Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Παιδική σεξουαλική κακοποίηση στο διαδίκτυο

Αναγνώριση περιεχομένου παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

O INHOPE, o Διεθνής Οργανισμός Ανοικτών Γραμμών Καταγγελιών Παράνομου Περιεχομένου στο Διαδίκτυο (www.inhope.org) έχει ως στόχο την απομάκρυνση του παράνομου περιεχομένου από το διαδίκτυο για να μην βρεθείτε εσείς και τα παιδιά σας αντιμέτωποι με εικόνες ή/και βίντεο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο INHOPE θέλει να διασφαλίσει ότι οι χρήστες του διαδικτύου γνωρίζουν τον όρο «υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης» (CSAM) και τι είδους περιεχόμενο πρέπει να καταγγέλλεται. Ο INHOPE επίσης προσφέρει συμβουλές για το πως να προστατεύετε τις φωτογραφίες παιδιών και νέων από το να μην καταλήξουν στα χέρια κακόβουλων χρηστών.

Ως «υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης» (Child Sexual Abuse Material-CSAM) θεωρούνται οι εικόνες ή βίντεο ενός ατόμου κάτω από 18 ετών που συμμετέχει ή παρουσιάζεται σαν να συμμετέχει σε σεξουαλική δραστηριότητα.

Τι είναι το CSAM;
Με βάση τη νομοθεσία, δεν θεωρείται παράνομο το πορνογραφικό υλικό στο οποίο απεικονίζονται άτομα άνω των 18 ετών. Ωστόσο, σε διάφορες ιστοσελίδες συναντάμε συχνά ετικέτες όπως “έφηβος/η”, “μόλις 18” ή παρόμοιους χαρακτηρισμούς. Αυτό από μόνο του δεν καθιστά το υλικό παράνομο, καθώς απεικονίζει άτομα 18 ετών και άνω. Σε αυτές τις περιπτώσεις το περιεχόμενο δεν χαρακτηρίζεται CSAM.
Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες για τυχόν περιεχόμενο που συναντήσατε καταγγείλτε το στην Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών για το Παράνομο Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, SafeLine (www.safeline.gr). Ειδικοί αναλυτές της Γραμμής θα ελέγξουν το περιεχόμενο και αν εξακριβωθεί ως παράνομο θα το προωθήσουν στη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας ή/και την Interpol μέσω της κοινής βάσης δεδομένων όλων των ανοικτών γραμμών καταγγελίας-μελών του INHOPE.
Σε πολλές χώρες εικόνες/βίντεο που απεικονίζουν παιδιά με ακατάλληλο τρόπο, εντελώς ή μερικώς γυμνά ή παρουσιάζουν εικόνες που επικεντρώνονται στα γεννητικά τους όργανα είναι παράνομες και πρέπει να καταγγέλλονται στην SafeLine.

Σκεφτείτε πριν βάλετε κάποιο #hashtag

Τα hashtags όπως #cleankids #splishsplash #pottytraining #naptime χρησιμοποιούνται συχνά από κακόβουλους χρήστες για να βρουν εικόνες παιδιών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Child Rescue Coalition.
Υποδεικνύοντας λέξεις-κλειδιά ή θέματα ενδιαφέροντος, το hashtag μιας εικόνας την εισάγει σε έναν κατάλογο που έχει δημιουργηθεί από το κοινωνικό δίκτυο και καθιστά την εικόνα εύκολο να εντοπιστεί από άλλους χρήστες. Αυτά τα hashtags χρησιμοποιούνται από τους γονείς όταν δημοσιεύουν εντελώς αθώες φωτογραφίες των παιδιών τους ή από εφήβους όταν δημοσιεύουν selfies, αλλά θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν από άτομα με κακόβουλο ενδιαφέρον για παιδιά.
Οι αθώες εικόνες συχνά αντιγράφονται, επεξεργάζονται και χρησιμοποιούνται με παράνομο τρόπο. Για παράδειγμα, ορισμένες εικόνες με CSAM τακτικά περιλαμβάνουν μεγεθυμένες εικόνες σημείων του σώματος παιδιών που παίζουν στην παραλία.
Οι εικόνες που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο μπορεί να μείνουν εκεί για πάντα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός INHOPE ενθαρρύνει τους πάντες να σκέφτονται πριν δημοσιεύσουν περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Αναρωτηθείτε αν το παιδί σας θα ήταν χαρούμενο σε περίπτωση που αυτή η εικόνα του παραμείνει διαθέσιμη στο διαδίκτυο ακόμα και στην ενήλικη ζωή του.
Ελέγξτε ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης όλων των μελών της οικογένειας είναι ενεργοποιημένες σωστά – ιδανικά στη μέγιστη ασφάλεια – και να είστε πολύ προσεκτικοί στις ετικέτες (hashtags) που βάζετε στις φωτογραφίες των παιδιών σας για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα κακόβουλοι χρήστες να ανακαλύψουν αυτές τις εικόνες.

Για επιπλέον υποστήριξη

Φόρμα για καταγγελία παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο:
https://www.safeline.gr/kane-mia-kataggelia/
Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου: www.saferinternet4kids.gr
Γραμμή Βοηθείας Helpline: www.help-line.gr
Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών Παράνομου Περιεχομένου: www.safeline.gr

«Την αποκλειστική ευθύνη της παρούσας έκδοσης φέρει ο συγγραφέας της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φέρει καµία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των περιεχοµένων σ’ αυτήν πληροφοριών.»

 saferinternet4kids.gr