Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Συμφωνία για σιτηρά: Το Κρεμλίνο «προειδοποιεί» επισείοντας κινδύνους ασφαλείας

Η συνέχιση των εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, όπως προτείνει το Κίεβο, θα σήμαινε «ορισμένους κινδύνους» ασφαλείας, προειδοποίησε το Κρεμλίνο μετά την άρνηση της Μόσχας να παρατείνει την ισχύ της σχετικής συμφωνίας.

«Απουσία των κατάλληλων εγγυήσεων ασφαλείας, τίθενται ορισμένοι κίνδυνοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προσθέτοντας ότι «αν γίνει κάτι χωρίς την Ρωσία, αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να ληφθούν υπ΄όψιν».

Επιπλέον της συγκαλυμμένης απειλής, το Κρεμλίνο κατηγόρησε το Κίεβο ότι χρησιμοποίησε τον θαλάσσιο δίαυλο για την εξαγωγή σιτηρών «για στρατιωτικούς σκοπούς».

«Δεν είναι μυστικό για κανέναν, είναι προφανές ότι η ζώνη αυτή χρησιμοποιήθηκε από το Κίεβο για στρατιωτικούς σκοπούς» είπε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ λίγες ώρες μετά την λήξη τα μεσάνυκτα της ισχύος της διεθνούς συμφωνίας στην οποία κατέληξαν Κίεβο και Μόσχα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Τουρκίας.

Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε «ξεδιάντροπη» την στάση των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες, κατά την γνώμη του, δεν επέτρεψαν την εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας από την ρωσική πλευρά, γεγονός που, κατ’ αυτόν, προκάλεσε την αποχώρηση της Μόσχας.

«Δεν φταίει ο κ. Γκουτέρες», είπε αναφερόμενος στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Η Ρωσία θεωρεί ότι η συμφωνία δεν επέτρεψε την άρση των εμποδίων και των κυρώσεων που βαρύνουν τις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, όπως θα έπρεπε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έδωσε επίσης την διαβεβαίωση ότι η Μόσχα είναι «αναμφίβολα» έτοιμη να εξαγάγει δωρεάν σιτηρά προς τις χώρες της Αφρικής που τα έχουν ανάγκη.

Αυτή η πρόταση θα συζητηθεί με τους αφρικανούς εταίρους της Μόσχας κατά την διάρκεια της επόμενης συνάντησης κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στο τέλος του Ιουλίου στην Αγία Πετρούπολη, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Χθες, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την νύκτα «πλήγμα αντιποίνων», που επέτρεψε την καταστροφή «των εγκαταστάσεων όπου προετοιμάσθηκαν τρομοκρατικές ενέργειες κατά της Ρωσίας με την χρησιμοποίηση ναυτικών drones», μία ημέρα μετά την ουκρανική επίθεση κατά της γέφυρας της Κριμαίας.

«Ο τόπος κατασκευής τους σε ναυπηγείο κοντά στην πόλη της Οδησσού» επλήγη και «περί τους 70.000 τόνους» καυσίμων καταστράφηκαν εντός «εγκαταστάσεων αποθήκευσης» κοντά στην Οδησσό και στο Μικολάιφ, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Νωρίτερα χθες  ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι «έξι ρωσικοί πύραυλοι Kalibr» που εκτοξεύθηκαν κατά της Οδησσού, καταστράφηκαν από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, αλλά το ωστικό κύμα και συντρίμμια πυραύλων «προκάλεσαν ζημιές σε λιμενικές εγκαταστάσεις και ιδιωτικές κατοικίες».