Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟ.Κ.Ε.Α.)

Το «Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικής Αστυνομίας» (ΠΟ.Κ.Ε.Α.) ιδρύθηκε το 2008 (ΦΕΚ Α’ 163/ 5-8-2008) ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, εποπτεύεται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και η έδρα του βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του κτιρίου της πρώην Σ.Α.Ε.Α. (Λ. Μεσογείων 96, Τ.Κ.: 11527, Αθήνα)

Ο χάρτης της Ελλάδας του Άνθιμου Γαζή – Πίναξ γεωγραφικός της Ελλάδος, Άνθιμος Γαζής 1810 – Η Χάρτα με τίτλο: «ΠΙΝΑΞ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ τῆς ΕΛΛΑΔΟΣ, Με τα Παλαιά και Νέα Ονόματα Ἐπιδ. ὑπό Ἀ.Ἀ. ΓΑΖΗ Μηλιώτου, & Εκδοθείς Παρά ΦΡΑΝΣΟΑ Μῦλλερ. Ἀφιερωθές τῷ Γένει τῶν Ἑλλήνων. αω΄. 1810. Ἐν Βιέννῃ», ανατυπώθηκε το έτος 1969 από το «Κέντρον Μείζονος Ελληνισμού»,σε συνεργασία με τον ”Ελληνικό Κόσμο”μέσα σε ένα 4σέλιδο εξώφυλλο-θήκη από σκληρό χαρτί – Εκτίθεται στη Συλλογή Ιστορικών Κειμηλίων – Τεκμηρίων Ελληνικής Αστυνομίας της Διεύθυνσης Ιστορίας Ελληνικής Αστυνομίας

Σκοπός του είναι:

  • η ανάδειξη και προβολή της ιστορίας και του έργου των Αστυνομικών Σωμάτων, η συγκέντρωση, διάσωση, συντήρηση και έκθεση των κειμηλίων και του αρχειακού υλικού ή άλλων αντικειμένων που αναφέρονται στην ιστορική εξέλιξη του αστυνομικού θεσμού στην Ελλάδα, όπως όπλα, πυρομαχικά και εξαρτήματα, σημαίες, στολές, σήματα, αναπαραστάσεις και χάρτες μαχών, χειρόγραφα και αναμνηστικά, βιβλία και πάσης φύσεως έγγραφα και αντικείμενα που σχετίζονται με την εξιχνίαση σοβαρών εγκλημάτων και
  • η οργάνωση συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων για το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους.

Το Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικής Αστυνομίας συνεργάζεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του με τη Διευθυνση Ιστορίας Ελληνικής Αστυνομίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία έχει ως αποστολή, ιδίως την ιστορική έρευνα, τη συλλογή, καταγραφή, διαβάθμιση, μελέτη, τεκμηρίωση, φύλαξη και αξιοποίηση ιστορικού αρχειακού υλικού και κειμηλίων, που αφορούν στην ιστορία της εξέλιξης και τη δράση του αστυνομικού θεσμού στη χώρα μας.

Όργανα Διοίκησης

Τα όργανα διοίκησης του ΠΟ.Κ.Ε.Α. είναι:

  • Το Διοικητικό Συμβούλιο.
  • Ο Διευθυντής και ο Αναπληρωτής Διευθυντής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τρία μέλη, που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη μετά από πρόταση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Η θητεία του προέδρου, του αντιπροέδρου και των μελών του Δ.Σ. είναι τριετής και μπορεί να ανανεώνεται.

Σύμφωνα με την απόφαση κ. Υπουργού, που δημοσιεύτηκε

στο τεύχος Υ.Ο.Δ.Δ. 971/15-09-2023, τα μέλη του Δ.Σ. είναι τα εξής:

  • Πρόεδρος: Γεράσιμος ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ, Καθηγητής Τμήματος Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου,
  • Αντιπρόεδρος: Αθανάσιος ΧΡΗΣΤΟΥ, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,
  • Μέλος: Γρηγόριος ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ, Αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος Υπαρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας,
  • Μέλος: Ευσέβιος ΠΙΣΤΟΛΗΣ, Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας,
  • Μέλος: Γεώργιος ΔΟΥΒΑΛΗΣ, Αντιστράτηγος, Υπαρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας.

Εκδηλώσεις – δράσεις 

  • Παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου του Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικής Αστυνομίας και του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου

Αφιερωματικό βίντεο, το οποίο αναπαρήχθη κατά τη διάρκεια της παρουσίασης:

  • Παρουσίαση του δεύτερου αφιερωματικού τόμου του Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικής Αστυνομίας και του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου

Στο πλαίσιο της ιστορικής και πολιτιστικής έρευνας, το Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Ελληνικής Αστυνομία και ειδικότερα με τη Διεύθυνση Ιστορίας Ελληνικής Αστυνομίας, παρουσίασε νέο αφιερωματικό τόμο συγγραφής του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του ΠΟ.Κ.Ε.Α., κ. Αθανάσιου Χρήστου.

Το αφιερωματικό αυτό έργο με τίτλο “Οι δυνάμεις αστυνόμευσης του ελληνικού κράτους στο μετέωρο βήμα τους προς τη Μικρά Ασία – Αφετηρίες, πρωταγωνιστές και κατακτήσεις (1919-1922)”, πραγματοποιήθηκε υπό τις οδηγίες, την επίβλεψη και τις κατευθύνσεις του Προέδρου του Δ.Σ. του ΠΟ.Κ.Ε.Α., Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γρηγόριου Αναγνώστου, Επίτιμου Υπαρχηγού, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας Ευσεβίου και του Υπαρχηγού του Σώματος, Αντιστράτηγου Γεώργιου Δούβαλη.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής) την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 (σχετικό δελτίο τύπου εδώ).