Μορφές βίας και συνέπειες στον άνθρωπο
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ξεπεράσεις τα όρια στις σχέσεις. Προειδοποίηση περιεχομένου: Αυτό το άρθρο εξετάζει διάφορες μορφές βίας στις σχέσεις που μπορεί να είναι τραυματικές για να διαβάσετε. Θα μπορούσε να είναι φωνές, απειλές, ανάγνωση γραπτών μηνυμάτων κάποιου, να τους πεις με ποιους μπορούν ή δεν μπορούν να κάνουν παρέα, πιέζοντάς τους να κάνουν σεξ ή ασκούν σωματική βία. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι, αλλά βασικά η υπέρβαση των ορίων είναι οποιαδήποτε συμπεριφορά που κάνει κάποιον να αισθάνεται εκφοβισμό, έλεγχο, ανασφάλεια ή έλλειψη σεβασμού. Δεν υπάρχει ενιαία «έκδοση» βίας, επομένως μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές. Υπάρχουν όμως ορισμένοι τύποι βίας που είναι εξαιρετικά συνηθισμένοι που θα πρέπει να μπορείτε να αναγνωρίσετε όταν τους βλέπετε, είτε πρόκειται για τη δική σας σχέση είτε για κάποιον άλλο.
Μορφές Βίας σε Σχέσεις και Οικογένειες
- Έλεγχος και καταναγκασμός
Κάποιος που είναι βίαιος θα επαναλαμβάνει συχνά τη συμπεριφορά του για μεγάλο χρονικό διάστημα, διαμορφώνοντας ένα πρότυπο βίαιης συμπεριφοράς. Η βία μπορεί να ξεκινήσει με μικρούς τρόπους στις σχέσεις και με την πάροδο του χρόνου να γίνει πιο ακραίες μορφές ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας. Μερικές φορές, κάποιος που είναι βίαιος μπορεί να προσπαθήσει να χωρίσει τον σύντροφό του από τους φίλους και την οικογένειά του, οπότε δεν έχει πού να στραφεί, για παράδειγμα… Μπορεί να είναι αγενείς με τους φίλους του συντρόφου τους, οπότε ο σύντροφός τους δυσκολεύεται να διατηρήσει τις κοινωνικές του σχέσεις. Μπορεί να θυμώσουν ή να βουρκώσουν όταν ο σύντροφός τους βγαίνει με άλλους φίλους.
Η ελεγκτική και καταναγκαστική συμπεριφορά μπορεί να λάβει άλλες μορφές όπως: Επικρίνουν την εμφάνιση, το ντύσιμο ή τα πράγματα που λέει ο σύντροφός τους. Ελέγχοντας τα μηνύματα κειμένου και τα email τους για να δείτε σε ποιον μιλάνε. Απειλές για κοινή χρήση προσωπικών λεπτομερειών ή γυμνών φωτογραφιών. Υποβιβάζουν τον σύντροφό τους μπροστά σε άλλα άτομα ή ιδιωτικά. Το θέμα είναι ότι καμία εμπειρία βίας δεν είναι ίδια. Οι βίαιοι σύντροφοι χρησιμοποιούν κάθε είδους τρόπους για να ελέγξουν κάποιον με τον οποίο έχουν σχέση και να δικαιολογήσουν τη βίαιη συμπεριφορά τους. Δεν έχει σημασία πόσο μικρή φαίνεται η πράξη, αν κάνει το άλλο άτομο να αισθάνεται φόβο, εκφοβισμό ή μειωμένο, είναι λάθος.
- Συμπεριφορά Ζήλειας
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ζήλια είναι σημάδι «πραγματικής αγάπης» – ΔΕΝ είναι! Η χρήση της ζήλιας για να δικαιολογήσει τον έλεγχο της συμπεριφοράς δεν είναι σωστή τακτική. Πράγματα όπως το να απομονώνετε κάποιον από τους φίλους σας, να τον παρακολουθείτε υπερβολικά με συνεχείς κλήσεις, μηνύματα και email ή να του λέτε με ποιους μπορεί και με ποιους δεν μπορεί να κάνουν παρέα είναι συμπεριφορές ελέγχου. Η ζήλια δεν είναι ποτέ δικαιολογία για βίαιη συμπεριφορά. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για βίαιη συμπεριφορά.
- Σωματική βία
Η σωματική βία είναι συνήθως μόνο ένα μέρος ενός προτύπου βίαιης συμπεριφοράς. Η σωματική βία μπορεί να λάβει πολλές μορφές, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει: Χαστούκια, χτυπήματα, γροθιές, κλωτσιές, τράβηγμα μαλλιών, περιορίζοντας κάποιον, πετώντας αντικείμενα σε ένα άτομο. Το βλέπουμε αυτό στην ενδοοικογενειακή βία.
- Συναισθηματική ή ψυχολογική βία
Η συναισθηματική και ψυχολογική βία μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμια, παρόλο που μπορεί να μην είναι τόσο προφανές. Η ψυχολογική βία μπορεί να κάνει κάποιον να νιώσει φόβο, να χάσει την αυτοεκτίμησή του και να τον εμποδίσει να πάρει βοήθεια. Η ψυχολογική βία μπορεί να περιλαμβάνει: Υποτιμώντας, ντροπιάζετε ή εξευτελίζετε κάποιον δημόσια ή ιδιωτικά. Ονομασία και επίθεση στον χαρακτήρα ή την προσωπικότητα κάποιου. Ελαχιστοποίηση των επιτευγμάτων κάποιου, υποτίμηση της γνώμης του ή αναγνώριση της επιτυχίας του. Για παράδειγμα, λέγοντας πράγματα όπως «δεν θα ήσουν τίποτα χωρίς εμένα», «Αυτό που νομίζεις δεν έχει σημασία» ή «αυτή τη δουλειά την πήρες μόνο εξαιτίας μου». Απειλές για δημοσίευση γυμνών φωτογραφιών ή κοινή χρήση προσωπικών στοιχείων με άλλα άτομα. Απειλές για να τους πληγώσουμε ή ανθρώπους ή «πράγματα» που αγαπούν. Επίσης Καταδίωξη και παρενόχληση. Ως ειδικός δικηγόρος Ποινικολόγος δέχομαι δεκάδες τηλεφωνήματα καθημερινά για παρεμφερείς περιπτώσεις.
- Σεξουαλική βία
Η σεξουαλική βία μπορεί να συμβεί σε μια προσωπική σχέση, οικογενειακές σχέσεις, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία και σε πολλές άλλες περιστάσεις. Η σεξουαλική βία μπορεί να περιλαμβάνει: Σεξουαλική παρενόχληση, για παράδειγμα, λεκτική παρενόχληση στο δρόμο, τηλεφωνήματα, κοίταγμα κατάματα, ακολουθώντας κάποιον, υποβολή ανεπιθύμητων/επαναλαμβανόμενων αιτημάτων για σεξ ή σχέση. Σεξουαλικός εκφοβισμός, για παράδειγμα, αποστολή ανεπιθύμητων πορνογραφικών εικόνων για απειλή ή εκφοβισμό κάποιου, απειλή για κοινή χρήση γυμνών φωτογραφιών, απειλές για βιασμό. Ανεπιθύμητο φιλί ή σεξουαλικό άγγιγμα. Σεξουαλική πίεση και εξαναγκασμός, για παράδειγμα, απειλές για χωρισμό εάν κάποιος δεν συμμετέχει στο σεξ, παίζοντας παιχνίδια μυαλού για να ξεγελάσει κάποιον σε ανεπιθύμητες σεξουαλικές πράξεις. Σεξουαλική επίθεση, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού.
- Διαδικτυακή κατάχρηση, κατάχρηση που βασίζεται σε εικόνες και «πορνό εκδίκησης»
Η διαδικτυακή κακοποίηση μπορεί να πάρει πολλές μορφές και μορφές – είτε πρόκειται για δημοσίευση προσωπικών εικόνων κάποιου, για παράδειγμα σε σεξουαλική πράξη ή χωρίς τα ρούχα του, διασπορά ψεμάτων για αυτόν, ανάρτηση πραγμάτων για να τον κάνει να φαίνεται ανόητος ή κακός. Μερικοί άνθρωποι έχουν αποκαλέσει αυτό το είδος κακοποίησης «εκδικητική πορνό» στο παρελθόν, αλλά αυτό δεν περιγράφει πραγματικά αυτό το είδος κακοποίησης σωστά. Η λέξη «εκδίκηση» μπορεί να σημαίνει ότι τα θύματα έχουν κάνει κάτι πρώτα για να αξίζουν την κακοποίηση. Ανατρέξτε στην ενότητα Αντιμετώπιση της διαδικτυακής κατάχρησης για μια πλήρη λίστα με καταχρηστικές διαδικτυακές συμπεριφορές.
- Μύθοι βιασμού και ενοχοποίηση θυμάτων
Οι μύθοι βιασμού είναι ψευδείς πεποιθήσεις και συμπεριφορές που ελαχιστοποιούν, δικαιολογούν ή δικαιολογούν τη σεξουαλική βία. Η ενοχοποίηση θυμάτων είναι όταν το θύμα της σεξουαλικής βίας κατηγορείται με κάποιο τρόπο, αντί να είναι εξ ολοκλήρου το λάθος του ατόμου που κακοποίησε. Αφού άκουσαν για σεξουαλική επίθεση, μερικοί άνθρωποι μπορεί να ρωτήσουν,
“Γιατί ήταν μόνοι τους έξω το βράδυ;”, “Ήταν μεθυσμένοι;” ή “Τι φορούσαν;” Αυτό που θα έπρεπε πραγματικά να ρωτήσουν είναι γιατί το άτομο που ήταν καταχρηστικό ενήργησε με τον τρόπο που έκανε.
Ακολουθούν μερικά παραδείγματα μύθων βιασμού και ενοχοποίησης θυμάτων και γιατί δεν είναι αλήθεια: «Είναι φυσιολογικό να αποκαλείς κάποιον $lut ή skank.» Αυτό είναι γνωστό ως slut-shaming και ξεπερνά τα όρια. Κανείς δεν αξίζει να επικριθεί για τη σεξουαλική του δραστηριότητα και σε κανέναν δεν αξίζει ποτέ να βιαστεί.
«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να ισχυρίζονται ότι έχουν δεχτεί σεξουαλική επίθεση εάν ήταν μεθυσμένοι, επηρεασμένοι από ναρκωτικά ή αν οδηγούσαν τους ανθρώπους.» Δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι μεθυσμένος. Το μόνο άτομο που ευθύνεται για σεξουαλική επίθεση είναι το άτομο που διαπράττει την επίθεση.
«Αν κάποιος φοράει σέξι ή αποκαλυπτικά ρούχα, δεν πρέπει να εκπλαγεί που συνέβη.» Δεν έχει σημασία τι φοράτε, τα ρούχα δεν αποτελούν δικαιολογία για σεξουαλική βία.
«Μερικοί άνθρωποι λένε όχι όταν πραγματικά εννοούν ναι.» Αυτό δεν είναι αλήθεια. Όταν κάποιος λέει όχι, σημαίνει πάντα, ΠΑΝΤΑ ΟΧΙ.
Όταν λέμε ότι κάποιος έπρεπε να είχε προστατεύσει καλύτερα τον εαυτό του, αντί να ρίχνουμε όλη την ευθύνη στον δράστη, μπορούμε να κάνουμε τα θύματα σεξουαλικής επίθεσης να πιστέψουν ότι είναι δικό τους λάθος που βιάστηκαν. Αυτό είναι ένα τεράστιο εμπόδιο για τα θύματα να αναζητήσουν βοήθεια ή να πουν σε κάποιον τι συνέβη.