Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Αυτοπροστασία και Αυτοάμυνα στο σπίτι σας

Ξεκινώντας με έναν πολύ καλό φωτισμό στο εξωτερικό του σπιτιού σας, ήδη έχετε κάνει ένα σημαντικό βήμα για τους ανεπιθύμητους … εισβολείς.

Μπορείτε να τοποθετήσετε συναγερμό ή κάγκελα αν το κρίνετε απαραίτητο καθώς και μια θωρακισμένη πόρτα. Αν τα οικονομικά σας δεν το επιτρέπουν,  μια άλλη λύση είναι ένας εξωτερικός προβολέας και μην ξεχνάμε τους πιστούς μας φίλους που πάντοτε είναι χρήσιμοι, δηλαδή τα σκυλιά.

Φροντίστε το κινητό σας τηλέφωνο να είναι πάντοτε φορτισμένο και κατά προτίμηση να βρίσκεται στο υπνοδωμάτιο.

Αν μένετε σε  μονοκατοικία μπορείτε να προσθέστε δυνατό φωτισμό με φωτοκύτταρα που αναβοσβήνουν  και θα ακολουθούν στον χώρο τον οποιονδήποτε εισβολέα και, κάμερες που θα παρακολουθούν και θα καταγράφουν τα πάντα.

Όσον αφορά την Αυτοάμυνα στο σπίτι και Νόμος, ανάλογα με την Ελληνική νομοθεσία, για να μπορεί να πει κανείς ότι έπραξε Νόμιμη Αυτοάμυνα στο σπίτι σημαίνει ότι το έκανε ΜΟΝΟ αν δεχτεί ο ίδιος ή μέλος της οικογένειας του ΕΠΙΘΕΣΗ και το έπραξε ΑΟΠΛΟΣ. Και αυτό γίνεται κατανοητό αν δει κανείς τι θεωρείται ΟΠΛΟ ανάλογα με τον ΝΟΜΟ.

Σύμφωνα με τον Ν. 2168/1993 Άρθρο 1

«Όπλο είναι κάθε μηχάνημα, το οποίο εκ κατασκευής, μετατροπής ή τροποποίησης, με ωστική δύναμη που παράγεται με οποιονδήποτε τρόπο, εκτοξεύει βλήμα, βλαπτικές χημικές ή άλλες ουσίες, ακτίνες ή φλόγες ή αέρια και μπορεί να επιφέρει κάκωση ή βλάβη της υγείας σε πρόσωπα ή βλάβη σε πράγματα ή να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως και κάθε συσκευή, που μπορεί να προκαλέσει με οποιονδήποτε τρόπο τα ανωτέρω αποτελέσματα. Στην έννοια του όπλου περιλαμβάνεται οποιοδήποτε πυροβόλο όπλο και ιδίως πολεμικά τυφέκια, πολυβόλα, υποπολυβόλα, πιστόλια, περίστροφα, όπλα κρότου – αερίων, βαρέα όπλα, όπλα πυροβολικού και όπλα ευθυτενούς ή καμπύλης τροχιάς, καθώς επίσης χειροβομβίδες και νάρκες κάθε τύπου».

Παρ.4 άρθρο 1 Ν.3944/2011, ΦΕΚ Α 67/5.4.2011

Όπλα θεωρούνται επίσης τα αντικείμενα που είναι πρόσφορα για επίθεση ή άμυνα και ιδιαίτερα:

α. Μηχανισμοί και κάθε μέσο εκτόξευσης χημικών ουσιών (Σπρέι ή πιστόλι πιπεριού) ή εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας (Stun-gun).

β. Μαχαίρια ΚΑΘΕ είδους, ΕΚΤΟΣ εκείνων που η κατοχή τους ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ για οικιακή ή επαγγελματική ή εκπαιδευτική χρήση, τέχνη, θήρα, αλιεία ή άλλη συναφή χρήση (Για τους φαντασμένους Δείτε – διατάξεις γ. δ.).

γ. Μεταλλικές γροθιές, αστυνομικές ράβδοι, ρόπαλα μεταλλικά ή μη και ρόπαλα συνδεδεμένα με αλυσίδα ή σχοινί (νουντσάκου).

δ. Σπάθες, λόγχες, ξίφη, ξιφίδια, ξιφολόγχες, στιλέτα, τόξα και βαλλίστρες.

ε. Αντικείμενα ή μέσα που χρησιμοποιούνται για εκτόξευση ουσιών που αναφλέγονται αυτόματα ή περιέχουν αναισθησιογόνες ή ερεθιστικές χημικές ουσίες και προορίζονται για επίθεση ή άμυνα.

στ. Τυφέκια αλιείας (ψαροντούφεκο), που εκτοξεύουν αιχμηρό μεταλλικό αντικείμενο (καμάκι).