Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Νέος Ποινικός Κώδικας: Αυστηροποιούνται οι ποινές για τα σεξουαλικά εγκλήματα

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται σήμερα από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το σχέδιο νόμου με ένα ευρύ φάσμα αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας,   ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει αλλαγή ποινών στο αδίκημα της αλιείας στα χωρικά ύδατα της χώρας, στον εμπρησμό δασών και την βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν, κινούνται στην αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών για συγκεκριμένα εγκλήματα, στην αυστηροποίηση της απόλυσης «υπό όρους» των καταδίκων που τελούν κατ’ επανάληψη σοβαρά αδικήματα, στην επαναφορά και διεύρυνση του αξιοποίνου στα αδικήματα εμπρησμού, εκρήξεων και πλημμυρών και στην κατά προτεραιότητα διεξαγωγή ανακρίσεων αλλά και διαδικασιών στο ακροατήριο για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Παραδείγματα των αλλαγών, είναι η επαναφορά του αδικήματος της αλιείας στα χωρικά ύδατα της χώρας μας, αλλά και αλλαγή στο πλαίσιο ποινής της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης που προκαλεί παραμόρφωση (π.χ. επίθεση με βιτριόλι, η οποία πλέον από ανώτατο όριο 10 ετών, μπορεί να φτάσει μέχρι τα 15 έτη). Υπενθυμίζεται, ότι αυτό το αίτημα για μετατροπή κατηγορίας έχει η κατηγορούμενη στη δίκη με το βιτριόλι.

Αντίστοιχα, το αδίκημα του εμπρησμού δασών τυποποιείται πλέον μόνο ως κακούργημα και στη βασική του μορφή με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης έως 8 έτη και χρηματική ποινή.