Συνάντηση ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας της Αυστραλίας Richard Marles, στην Καμπέρα
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αυστραλία, συναντήθηκε την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022, με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας της Αυστραλίας κ. Richard Marles, στο Κοινοβούλιο, στην Καμπέρα.
Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, οι κ.κ. Χαρδαλιάς και Marles επιβεβαίωσαν την ισχυρή και μακροχρόνια φιλία μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστραλίας, η οποία εδράζεται σε ιστορικούς, πολιτιστικούς και ομογενειακούς δεσμούς, καθώς και στους διαχρονικά κοινούς αγώνες τους για τις αξίες της Ειρήνης, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών υπήρξαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστραλίας, προοπτικές και δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσής της σε πολλαπλά πεδία, όπως η συνεργασία στον τομέα της Άμυνας και της Αμυντικής Βιομηχανίας, στην ασφάλεια της υγείας και στις αναδυόμενες τεχνολογίες.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Αυστραλίας για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά και τη ρητορική αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο έδαφος, στη θάλασσα και στον αέρα, η οποία έχει μεταφερθεί και στο πεδίο με ρεκόρ υπερπτήσεων, παραβιάσεων και παραβάσεων του Εθνικού Εναέριου μας Χώρου και των Χωρικών μας Υδάτων. Υπογράμμισε, ότι απέναντι σε αυτή την ασταθή κατάσταση, η Ελλάδα προωθεί την Αμυντική Διπλωματία και τη γόνιμη περιφερειακή συνεργασία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και κατά συνέπεια του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), έχοντας αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.
Συζητήθηκε επίσης, η απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η οποία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο -και έχουν καταδικάσει από την πρώτη στιγμή και οι δύο χώρες- και οι επιπτώσεις της σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, τόσο στα θέματα της ασφάλειας και της σταθερότητας, όσο και στον τομέα των οικονομιών, καθώς και οι συντονισμένες αντιδράσεις του ΝΑΤΟ και των Διεθνών Οργανισμών.