Προσέξτε κι αυτό το Πάσχα – Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί (βίντεο)
Η κατανάλωση αλκοόλ είναι μια από τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων. Πότε, όμως, μπορείς να οδηγήσεις με ασφάλεια μετά την κατανάλωση αλκοόλ;
Τα παρακάτω στοιχεία προέρχονται από μελέτη του βρετανικού ινστιτούτου για την οδική ασφάλεια, όπου ανάλογα με το είδος και την ποσότητα του αλκοολούχου ποτού, αναφέρονται οι ώρες που πρέπει να περάσουν προκειμένου κάποιος να μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια και πάλι.
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό παίζουν και άλλα χαρακτηριστικά όπως ο σωματότυπος, το φύλο, το βάρος, την ηλικία, τον μεταβολισμό και άλλα. Έτσι, καθίσταται σαφές πως τα παρακάτω χρονικά διαστήματα είναι σχετικά και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα για το σύνολο των οδηγών και τη νομοθεσία που διαφέρει από χώρα σε χώρα. Να θυμάστε, πως το λευκό κρασί εμφανίζεται παρακάτω με μεγαλύτερα διαστήματα απορρόφησης, καθώς η δοσολογία αφορά μεγαλύτερη ποσότητα έναντι ενός ισχυρού αλκοολούχου ποτού.
Λευκό κρασί (13,5% αλκοόλ)
1 ποτήρι: 3,5 ώρες
2 ποτήρια:7 ώρες
3 ποτήρια: 10,5 ώρες
4 ποτήρια: 14 ώρες
5 ποτήρια: 17,5 ώρες
Ισχυρά αλκοολούχα (40% αλκοόλ)
1 ποτήρι: 1,5 ώρες
2 ποτήρια: 3 ώρες
3 ποτήρια: 4,5 ώρες
4 ποτήρια: 6 ώρες
5 ποτήρια: 7,5 ώρες
Μπύρα (5% αλκοόλ)
1 ποτήρι: 2,5 ώρες
2 ποτήρια: 5 ώρες
3 ποτήρια: 7,5 ώρες
4 ποτήρια: 10 ώρες
5 ποτήρια: 12,5 ώρες
Για ένα καλό Πάσχα και για να επιστρέψετε αρτιμελείς στο σπίτι σας μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, καλό θα ήταν να μην καταναλώσετε καθόλου αλκοόλ από τη στιγμή που θα οδηγήσετε το όχημά σας.
Το παρακάτω βίντεο της Περιφέρειας Κρήτης, έχει σκοπό να αφυπνίσει τους οδηγούς και να αναδείξει τη σοβαρότητα του προβλήματος αλκοόλ και οδήγησης.