Κανόνες ασφαλείας για τους κυνηγούς
Ο υπεύθυνος και καλός κυνηγός οφείλει να λαμβάνει κάποια μέτρα ασφαλείας τόσο στο μέρος που θα πάει για κυνήγι όσο και στο ίδιο του το σπίτι. Εφαρμόζοντας αυτά τα μέτρα θα αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα ή και δυστυχήματα που πολλές φορές συμβαίνουν.
Το κυνηγετικό όπλο από μόνο του δεν μπορεί να κάνει σε κανέναν κακό. Πρέπει να μεσολαβήσει η πρόθεση ή η αμέλεια κάποιου ανθρώπου, οπότε μπορεί να μετατραπεί σε φονικό όργανο.
Η απροσεξία του ανθρώπου όμως, η αμέλεια, το έλλειμα της εκπαίδευσης είναι αυτά που οδηγεί σε τραγωδίες. Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που δεν γνωρίζουν ή παραμελούν τους κανόνες της κυνηγετικής συμπεριφοράς προς τους άλλους και προς το περιβάλλον.
Ο ασφαλής χειρισμός του όπλου και η ασφαλής συμπεριφορά είναι μέγιστης σημασίας τόσο για τους νέους κυνηγούς αλλά και τους παλαιούς.
-Όλα τα όπλα πρέπει να είναι τέλεια ελεγμένα και διατηρημένα σε καλή κατάσταση.
-Να τα εμπιστεύεστε τακτικά στα χέρια ενός επαγγελματία.
– Αν χρειαστεί να μεταφέρετε τα κυνηγετικά σας όπλα με αυτοκίνητο, πρέπει να είναι άδεια και «λυμένα» μέσα σε θήκη.
-Στο σπίτι, τα όπλα είναι λυμένα και τακτοποιημένα σε ασφαλές σημείο στο οποίο δεν έχουν πρόσβαση παιδιά, άτομα που δεν ξέρουν καν την χρήση τους ή ακόμα και κακοποιοί. Καλό είναι να έχουμε ντουλάπι-οπλοθήκη ασφαλείας.
-Όσον αφορά τα φυσίγγια, θα πρέπει να βρίσκονται σε ξεχωριστό μέρος από εκεί που έχουμε το όπλο και φυσικά το μέρος αυτό πάντα να κλειδώνει και να μην είναι προσιτό.
-Να θεωρείτε πάντοτε ότι ένα δεμένο όπλο είναι ένα γεμάτο όπλο, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες.
-Έπειτα από ένα δύσκολο πέρασμα ή μια πτώση, ρίξτε μια ματιά στο εσωτερικό της κάννης: το χιόνι, τα φύλλα ή το χώμα μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη κατά τον πυροβολισμό.
-Κατά τη διάρκεια του κυνηγίου, μην κρατάτε το δάκτυλο στη σκανδάλη.
-Χρησιμοποιείτε το κατάλληλο για κάθε όπλο φυσίγγι.
-Μην εμπιστεύεστε ποτέ την ασφάλεια.
-Κατά τη διάρκεια του κυνηγίου, αφαιρέστε τον αορτήρα από το τουφέκι: μπορεί να γίνει αιτία ατυχήματος.
– Όταν κλείνετε το τουφέκι σας, κρατάτε πάντα τις κάννες προς το έδαφος και ανεβάζετε το κοντάκι – όχι το αντίθετο.
-Ποτέ μην πυροβολείτε προς την μεριά ενός θάμνου, γιατί δεν μπορείτε να ξέρετε τι κρύβεται πίσω του.
-Ποτέ μην πυροβολείτε στην κατεύθυνση ενός ατόμου, έστω και αν μοιάζει να είναι αρκετά εκτός βεληνεκούς.
-Αν κυνηγάτε με μονόβολα: Προσοχή στους εξοστρακισμούς σε παγωμένο έδαφος, χαλίκι, επιφάνειες νερού, κορμούς δέντρων κ.λπ. Βεβαιωθείτε ότι η τουφεκιά σας θα καταλήξει στο έδαφος. Ποτέ μην πυροβολείτε πάνω από τη γραμμή του ορίζοντα.
-Κατά τη διάρκεια του κυνηγίου και ιδίως στο καρτέρι, οφείλετε να ενημερώσετε τον κυνηγό που είναι δίπλα σας αν αλλάξετε θέση.
-Φροντίζετε πάντα να φοράτε κάποιο ρούχο με έντονο χρωματισμό για να γίνεστε εύκολα αντιληπτός από τους άλλους κυνηγούς.
-Όταν κρατάτε το όπλο θα πρέπει πάντα οι κάννες του (έστω κι αν είναι αποδεδειγμένα άδειο) να βλέπουν προς τον ουρανό ή το έδαφος.
-Όταν σας πλησιάσει κάποιος (άλλος κυνηγός στο βουνό, θηροφύλακας, βοσκός κ.λπ.) για να σας μιλήσει, αμέσως «σπάτε» το όπλο σας (δίκαννο), δηλαδή το ανοίγετε και αν έχετε καραμπίνα τραβάτε πίσω το κλείστρο αδειάζοντας τη θαλάμη. Το ίδιο κάνετε μόλις επιστρέψετε στο αυτοκίνητο και μιλάτε με τους υπόλοιπους για κάποια αλλαγή τοποθεσίας.
-Αν αποφασίσετε να μετακινηθείτε σε άλλο μέρος, τα όπλα αδειάζονται αμέσως και μπαίνουν στις θήκες τους για να ξαναβγούν εκ νέου στον επόμενο προορισμό.
-Ποτέ δεν τουφεκίζουμε στο ύψος του ανθρώπου σε χώρους με περιορισμένη ορατότητα, όπως για παράδειγμα σε ελαιώνες.
-Ποτέ δεν τουφεκίζετε κάτι χωρίς να το δείτε καλά και να ξέρετε τι βρίσκεται πίσω από αυτό.
-Όταν κυνηγάτε με παρέα στο βουνό πάνω από δύο άτομα, πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν θα σηκώσετε το ντουφέκι, και μόνο όταν βεβαιωθείτε απολύτως ότι δεν υπάρχει κανείς απέναντί σας, τότε και μόνο τότε θα πατήσετε τη σκανδάλη.
– Πολλές φορές χρειάζεται να περάσετε στον κυνηγότοπο διάφορους χαμηλούς φράχτες από σύρματα ή κορμούς. Είναι απαραίτητο να αδειάσετε το όπλο μας και να το δώσετε στον συγκυνηγό σας όχι μόνο για ασφάλεια αλλά για να έχετε ελεύθερα και τα χέρια σας. Το ίδιο κάνετε (ανοίγετε και αδειάζετε το όπλο) όταν θέλετε να περάσετε κάποιο ρυάκι με πυκνή βλάστηση που εμποδίζει την ορατότητα εκεί που πατάτε, καθώς επίσης και αν πρόκειται να πατήσετε πάνω σε κάποιους πεσμένους κορμούς ή κλαδιά που γλιστρούν από την πρωινή υγρασία.
-Αν κάποιος συγκυνηγός σας ζητήσει να δει το όπλο σας, πάντα πρέπει να το αδειάσετε και να του το δώσετε ανοικτό.
-Ακόμη και μέσα στο σπίτι, αν ένας φίλος ζητήσει να δει το όπλο σας πρέπει να το βγάλετε από την οπλοθήκη-ντουλάπι και να το δώσετε αφού πρώτα το ανοίξετε, ασχέτως αν γνωρίζετε ότι είναι άδειο.
-Κατά την επιστροφή στο αυτοκίνητο, ποτέ δεν αφήνετε το όπλο «δεμένο» να ακουμπάει πάνω του. Έχει συμβεί πολλές φορές να μπουν όλοι μέσα στο αυτοκίνητο, να ξεχαστεί το όπλο στηριγμένο όρθιο και στην εκκίνηση να πέσει το όπλο κάτω και να εκπυρσοκροτήσει.
-Το όπλο πάντα πρέπει να είναι και να φαίνεται άδειο και ασφαλές.