Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Η επίσημη θέση της ΠΟΜΕΝΣ στο νομοσχέδιο περί αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (βίντεο)

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ –ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. επί του σχεδίου νόμου για την Ακίνητη Περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.), μετά από ενδελεχή μελέτη του Σχεδίου Νόμου για την οργάνωση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, διαπιστώνει σειρά κρίσιμων νομοθετικών και λειτουργικών αδυναμιών, οι οποίες εφόσον δεν αντιμετωπιστούν, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για τη διαχείριση στρατιωτικής περιουσίας, την εξυπηρέτηση των στεγαστικών αναγκών των στελεχών και τη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων.
Οι βασικές διαπιστωμένες αδυναμίες του νομοσχεδίου συνοψίζονται ως εξής:
1. Έλλειψη σαφούς ορισμού και θεσμικής θωράκισης των “επιχειρησιακά αναγκαίων” ακινήτων. Το Σχέδιο Νόμου δεν προβλέπει λειτουργικό και νομικά δεσμευτικό ορισμό των “επιχειρησιακά αναγκαίων” ακινήτων, ούτε περιγράφει τα κριτήρια χαρακτηρισμού τους (άρθρα 2, 13 και 33 παρ. 7). Το κενό αυτό δημιουργεί κίνδυνο αυθαίρετης υπαγωγής κρίσιμων στρατιωτικών υποδομών στον Φ.Α.Α.Ε.Δ.για εμπορική αξιοποίηση, χωρίς στρατιωτική αξιολόγηση.
Γενική Πρόταση: Εισαγωγή ρητού ορισμού στο άρθρο 2 και λειτουργικής εξαίρεσης στο άρθρο 13, με τελική κρίση από το ΣΑΓΕ.
2. Θεσμική απουσία εκπροσώπησης του στρατιωτικού προσωπικού και των Επιτελείων στα όργανα διοίκησης
Ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας του Τ.Α.Εθ.Α. (άρθρα 3, 8 και 9) αποκλείει ουσιαστικά τη θεσμική συμμετοχή στελεχών των ΕΔ και της Ομοσπονδίας -Πρωτοβάθμιων Ενώσεών τους, παρά το γεγονός ότι διαχειρίζεται στρατιωτική περιουσία που προορίζεται καιγια τη στήριξη του προσωπικού.Απουσιάζει επίσης η τεχνοκρατική ενίσχυση της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Α.Εθ.Α. με οικονομικούς και νομικούς εμπειρογνώμονες.
Γενική Πρόταση: Διεύρυνση της σύνθεσης της Διοικούσας Επιτροπής και πρόβλεψη θεσμικής συμμετοχής εκπροσώπων των στρατιωτικών Ενώσεων.
3. Θολό και ανεπαρκές πλαίσιο ελέγχου στη διαχείριση και χρηματοδότηση του Τ.Α.Εθ.Α. και του Φ.Α.Α.Ε.Δ. Το άρθρο 7 και 15 επιτρέπει επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα Επιτελεία χωρίς επαρκή μηχανισμό διαφάνειας, ενώ παράλληλα οι αρμοδιότητες του Διευθυντήτου Τ.Α.Εθ.Α. (άρθρο 9) παραμένουν ασαφείς ως προς την ευθύνη και λογοδοσία. Ο Φ.Α.Α.Ε.Δ. δύναται να προχωρά σε δανειοληπτικές ενέργειες και σύσταση εταιρειών ειδικού σκοπού (άρθρο 14)χωρίς πρόβλεψη για αυστηρή εποπτεία από τα Επιτελεία ή τον Α/ΓΕΕΘΑ.
Γενική Πρόταση: Θεσμοθέτηση μηχανισμού ελέγχου δαπανών –εσόδων, καθώς και έγκρισης κάθε δανειοληπτικής ή επενδυτικής πρωτοβουλίας από την στρατιωτική ηγεσία και τη Βουλή.
4. Δυνητική εκχώρηση στρατιωτικών οικημάτων σε τρίτους, πριν καλυφθούν οι ανάγκες του προσωπικού
Το άρθρο 28 παρ. 2 και 5 επιτρέπει την παραχώρηση οικημάτων σε υπαλλήλους άλλων Υπουργείων, με αντάλλαγμα χρηματοδότηση, ακόμα και όταν δεν έχει προηγηθεί πλήρης κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στρατιωτικών.Δεν υπάρχει πρόβλεψη για ρήτρα αποκλειστικής προτεραιότητας του στρατιωτικού προσωπικού.
Γενική Πρόταση: Ρητή πρόβλεψη προτεραιότητας στέγασης των στελεχών των ΕΔ. Κάθε παραχώρηση προς τρίτους να επιτρέπεται μόνο μετά την πλήρη κάλυψη των αναγκών του στρατιωτικού προσωπικού σε τοπικό επίπεδο.
5. Απουσία πρόβλεψης για διαφανή και προσβάσιμη πληροφόρηση. Δεν υφίσταται ρητή υποχρέωση δημοσιοποίησης των παραχωρήσεων, εκθέσεων προόδου, προγραμματικών συμβάσεων ή χρηματοδοτήσεων (άρθρα 5, 7 και 25). Το ΟΠΣ Ακινήτων (άρθρο 11) μπορεί να εξελιχθεί σε κλειστή εσωτερική πλατφόρμα, αν δεν υπάρξει πρόβλεψη ανοικτής πληροφόρησης.
Γενική Πρόταση: Υποχρεωτική ανάρτηση όλων των κρίσιμων πράξεων, συμβάσεων και εκθέσεων στο διαδίκτυο. Το ΟΠΣ να διασφαλίζει δημόσια διαφάνεια και προσβασιμότητα.
6. Μεταβατικές διατάξεις με κενά εποπτείας και πιθανή δημιουργία τετελεσμένων
Στο άρθρο 34, οι μεταβατικοί Διευθυντές αποκτούν εκτεταμένες εξουσίες εκπροσώπησης, υπογραφής και ανάληψης νομικών πράξεων, χωρίς πρόβλεψη για προληπτικό έλεγχο ή έγκριση από πολιτική/στρατιωτική ηγεσία. Ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας δεσμευτικών τετελεσμένωνπριν ακόμα συσταθούν πλήρως τα νέα όργανα διοίκησης.
Γενική Πρόταση: Να προβλεφθεί υποχρέωση έγκρισης των ενεργειών των μεταβατικών οργάνων από τη Διοικούσα Επιτροπή ή το ΥΠΕΘΑ.
7. Πρόταση Στεγαστικής πολιτικής ΠΟΜΕΝΣ για το ΥΠΕΘΑ:
•Η κατασκευή, μετασκευή, ανακαίνιση , συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση στρατιωτικών οικημάτων και υποστηρικτικών δομών(Λέσχες,ΚΑΑΥ, Βρεφονηπιακοί Σταθμοίκλπ) από το Τ.Α.ΕΘ.Α. σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία.•Πλήρη και λεπτομερέστατη καταγραφή των πραγματικών στεγαστικών αναγκών των στελεχών και των τριών Κλάδων των Ε.Δ.
•Πλήρη και λεπτομερή αποτύπωση των υφισταμένων στρατιωτικών οικημάτων.
•Στεγαστικές ανάγκες ανά περιοχή, με άμεση προτεραιότητα την κατασκευή οικημάτων σε περιοχές της παραμεθορίου και των μεγάλων αστικών κέντρων όπου υπηρέτει το μεγαλύτερο ποσοστό των στελεχών των Ε.Δ και υφίστανται οι μεγαλύτερες ανάγκες στέγασης.
•Πραγματικές ανάγκες στέγασης των στελεχών βάσει της οικογενειακής τους κατάστασης, πολύτεκνοι , ΑΜΕΑ κλπ.
•Κατηγορίες δικαιούχων με άμεση προτεραιότητα την κατασκευή στρατιωτικών κατοικιών για τα χαμηλόβαθμα στελέχη (Υπαξιωματικοί, ΕΠ.ΟΠ κλπ), των τριών Κλάδων των Ε.Δ, όπου αποτελούν και τηνπλειοψηφία του στρατεύματος.
•Ποσοστιαία και ορθολογική ανακατανομή ανά κατηγορία δικαιούχων των υφιστάμενων στρατιωτικών οικημάτων, βάσει των πραγματικών αναγκών των στελεχών, καθότι υφίσταται χαρακτηρισμένα ποσοστιαία μεγαλύτερος αριθμός αναλογικά στρατιωτικών οικημάτων δικαιούχων Αξιωματικών παρότι Υπαξιωματικών όπου αποτελούν και την πλειοψηφίατου στρατεύματος.
•Πλήρης και λεπτομερής καταγραφή της ακίνητης στρατιωτικής περιουσίας προς εκμετάλλευση για την υλοποίηση του στεγαστικού προγράμματος του ΥΠΕΘΑ για τα στελέχη των Ε.Δ.
•Αξιοποίηση και εκμετάλλευση όλων των μη επιχειρησιακών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, με απώτερο αποκλειστικό στόχο την αποκλειστική χρήση των πόρων για άμεση κατασκευή νέων στρατιωτικών οικημάτων, όπου θα καλύπτουν τις πραγματικές στεγαστικές ανάγκες για άπαντα τα στελέχη και των τριών Κλάδων των Ε.Δ
•Πλήρη αξιοποίηση πόρωντης στεγαστικής πολιτικήςαπόΕυρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα,μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίωνκαι δωρεών.Αξιοποίησης των ακινήτων με ευχέρεια χρήσης όλων των διαθέσιμων εργαλείων του δημοσίου τομέα (ΣΔΙΤ, αντιπαροχές, δημιουργία SPV, κλπ).
•Αξιοποίηση του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του ΥΠΕθΑ, με τεχνογνωσία και τίτλους σπουδών όπως πολιτικούς μηχανικούς , ηλεκτρολόγους μηχανικούς , μηχανολόγους μηχανικούς, οικονομικούς κλπ , όπου θα συμβάλει σημαντικά στην εξοικονόμηση πόρων, υπερ. του στεγαστικού προγράμματος.
•Άμεση διευθέτηση ζητημάτων ιδιοκτησίας με το Υπουργείο Οικονομικών για έναν μεγάλο αριθμό ακινήτων με σκοπό την ταχύτερη αξιοποίησή τους.
•Διόρθωση των αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου με στόχο την απελευθέρωση ενός μεγάλου αριθμού ακινήτων προς αξιοποίηση και εκμετάλλευση.
•Πιστό και χωρίς καμία παρέκκλισή χρονοδιάγραμμα υλοποίησης οροσήμων εκτέλεσής του στεγαστικού προγράμματος για τα στελέχη των Ε.Δ .
Συμπέρασμα
Το Σχέδιο Νόμου αποτελεί ένα βήμα προς την οργανωμένη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, χωρίς τις αναγκαίες θεσμικές εγγυήσεις, τη ρητή προτεραιότητα στο προσωπικό των ΕΔ, την εκπροσώπηση και την καθολική διαφάνεια, ελλοχεύειο κίνδυνος η νομοθετική πρόθεση να μετατραπεί σε ένα πλαίσιο αδιαφανούς διαχείρισης δημόσιας περιουσίας, υποβάθμισης της θεσμικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεωνκαι παραμέλησης των αναγκών του ανθρώπινου δυναμικούτους.
Η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. ζητά την ενσωμάτωση των παρατηρήσεών της και δηλώνει παρούσα σε κάθε θεσμικό διάλογο για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, δίκαιου και αξιόπιστου πλαισίου αξιοποίησης της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ηλίας ΚολλύρηςΣγος (ΤΣΕ)
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γεώργιος ΚυριακάκηςΑνχης (ΕΜ)