Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Πυρκαγιά στο σπίτι: 8 συμβουλές αντιμετώπισης

Αν ξεφύγει από τον έλεγχο, μία πυρκαγιά στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές. Για την έγκαιρη αντιμετώπιση μίας μικρής κλίμακας πυρκαγιάς, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα άμεσα βήματα που πρέπει να πραγματοποιήσετε και να δράσετε με ψυχραιμία.

1. Πυροσβεστήρας

Είναι προφανές ότι ένας πυροσβεστήρας μπορεί να σας σώσει τη ζωή. Γνωρίζατε, όμως, ότι υπάρχουν πυροσβεστήρες που μπορούν να επιδεινώσουν μια πυρκαγιά;

Οι πυροσβεστήρες φέρουν ειδική σήμανση και κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με τα φλεγόμενα υλικά με A για στερεά, B για υγρά καύσιμα, C για αέρια, D για πυρκαγιές μετάλλων, E για πυρκαγιές με ηλεκτρικό ρεύμα και F για ακόρεστα έλαια και λίπη σε εστίες μαγειρέματος.  Οι πιο κοινοί είναι οι εξής:

  • Πυροσβεστήρας διοξειδίου του άνθρακα: Το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σ’ ένα ευρύ πεδίο υγρών καυσίμων, αλλά και ηλεκτρικών συσκευών. Για παράδειγμα μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε εάν μία ηλεκτρική συσκευή στο σπίτι σας πάρει φωτιά εφόσον βρίσκεται στο ρεύμα.
  •  Πυροσβεστήρας αφρού: Ο πυροσβεστήρας αφρού είναι γενικής χρήσης και καλύπτει την κατηγορία των υγρών καυσίμων (Β) αλλά και των στερεών (Α). Για παράδειγμα, εάν πάρει φωτιά ο καναπές, οι κουρτίνες ή το χαλί σας, είναι μία καλή επιλογή.
    • Πυροσβεστήρας νερού: Οι πυροσβεστήρες νερού χρησιμοποιούνται για ανθρακούχα υλικά όπως ξύλα και υφάσματα που μπορεί να έχουν συγκολλητικές ουσίες. Καλύπτει μόνο την κατηγορία στερεών (A) και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε υγρά καύσιμα όπως μία φωτιά σε τηγάνι της κουζίνας.
    • Πυροσβεστήρας ξηρής σκόνης: H ξηρή σκόνη είναι ένα εξαιρετικό υλικό για γρήγορη καταπολέμηση της πυρκαγιάς σε πολλαπλές περιπτώσεις. Καλύπτει όλες τις κατηγορίες A,B,C,D.

    Πριν αγοράσετε έναν πυροσβεστήρα, ελέγξτε για ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται ή όχι η χρήση του και τοποθετήστε τον στον σωστό χώρο του σπιτιού, άμεσα προσβάσιμο και κοντά στις εξόδους ή πόρτες του σπιτιού και μακριά από μικρά παιδιά. Αν ξεσπάσει πυρκαγιά, προσδιορίστε τη φύση της και βεβαιωθείτε ότι θα χρησιμοποιήσετε τον σωστό πυροσβεστήρα για κάθε περίπτωση. Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι πυροσβεστήρες έχουν ημερομηνία λήξης και πρέπει να περνούν έλεγχο συντήρησης κάθε χρόνο γι’ αυτό και στο επάνω μέρος τοποθετείται ένα πλαστικό δαχτυλίδι χαρακτηριστικό της χρονιάς που επιθεωρήθηκε ή αναγράφεται η ημερομηνία κατασκευής. Τέλος, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο πυροσβεστήρας, πρέπει να γνωρίζετε πώς να τον χρησιμοποιείται. Ο γενικός κανόνας είναι ότι αφαιρείτε την περόνη ασφάλισης και πατάτε τη σκανδάλη από τουλάχιστον 1,5 μέτρο μακριά.

    2. Πυρίμαχη κουβέρτα

    Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για πυρκαγιές σε σκεύη μαγειρέματος ή ηλεκτρικές συσκευές, όπου η χρήση των περισσότερων πυροσβεστήρων είναι απαγορευτική. Καλύπτοντας μια επιφάνεια που καίγεται με μια πυρίμαχη κουβέρτα, το οξυγόνο που τροφοδοτεί την πυρκαγιά δεν μπορεί να περάσει και, επομένως, η φωτιά σβήνει. Μπορείτε επίσης να σκεπάσετε με αυτήν έναν άνθρωπο που καίγονται τα ρούχα του. Συσκευασμένη μέσα στη θήκη προστασίας της, μπορεί να στερεωθεί στον τοίχο ή να φυλάσσεται στο εσωτερικό ενός ντουλαπιού, αρκεί να μπορείτε να την βρείτε εύκολα σε περίπτωση ανάγκης. Αγοράστε την κουβέρτα σας μόνο από αξιόπιστους πωλητές στο διαδίκτυο, με αποδεδειγμένο ιστορικό επιτυχίας στην αγορά πυρασφάλειας και αποφύγετε τις φθηνότερες επιλογές, οι οποίες μπορεί να μην είναι εξίσου αποτελεσματικές.

    3. Μαγειρική σόδα ή αλάτι

    Μπορεί να σας εκπλήσσει, αλλά αυτά τα υλικά που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην καταστολή πυρκαγιών που προκαλούνται από την καύση λίπους, όπως π.χ. σε περίπτωση ανάφλεξης μαγειρικού λαδιού. Η μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς μικρότερης έντασης, επειδή απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα (όταν θερμανθεί), το οποίο απορροφά το οξυγόνο που τροφοδοτεί τη φωτιά. Για να απορροφηθεί όμως πραγματικά η θερμότητα, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε αλάτι, αν η φωτιά είναι μεγαλύτερης έντασης. Φροντίστε όταν μαγειρεύετε να τα έχετε πάντα κοντά σας.

    4. Βρεγμένη πετσέτα

    Να έχετε πάντα πρόχειρη στην κουζίνα σας μια πετσέτα που μπορείτε να βρέξετε και να χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση φωτιάς. Αν τοποθετήσετε μια μουσκεμένη πετσέτα στις χαραμάδες μιας πόρτας και σε φρεάτια εξαερισμού μπορείτε να προστατευτείτε από μια πιο σοβαρή φωτιά και να αποτρέψετε την εξάπλωση του καπνού, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει ασφυξία. Μια έσχατη λύση, αν η ένταση της πυρκαγιάς αυξάνει διαρκώς, είναι να γεμίσετε μια μπανιέρα με νερό και να το αφήσετε να ξεχειλίσει. Καλύψτε το πρόσωπό σας με μια πετσέτα, αν αρχίσει να δημιουργείται καπνός. Επειδή αν τον εισπνεύσετε μπορεί να είναι θανατηφόρος, καλύψτε το στόμα σας και προσπαθήστε να αναπνέετε μόνο με τη μύτη ενώ κινείστε χαμηλά προς την έξοδο.

    5. Σύστημα συναγερμού πυρκαγιάς

    Μπορεί να μην σταματά την πυρκαγιά, αλλά θα σας ειδοποιήσει έγκαιρα, ώστε να είστε ασφαλείς. Η εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού πυρκαγιάς αποδεικνύεται σοφή επιλογή, σε περίπτωση που ξεσπάσει μια φωτιά όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού ή κοιμάστε. Θα πρέπει να ελέγχετε το σύστημα συναγερμού σας σε μηνιαία βάση και, αν οι μπαταρίες αφαιρούνται, πρέπει να αντικαθίστανται τουλάχιστον κάθε έξι μήνες. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα συστήματα που μπορείτε να εγκαταστήσετε τα οποία, εφόσον ανιχνεύσουν φωτιά, κόβουν το ρεύμα προκειμένου να μην τροφοδοτείται με θερμότητα η εστία. Μπορείτε να τα αναζητήσετε σε εξειδικευμένα καταστήματα.

    6. Σκάλα πυροδιαφυγής

    Αν ζείτε σε πολυκατοικία, είναι απαραίτητη για να μπορέσετε να διαφύγετε. Σε περίπτωση ανάγκης, απλά την ανοίγετε και την προσαρτάτε στην εξωτερική πλευρά του παραθύρου σας.

    7. Πρόσβαση σε κινητό ή σταθερό τηλέφωνο

    Αν δεν μπορέσετε να σβήσετε αμέσως μια πυρκαγιά, θα πρέπει να καλέσετε την πυροσβεστική. Σχεδιάστε από πριν τη διαφυγή σας, για να μπορέσετε να απομακρυνθείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Βεβαιωθείτε ότι όλοι στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, γνωρίζουν το τηλέφωνο της πυροσβεστικής και την οδό διαφυγής. Υπάρχει το ενδεχόμενο να μην μπορούν να βασιστούν στη δική σας βοήθεια, αν εσείς δεν είστε μαζί τους ή έχετε τραυματιστεί.

    8. Ψυχραιμία

    Οι φωτιές μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία και πάνω στην ένταση είναι εύκολο να πανικοβληθείτε. Αν όμως έχετε ήδη σκεφτεί ένα σχέδιο δράσης για κάθε τύπο πυρκαγιάς που μπορεί να εκδηλωθεί, θα ξέρετε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε και πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από τους ειδικούς.

www.generali.gr