχει με την εορτή του Αγίου Τίτου, σπουδαίας μορφής της Χριστιανοσύνης και πρώτου Επισκόπου της Εκκλησίας της Κρήτης. Για την ξεχωριστή αυτή θρησκευτική επέτειο, εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά.
Δήλωση Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη
Μία σημαντική μέρα σήμερα για το Ηράκλειο που συνδέει δύο σημαντικά ιστορικά γεγονότα: Την σφαγή των χριστιανών το 1898 στον αγώνα τους για Ελευθερία από τους Οθωμανούς, και την εορτή του Αγίου Τίτου, μαθητή του Απόστολου Παύλου και πρώτου Επισκόπου Κρήτης.
Ως Περιφέρεια Κρήτης τιμούμε τους ήρωες μας και διαχρονικά τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιζόμενων προγόνων μας για την ελευθερία της πατρίδας μας. Παράλληλα για την εορτή του Αγίου Τίτου ευχόμαστε στους Αρχιερείς, στον κλήρο και στους πολίτες, χρόνια πολλά, υγεία σε όλους.