Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Μήνυμα Τ. Θεοδωρικάκου προς τις γυναίκες: Θύματα ενδοοικογενειακής βίας να μην διστάζουν να καταγγέλλουν τα περιστατικά

Μήνυμα προς τις γυναίκες – θύματα ενδοοικογενειακής βίας να μην διστάζουν να καταγγέλλουν τα γεγονότα της σωματικής ή ψυχικής βίας που τους ασκείται, απηύθυνε χθες, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι εδώ να προστατεύσει τις παθούσες, να τις στηρίξει και να επαναφέρει τα πράγματα στην τάξη και στην ασφάλεια στη ζωή τους.

Σχολιάζοντας δε την υπόθεση του καταγγελλόμενου βιασμού της 24χρονης, ο υπουργός ανέφερε ότι απομένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που θα διαβιβαστούν από την αστυνομία στις αρμόδιες ανακριτικές Αρχές και ο λόγος ανήκει στη συνέχεια στη Δικαιοσύνη, διαμηνύοντας ότι «οι νόμοι είναι νόμοι και οφείλουν να τηρούνται από όλους».

Αναφορικά με την ίδια υπόθεση και την παράλληλη έρευνα που διεξάγεται από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης -κατόπιν εισαγγελικής εντολής- με διερευνώμενα αδικήματα αυτά της μαστροπείας και της διακίνησης ναρκωτικών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα διεξαχθεί μέχρι το τέλος, γιατί οι νόμοι είναι νόμοι και η αστυνομία κάνει με πολύ άξιο τρόπο και επαγγελματισμό τη δουλειά της».

Ξεκινώντας το χθεσινό πρόγραμμα των επισκέψεών του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου και μιλώντας για τους συμβολισμούς της συγκεκριμένης επίσκεψης αναφέρθηκε αφενός μεν στο γεγονός ότι εκεί εδρεύει το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ, αφετέρου δε στο ότι εκεί έγινε η καταγγελία της 24χρονης από τη Θεσσαλονίκη για τον βιασμό.

Παραθέτοντας δε, τον απολογισμό του συγκεκριμένου Γραφείου κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες λειτουργίας του, ο υπουργός επισήμανε ότι αντιμετωπίστηκαν ήδη 180 υποθέσεις και μεταξύ αυτών η δολοφονική επίθεση που δέχθηκε, πριν από περίπου έναν μήνα, μια γυναίκα από τον σύντροφό της, όταν σώθηκε την τελευταία στιγμή χάρη στην έγκαιρη επέμβαση τεσσάρων αστυνομικών. «Συμβολικά τίμησα τους τέσσερις αστυνομικούς. Είναι το πρόσωπο του επαγγελματισμού και της ανθρωπιάς αυτά τα τέσσερα παλικαριά μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Όπου υπάρχουν καταλήψεις θα εκκενώνονται, όπως συνέβη στο ΑΠΘ»

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες αστυνομικές επιχειρήσεις για την εκκένωση υπό κατάληψη χώρων εντός του ΑΠΘ, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε: «Μπήκε τέλος σε μία καρικατούρα κατάληψης που υπήρχε επί 34 χρόνια στο ΑΠΘ. Τα Πανεπιστήμια είναι χώροι γνώσης, μόρφωσης, επικοινωνίας, έρευνας, ελευθερίας και επομένως πρέπει να είναι χώροι ασφάλειας. Η μέση ελληνική οικογένεια δίνει πολλά χρήματα για να σπουδάσουν τα παιδιά της στο πανεπιστήμιο και η πολιτεία μαζί με την πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να διασφαλίζει αυτό το αγαθό, την ασφάλεια μέσα στο Πανεπιστήμιο. Η αστυνομία -κι εκεί λειτούργησε πάρα πολύ αποτελεσματικά- απελευθέρωσε αυτούς τους χώρους, τους απέδωσε στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία, όπως το κάναμε στο ΑΠΘ, το ίδιο θα γίνεται οπουδήποτε αλλού υπάρχουν τέτοιου είδους καταλήψεις και καταστάσεις που παρακωλύουν την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

«Μείωση στους χαμηλούς δείκτες εγκληματικότητας»

Σε δηλώσεις που έκανε έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, την οποία επισκέφθηκε στη συνέχεια, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι καταγράφεται μια μείωσης της τάξης του 20 με 25% όσον αφορά τους δείκτες χαμηλής εγκληματικότητας, όπως ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές αυτοκινήτων. Όπως τόνισε, σε σύσκεψη που έγινε υπό τον ίδιο με τη συμμετοχή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη αλλά και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, συζητήθηκαν οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εκτεταμένης ψηφιοποίησης των υπηρεσιών της που προχωρά η ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου, όπως είπε, οι πολίτες να μην βασανίζονται και να μην συνωστίζονται στα αστυνομικά τμήματα αλλά να κάνουν τη δουλειά τους με την αστυνομία, μέσω διαδικτύου, και κυρίως να απελευθερωθούν οι αστυνομικοί από τα «πάρεργα της χαρτούρας» του Ελληνικού Δημοσίου και αφιερωθούν στο αστυνομικό τους έργο.

Στ. Καλαφάτης: «Πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια του πολίτη»

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος σημείωσε ότι «η ασφάλεια του πολίτη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ΕΛ.ΑΣ. είναι πρωτεργάτης στη επίτευξη αυτού του πολύ σημαντικού στρατηγικού στόχου».

Συνάντηση Τάκη Θεοδωρικάκου με Κωνσταντίνο Ζέρβα

«Κάνουμε από κοινού τα πάντα για να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί σταθερά ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στηρίζουν τις πρωτοβουλίες απελευθέρωσης των πανεπιστημίων μας από ψευτοκαταλήψεις που δημιουργούσαν για δεκαετίες πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως το γνωστό θέμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε, το μεσημέρι, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, στο δημαρχιακό μέγαρο, παρουσία και του υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρου Καλαφάτη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε πως η συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι καθημερινή και πάρα πολύ αποτελεσματική, και αναφέρθηκε εκ νέου στη «σημαντική βελτίωση, με κάμψη των δεικτών χαμηλής εγκληματικότητας, το οποίο είναι σπουδαίο».

Ερωτηθείς ο υπουργός εάν πρόκειται να γίνουν επιχειρήσεις της αστυνομίας και σε άλλους χώρους που βρίσκονται υπό κατάληψη στη Θεσσαλονίκη, είπε πως «οποιαδήποτε δημόσια περιουσία υπάρχει και έχει καταληφθεί, η Ελληνική Αστυνομία, από επιχειρησιακή άποψη, είναι πανέτοιμη να απελευθερώσει και να αποδώσει στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, η οποία έχει κάθε δικαίωμα να απολαύσει μια θετική και δημιουργική αξιοποίηση των χωρών».

Στη διάρκεια της συνάντησης, όπως ειπώθηκε από τον κ. Θεοδωρικάκο, πέρα από θέματα ασφάλειας συζητήθηκε και η πορεία μίας σειράς έργων της πόλης που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», καθώς ο κ. Θεοδωρικάκος υπήρξε υπουργός Εσωτερικών.

Ο δήμαρχος, μετά τη συνάντηση με τον κ. Θεοδωρικάκο, ανέφερε πως το δυσκολότερο ζήτημα της Θεσσαλονίκης είναι το κυκλοφοριακό και πρόσθεσε: «Και η δική μας διοίκηση έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα το θέμα της ασφάλειας. Χαιρόμαστε για την ουσιαστική παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στην τήρηση των μέτρων ασφάλειας. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι μια ευνομούμενη πόλη».

Ανέφερε ακόμη πως ζήτησε από τον υπουργό «ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας, παρουσία τροχονόμων, παρουσία περισσότερων στελεχών της ΕΛΑΣ στους δρόμους», επισημαίνοντας πως πολύ σημαντική είναι και η ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας, «που με 81 άτομα κάνει αυτήν την εξαιρετική δουλειά».

Ο κ. Καλαφάτης, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον υπουργό για την «καταλυτική παρουσία του» στην πόλη και την προσωπική διάγνωση σε επιτόπου προβλήματα, είτε αυτά αφορούν τη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, είτε τον κεντρικό δήμο. «Όχι μονάχα είδε εκ του σύνεγγυς τα προβλήματα, αλλά ουσιαστικά δρομολόγησε και συγκεκριμένες λύσεις, είτε αφορά αυτό κτιριακές εγκαταστάσεις αστυνομικών τμημάτων, είτε έδωσε τις κατευθύνσεις για καίρια θέματα, όπως είναι το κυκλοφοριακό», επισήμανε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης.

Επανέλαβε ότι η ασφάλεια των πολιτών «είναι στην πρώτη γραμμή της προτεραιότητας της κυβέρνησης» και τόνισε πως η «απελευθέρωση δημόσιων κτιρίων, είτε αφορούν τον πανεπιστημιακό χώρο ή άλλα είναι μία βασική προτεραιότητα και στόχος που είναι μπροστά μας».

Στη συνάντηση έδωσαν, επίσης, το «παρών» ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, ο γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Ευθύμης Φωτόπουλος και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για τη Δημοτική Αστυνομία, Δημήτρης Δαγκλής.

Ο υπουργός, προτού αναχωρήσει από το δημαρχιακό μέγαρο, συναντήθηκε και με τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας, ενώ προανήγγειλε αναβάθμιση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου, που λειτουργεί εδώ και περίπου δύο χρόνια στην οδό Μοναστηρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ