Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Χρήσιμες συμβουλές για προστασία από ηλεκτρονικές απάτες

Τα ηλεκτρονικά εγκλήματα ή απάτες αποτελούν ουσιαστικά τους τρόπους με τους οποίους κάποιοι επιτήδειοι έχουν σκοπό  να αποκομίσουν χρήματα από ανυποψίαστους ιδιώτες ή επιχειρήσεις.

Πολλοί πέφτουν σε αυτή την παγίδα, αφού η βασική τακτική που χρησιμοποιείται είναι η συλλογή πληροφοριών μέσω μηχανισμών που λειτουργούν από ξεχωριστά άτομα και όχι από αυτοματοποιημένα συστήματα.

Οι  συμβουλές που ακολουθούν έχουν σκοπό στο να βοηθήσουν τους πολίτες να προστατευθούν.

Συμβουλές:

  1. Να ελέγχετε τακτικά τους ψηφιακούς λογαριασμούς σας.
  2. Να ελέγχετε τακτικά οποιοδήποτε λογαριασμό και να ειδοποιήσετε τον οργανισμό με τον οποίο συνεργάζεστε εάν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο.
  3. Να διεκπεραιώνετε τις διαδικτυακές πληρωμές σας μόνο μέσω ασφαλών ιστοσελίδων (π.χ. ελέγχετε ότι στο URL υπάρχει η σήμανση ασφαλείας με την κλειδαριά ή ότι υπάρχει το s μετά το γνωστό http) και παράλληλα να χρησιμοποιείτε ασφαλή σύνδεση στο διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα η σύνδεσή σας με το δίκτυο του παρόχου σας όχι ανοικτά δίκτυα Wi-Fi.
  4. Η τράπεζά σας ή άλλος οργανισμός πχ Facebook, Google ή Microsoft ποτέ δεν θα ζητήσει ευαίσθητες πληροφορίες όπως οι κωδικοί του λογαριασμού σας μέσω τηλεφώνου, μηνύματος ή email. Οι  κωδικοί σας είναι προσωπικοί και δεν πρέπει να του μοιράζεστε με κανένα.
  5. Όπου είναι εφικτό συνιστάται η χρήση διπλής ταυτοποίησης (π.χ. με επιβεβαιωτικό SMS, αποτύπωμα ή αποστολή email.
  6. Εάν μια προσφορά ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, συνήθως αποτελεί απάτη.
  7. Να διατηρείτε τις προσωπικές σας πληροφορίες ασφαλισμένες.
  8. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αναφορικά με τις προσωπικές πληροφορίες που μοιράζεστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ). Οι απατεώνες δυνατόν να χρησιμοποιήσουν τέτοιες πληροφορίες για δημιουργία πλαστών εγγράφων ή για να στήσουν μια απάτη με στόχο εσάς.
  9. Εάν θεωρήσετε ότι δώσατε λεπτομέρειες του λογαριασμού σας σε έναν απατεώνα επικοινωνήστε άμεσα με την τράπεζά σας.
  10. Πάντα να αναφέρετε οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση ή απόπειρα απάτης στην Αστυνομία, ακόμη και εάν δεν πέσετε θύμα κάποιας διαδικτυακής απάτης ή εγκλήματος.