
ΕΑΑΛΣ: Διατάξεις του Νομοσχέδιου για τα Σ.Ν βλάπτουν σοβαρά την υγεία των ενστόλων
Με έκπληξη και προβληματισμό ακούσαμε τον Υπουργό άμυνας από το βήμα της βουλής παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για τα υγειονομικά θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων να δηλώνει ότι «Ο κύριος λόγος που κατατίθεται αυτό το νομοσχέδιο είναι να εκλογικεύσει ένα χάος, στο οποίο δεν υπάρχουν διακριτές μονάδες διότι δεν καταθέτουν προϋπολογισμό, δεν καταθέτουν σαφή απολογισμό, δεν λογοδοτούν για αυτό και όλα τα κενά τους καλύπτονται από τα γενικά λειτουργικά των Γενικών Επιτελείων.» επιχείρησε μάλιστα να το εμφανίσει ως ένα «σχέδιο σωτηρίας» για τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Ο κ. Δένδιας, έκανε λόγο για «ένα νομοσχέδιο που έχει σαφείς κατευθύνσεις».
«Να θεραπεύσει τα μεγάλα διοικητικά προβλήματα των στρατιωτικών νοσοκομείων και να διευκολύνει το προσωπικό τους, και σε αυτό υπάρχουν σημαντικές καινοτομίες και το δεύτερο μεγάλο κομμάτι αυτού του νομοθετήματος είναι πώς θα διευκολυνθεί η πρόσβαση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτές τις υπηρεσίες, από αυτό το σύστημα υγείας».
Ωστόσο, μια απλή ανάγνωση των αλλαγών που προωθούνται αποκαλύπτει μια εντελώς δυσμενή και διαφορετική πραγματικότητα: τη σταδιακή εμπορευματοποίηση της στρατιωτικής Υγείας και την αποδυνάμωση των κεκτημένων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Θα περίμενε με το νομοσχέδιο κανείς νέες πρωτοβουλίες και ανάληψη της ευθύνης για την βελτίωση των υποδομών, την αναδιάρθρωση των νοσηλευτικών μονάδων, τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης του προσωπικού, την παροχή οικονομικών κινήτρων στο προσωπικό με την επιβάρυνση του κράτους εκφραζόμενη κυρίως με γενναίες μισθολογικές αυξήσεις ανάλογες με την ιδιαιτερότητα των στρατιωτικών ιατρών και όχι κίνητρα που έχουν σαν αποτέλεσμα την έντεχνη μετακύλιση του κόστους στους δικαιούμενους υγειονομικής περίθαλψης ενστόλους.
Θα περίμενε κανείς την κάλυψη των τεράστιων κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και όχι την εισήγηση συγκράτησης της φυγής του προσωπικού με αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μέτρα τα οποία στην πράξη δεν συμβάλλουν θετικά στην διατήρηση του αξιόμαχου και την προσήλωση αποκλειστικά στην κύρια αποστολή του στρατιωτικού και ιατρικού προσωπικού.
Αντί των παραπάνω τι διαπιστώνουμε;
Α. Μετατροπή των Σ.Ν σε επιχειρήσεις
Από την ανάγνωση και μόνο του σ.ν διαφαίνεται, ότι πρωταρχική προτεραιότητα και επιδίωξη των νέων μέτρων είναι ο σφικτότερος οικονομικός έλεγχος των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, προκειμένου υπάρξει περιορισμός των δαπανών για τις προσφερόμενες νοσηλευτικές υπηρεσίες στους ένστολους.
Ούτε λίγο ούτε πολύ κρίνεται, ότι τα Σ.Ν. δαπανούν πολλά και ότι εδώ και δεκαετίες δεν υπάρχει έλεγχος στις οικονομικές δαπάνες τους.
Αποσιωπάται βέβαια, ότι όλες οι δαπάνες ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο με βάσει τους νόμους και διαδικασίες, που είναι προσαρμοσμένες και στην αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων και των δικαιούχων περίθαλψης.
Συνεπώς, δεν υφίσταται θέμα διαφάνειας, ούτε θέμα εμπιστοσύνης στις εκάστοτε ηγεσίες των ενόπλων δυνάμεων ως προς την αξιολόγηση και κατανομή των δαπανών για τις ανάγκες λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων, όπως εντέχνως υπονοείται από την θέσπιση τέτοιων διατάξεων.
Άλλωστε ο προϋπολογισμός του ΥΕΘΑ στον οποίο αποτυπώνονται και οι δαπάνες λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων, ελέγχεται από την ίδια την Βουλή, μέλη της οποίας είναι εδώ και 6 χρόνια η παρούσα ηγεσία του ΥΕΘΑ.
Σε τι θετικό θα οδηγήσει η χρηματοδότηση των Σ.Ν. ως Ειδικών Φορέων Προϋπολογισμού για τους δικαιούμενους ιατρικής και νοσηλευτικής περίθαλψης σε αυτά;
Είναι πολύ απλό. Τσουβαλιάζονται τα Σ.Ν., αντιμετωπίζονται όπως τα άλλα νοσοκομειακά ιδρύματα με τα γνωστά αποτελέσματα, αποκόπτονται σημαντικά από την κύρια αποστολή τους που συνδυάζεται άμεσα με την άμυνα της χώρας και την διατήρηση του αξιόμαχου των Ε.Δ.
Διευκολύνεται ο περιορισμός και περιστολή της κρατικής χρηματοδότησης σε βάρος των προσφερόμενων υπηρεσιών από τα Σ.Ν.
Εισάγεται η λειτουργία των Σ.Ν. με ιδωτικο-οικονομικά κριτήρια με την δημιουργία εσόδων από την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους δικαιούχους με αμοιβή.
Πλέον θα έχουμε και στα Σ.Ν. απογευματινά χειρουργεία και ιατρεία που ο δικαιούχος περίθαλψης θα καταβάλει όχι ευκαταφρόνητο τίμημα… για να λάβει ιατρική φροντίδα.
Δεν φτάνει η καλπάζουσα ακρίβεια και οι βάρβαρες περικοπές στους μισθούς και συντάξεις από το 2012, δεν φτάνει που κάθε ένστολος καταβάλλει κατά μέσο όρο 100 ευρώ μηνιαίως για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, καλείται σήμερα να πληρώσει πρόσθετα ποσά, προκειμένου εξασφαλιστεί η λειτουργία των Σ.Ν. γιατί το κράτος αδυνατεί να εκπληρώσει τις συνταγματικές του υποχρεώσεις.
Μην ξεχνάμε, ότι στο ΝΝΑ ακόμη και σήμερα για την κάλυψη εξόδων λειτουργίας του συνεχίζουν να γίνονται κρατήσεις στους δικαιούχους περίθαλψης αν και έχει αποπληρωθεί το δάνειο για την ανέγερσή του (το ΝΝΑ κτίστηκε αποκλειστικά με την συνδρομή των δικαιούχων).
Εκεί που μας χρωστάγανε θα μας πάρουνε και το βόδι…
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία τα μεγάλα Σ.Ν. παρουσίασαν το έτος 2023 ελλείμματα (το 401 έκλεισε με έλλειμμα 7,66 εκατ. ευρώ, το γειτονικό του 251 με έλλειμμα 6,22 εκατ. ευρώ, ενώ σε καλύτερη κατάσταση βρέθηκε το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών με έλλειμμα 1,25 εκατ. Ευρώ) .
Από τον ΥΕΘΑ ενώ αναφέρεται, ότι από το 2013 μέχρι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ χρωστά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, κουβέντα δεν γίνεται για το ποιο είναι το ύψος των οφειλών αυτών. Γιατί άραγε;
Στην προκειμένη περίπτωση ενώ ο ΜΠΑΤΑΧΤΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, ζητείται να πληρώσουν τα σπασμένα οι δικαιούχοι περίθαλψης ένστολοι και οι οικογένειές τους.
Ποιοι είναι Δικαιούχοι περίθαλψης;
Αναμφισβήτητα, πάντα χρειάζεται συνεχές νοικοκύρεμα στα της λειτουργίας των Σ.Ν. και εξίσου αναγκαία είναι και η πιστοποίηση και οι δείκτες ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών από αυτά.
Όμως για την εξέταση των διαρθρωτικών αλλαγών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα Σ.Ν. κάποιος πρέπει να ξεκινήσει από το Α: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;
Οι απόστρατοι; Φαίνεται ότι για τον Υπουργό οι απόστρατοι είναι αόρατοι. Εντύπωση προκαλεί η παντελής αναφορά στα δικαιώματα των αποστράτων που μια ζωή πλήρωναν και εξακολουθούν να πληρώνουν για τα Σ.Ν..
Άραγε θα πάψουν να παρέχονται οι υπηρεσίες των Σ.Ν. στο πλαίσιο «εξυπηρετήσεων» σε ομάδες που ουδεμία σχέση έχουν με ένστολους;
Ας κάνει τον κόπο ο κ. ΥΕΘΑ να μπει στα σάιτ των Σ.Ν. για να δει τους δικαιούχους παροχών θα διαπιστώσει ότι οι δικαιούχοι πλέον προσεγγίζουν τα 2.000.000 εκ..
Εκεί θα διαπιστώσει ότι παρέχονται υπηρεσίες σε δημοσιογράφους, σε υπαλλήλους άλλων Υπουργείων, βουλευτές σε ενέργεια αλλά και διατελέσαντες στο παρελθόν βουλευτές (!!!!), πρόσφατα με δική του απόφαση σε δικαστικούς αλλά και από το 2010 σε πολίτες δικαιούμενους και νοσηλείας σε ποσοστό επί των κλινών…
Αυτό έχει οδηγήσει κάποιες διοικήσεις Σ.Ν. να εκδίδουν οδηγίες σχετικές με ποσόστωση για το κλείσιμο ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία (50% για τους εν ενεργεία, 30% για τους τρίτους !!! και 20% για τους εν αποστρατεία)
Αυτά τα τόσο σημαντικά ζητήματα μάλλον δεν μπήκε στον κόπο να τα διερευνήσει η ηγεσία του ΥΕΘΑ.
Μήπως επειδή έχουν πολιτικό κόστος; Πολύ πιθανόν….
Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις χωρίς να σπάσεις αυγά δεν γίνονται…
Μέτρα για την οικονομική ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Με το νομοσχέδιο και από τον Υπουργό προβάλλεται, ότι λαμβάνονται μέτρα για την οικονομική ανακούφιση των εργαζομένων στα Σ.Ν.
Ας μην πάει το μυαλό κανενός, ότι θα αυξηθούν οι μισθοί των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού σε ύψος ανάλογο του λειτουργήματος, της αποστολής, της επί 35 χρόνια 24ωρης δέσμευσης και ετοιμότητας που επιβάλλει η στολή στην κατηγορία αυτή των εργαζομένων.
Και όταν λέμε αποστολή δεν εννοούμε μόνο την περίπτωση που διεξάγονται επιχειρήσεις – εκπαιδεύσεις στο πλαίσιο διατήρησης της ετοιμότητας και του αξιόμαχου των Ε.Δ. για την στιγμή που αυτό θα χρειαστεί. Αναφερόμαστε και στην συνδρομή στα δύσκολα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία είτε πρόκειται για καταστροφές και έκτακτες ανάγκες, είτε πρόκειται για την Πανδημία του covid 19, είτε την προσφορά υγειονομικής φροντίδας στα ακριτικά μικρά νησιά, είτε και την συνδρομή για την αντιμετώπιση των υγειονομικών θεμάτων κατά την μεταναστευτική κρίση.
Σε «αναγνώριση» της τεράστιας προσφοράς τους όλοι αυτοί μπαίνουν στον γενικό κουβά και θα λάβουν αύξηση μόλις 2,5% προκειμένου και αυτοί, όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι στη χώρα, να αντιμετωπίσουν το τέρας της ακρίβειας και του πληθωρισμού.
Οι μαγικές λέξεις για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των γιατρών και των νοσηλευτών στα Σ.Ν. είναι η «οικονομική αυτοτέλεια» και η «αυτοχρηματοδότηση».
Θεσπίζεται μεν η αποζημίωση των εφημεριών και της νυκτερινής απασχόλησης για τους απασχολούμενους στα Σ.Ν., όπως άλλωστε γίνεται εδώ και πολλά χρόνια σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας , αλλά χρήματα από τον Κρατικό προϋπολογισμό δεν έχει.
Δουλέψτε περισσότερο…
Δουλέψτε στα νοσοκομεία και τα απογεύματα προκειμένου να έχει έσοδα το Νοσοκομείο. Από τα έσοδα αυτά θα πληρώνονται οι εφημερίες σας και τα νυκτερινά σας.
Δηλαδή, μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα.
Αν τα υγειονομικά στελέχη αντέχουν να δουλεύουν πέραν του εξαντλητικού ωραρίου υπάρχει και άλλη λύση: Μπορούν να ασκούν «επιστημονικό εξωυπηρεσιακό έργο»…
Τι σημαίνει αυτό; Αφού δεν σας αυξάνονται οι μισθοί, πηγαίνετε να δουλέψετε μέχρι τα μεσάνυκτα στα ιδιωτικά ιατρικά θεραπευτήρια, εξεταστικά κέντρα, ιδιωτικά ιατρεία.
Τώρα πόσο αυτό συμβιβάζεται με την στρατιωτική ιδιότητα και αποστολή των ένστολων, είναι μια σοβαρή παράμετρος, οι δυσμενείς συνέπειες της οποίας μετριάζονται από το φιλότιμο της συντριπτικής πλειοψηφίας του επιστημονικού προσωπικού.
Φτάνει όμως αυτό;
Ποιος τελικά ιεραρχεί και αξιολογεί τις προτεραιότητες;
Θέλουμε στρατιωτικό επιστημονικό προσωπικό στα Σ.Ν. ή συνεργαζόμενο με τα Σ.Ν.;
Λεφτά για τις ιδιωτικές κλινικές υπάρχουν..
Αν συνδυάσουμε και το γεγονός, ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους ένστολους να νοσηλεύονται και σε ιδιωτικά νοσοκομεία και παράλληλα θα αποκτήσουν (οι έχοντες…) την δυνατότητα «σύναψης συμβολαίων ιδιωτικής ασφάλισης» δείχνει καθαρά τον ρόλο που επιφυλάσσει η σημερινή Κυβέρνηση στα δημόσια Σ.Ν.
Είναι προφανές για την σημερινή κυβέρνηση, ότι χρήματα πολλά υπάρχουν μόνο για ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας αλλά όχι για τα δημόσια Σ.Ν.
Χρυσός κανόνας και εδώ η πρόσθετη επιβάρυνση των δικαιούχων υγειονομικής περίθαλψης ένστολων (ιδιωτική ασφάλιση).
Χρειάζεται καλύτερη ομολογία από την ηγεσία του ΥΕΘΑ, ότι δεν επιθυμεί πραγματικά την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα δημόσια Σ.Ν.;
Τώρα το πόσο συμβιβάζεται το γεγονός, ότι για προσωπικό που διέπεται από Σ.Π.Κ., η νοσηλεία του επαφίεται σε ιδιώτες και νοσοκομειακές δομές που λειτουργούν εκτός Σ.Π.Κ., με άλλους κανόνες και διαφορετικές προτεραιότητες ως προς το αξιόμαχο και διαθεσιμότητα των ένστολων νοσηλευομένων, είναι ένα ερώτημα, που χρήζει απάντησης από τους εισηγητές του νομοσχεδίου.
Επάρκεια σε αριθμούς υγειονομικών στελεχών στα Σ.Ν. υπάρχει;
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δεν επιδιώκεται από το ΥΕΘΑ η ενίσχυση των Σ.Ν. με νέο επιστημονικό προσωπικό.
Αντίθετα επιδιώκεται η ανάσχεση του ρυθμού παραιτήσεων λόγω των χαμηλότατων μισθών αλλά και τις συνθήκες επαγγελματικής εξέλιξης.
Το γεγονός ότι δεν αυξάνονται οι μισθοί των ιατρών ενώ παράλληλα μειώνεται ο χρόνος της δυνατότητας υποβολής παραίτησης τους στα 12-13 έτη, θα οδηγήσει στην μείωση ή την αύξηση των παραιτήσεων;
Είναι λογικό να κάνουν ειδικότητα στα Σ.Ν. ιατροί του Ε.Σ.Υ. χωρίς να έχουν προτεραιότητα οι ένστολοι;
Αν οι αντικειμενικές συνθήκες μέχρι σήμερα δεν επέτρεπαν την μείωση του χρόνου αναμονής 5 ετών για την έναρξη ειδικότητας, πώς θα γίνει αυτό ως δια μαγείας με την ψήφιση του νόμου;
Η μείωση του χρόνου διοίκησης των στρατιωτικών ιατρών στα νησιά και την παραμεθόριο χωρίς αύξηση των κατατασσόμενων ιατρών, θα οδηγήσει ή όχι στην μείωση του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας στις μονάδες αυτές; Ή μήπως πιστεύει κανείς ότι το κενό θα καλυφθεί από τους ΕΠΟΠ Διασώστες…
Άραγε μέχρι πότε θα αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις σε προσωπικό στα Σ.Ν. με συνεχείς παρατάσεις των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και πάσης φύσεως λοιπού προσωπικού) ;
Υπάρχουν θετικές διατάξεις στο Ν/Σ;
Η διάταξη για την επιλογή γιατρού και την διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων ανακουφίζει τους ένστολους από την πολύμηνη πολλές φορές αναμονή των ραντεβού των εξωτερικών ιατρείων των Σ.Ν.
Και για τις παρακλινικές εξετάσεις μπορεί ο ένστολος ασφαλισμένος να πληρώνει στον ΕΟΠΥΥ τα ίδια που πληρώνουν οι άλλοι πολίτες, στον ιδιώτη γιατρό όμως θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη του προκειμένου αντιμετωπίσει το συνήθως άμεσο και επιτακτικό πρόβλημα υγείας του.
Τι γίνεται όμως όταν ο ιδιώτης γιατρός δεν είναι στρατιωτικός και απαιτείται νοσηλεία; Σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει απάντηση στο νομοσχέδιο, αφού δεν ασχολείται με την αναβάθμιση της λειτουργίας των Σ.Ν.
Να σημειώσουμε βέβαια ότι υπηρεσίες για παρακλινικές εξετάσεις, παρέχονταν και σήμερα από πολύ μεγάλο αριθμό συμβεβλημένων εργαστηρίων και φαρμακείων ανά την Ελλάδα. Με την νέα διάταξη απλώς διευρύνεται ακόμη περισσότερο η δυνατότητα αυτή και αλλάζει ο τρόπος εξόφλησης των παρόχων μέσω ΕΟΠΥΥ.
Πολύ θετικές είναι και οι διατάξεις για τους ΑΜΕΑ, τους βετεράνους και την διανομή φαρμάκων σε στελέχη με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης.
Όμως έπρεπε να φθάσουμε στο 2025 για την διευθέτηση των αυτονόητων;
Όμως κάλιο αργά, παρά ποτέ.
Ίσως αργήσαμε γιατί δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον δραστηριοποίησης γι’ αυτά τα θέματα από πλευράς ιδιωτών μέχρι σήμερα…
Εν κατακλείδι το κύριο θέμα δεν είναι να υποβαθμισθεί η λειτουργία των Σ.Ν. όπως τα αντίστοιχα εξαθλιωμένα οικονομικά νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας και της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών υγείας των Σ.Ν. και όχι η υποβάθμιση και η εξαθλίωσή τους στο όνομα της ίσης αντιμετώπισης ένστολων και ιδιωτών.
Στόχος θα έπρεπε να είναι το καλό των απασχολουμένων στα Σ.Ν. και όχι η δημιουργική λογιστική που τους οδηγεί στην υπερεργασία και την οικονομική εξάντλησή τους.
Οι ωφελούμενοι – χρήστες ε.ε. και ε.α των υπηρεσιών των Σ.Ν έχουν ανάγκη από πρωτοβουλίες που επιτέλους δεν θα χρειάζεται πλέον να περιμένουν πάνω από 4 μήνες για κάποιο ραντεβού ή για κάποια εξέταση σε κάποιο Στρατιωτικό Νοσοκομείο (Σ.Ν.), ότι θα σταματήσουν οι ατέλειωτες αναμονές στα Εξωτερικά Ιατρεία ή στα Επείγοντα όπου κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζουν οι νέοι ιατροί που κάνουν ειδικότητα, ότι ο καθένας θα εγχειρίζεται στην ώρα που πρέπει και όχι μετά από πολλούς μήνες, γεγονός που μπορεί να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την υγεία του και αυτά το παρόν νομοσχέδιο δεν τα εξασφαλίζει, αντίθετα τα επιτείνει με την αύξηση των δικαιούμενων μη στρατιωτικών.
Η ΕΑΑΛΣ ζητά από τον Υπουργό Άμυνας να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις της για την βελτίωση ή την απόσυρση των δυσμενών διατάξεων του νομοσχεδίου, μιας και αποκλείστηκε από τον διάλογο η οικογένεια του ΛΣ και των ΣΑ που αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχων παροχών υγείας από τα Σ.Ν.
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Σταύρος Βοϊδονικόλας Δημήτρης Σαϊτάκης